Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, February 4, 2017

PAS akan isytihar calon Parlimen Kuala Terengganu lebih awal

Ustaz Saiful Bahari berucap di Kuala Terengganu.
KUALA TERENGGANU: PAS negeri Terengganu, akan isytiharkan calon bagi Parlimen Kuala Terengganu, lebih awal sekaligus peristiwa ahli parlimen berpaling tadah, tidak akan berulang lagi.

  Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Haji Saiful Bahari Mamat berkata, jika pucuk pimpinan parti bersetuju PAS negeri itu akan mengisytiharkan calon pilihanraya umum ke 14 (PRU14) lebih awal dari biasa bagi menghadapi pilihanraya itu dijangka akan diisytiharkan tidak lama lagi.

  "PAS Terengganu akan isytiharkan nama calon pilihanraya peringkat parlimen Kuala Terengganu, lebih awal jika pucuk pimpinan parti bersetuju dan kita akan pastikan tidak berlaku lagi, ahli parlimen belot dan bawa lari kerusi PAS," katanya ketika berucap di Majlis Pelancaran Jentera Pilihanraya PAS Kuala Terengganu di Markaz Tarbiyyah PAS kawasan itu di Kuala Ibai di sini, malam 31 Januari lalu.

  Majlis itu dirasmikan oleh Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Turut hadir Pengerusi Lujnah Undang-undang dan Guaman PAS Pusat, Dato' Haji Wan Abdul Muttalib Embong.
  Kira-kira 1,000 petugas dari seluruh kawasan tersebut hadir di majlis berkenaan.

  Ustaz Haji Saiful Bahari yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paka berkata, dalam pilihan raya Umum Ke 13 (PRU13) yang lalu, strategi PAS meletakkan calon di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi adalah satu tindakan yang betul.

  Katanya, walaupun PAS kalah di tangan calon Barisan Nasional (BN) di DUN tersebut tetapi berjaya memenangkan calon PAS di Parlimen Dungun, Ustaz Wan Hassan Mohd. Ramli dengan majoriti 3,942 undi.

  Ustaz Wan Hassan memperolehi undi sebanyak 35,348 manakala calon BN, Rosli Mat Hassan, memperolehi 31,406 undi. Sementara calon bebas, Mazlan Harun mendapat 384 undi.

  Begitu juga di DUN Seberang Takir, walaupun PAS tidak menang di DUN berkenaan tetapi parti itu berjaya memenangi Kawasan Parlimen Kuala Nerus.

  "Ertinya, keberadaan calon PAS di DUN Seberang Takir memberi sumbangan sedikit sebanyak kepada kemenangan PAS di peringkat Parlimen Kuala Nerus," ujarnya.

  Calon PAS kawasan itu, Dato' Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali menang majoriti undi sebanyak 610 mengalahkan calon BN, Dato' Mohd. Nasir Ibrahim Fikri sebagai penyandang ahli parlimen kawasan tersebut.

  Dato' Dr. Mohd. Khairuddin mendapat 33,861 undi manakala Dato' Mohd. Nasir mendapat 33,251 undi.

  PAS juga katanya, berjaya menang di Unit Peti Undi (UPU) Felda Kerteh 1, dalam Kawasan DUN Kemasik Kemaman.
  "UPU Kerteh 1 adalah satu-satunya UPU di kawasan Felda yang dimenangi oleh PAS di seluruh negara, yang lain semuanya kalah," jelasnya.

  Ini kerana katanya, peneroka Felda disifatkan sebagai "tali hayat" Umno untuk memberi kemenangan kepada BN dalam sesuatu pilihan raya.

  "Kemenangan itu satu catatan sejarah dan satu rekod PAS kerana kita tak pernah pun menang sebelum ini di kawasan Felda," jelas beliau.

  Bagaimanapun ada sedikit perubahan di kawasan Felda tersebut, apabila buat pertama kali dalam pilihan raya, PAS menang di satu UPU Felda dalam PRU berkenaan.

PAS BERPIJAK DI BUMI NYATA

Presiden PAS disambut dengan tarian Singa.
KUALA TERENGGANU: PAS berpijak di bumi nyata untuk target menang 40 Parlimen dan merampas kembali negeri Terengganu dalam pilihan raya umum ke 14 (PRU14) nanti kerana parti itu mempunyai lebih 190 kawasan dan cawangan di seluruh negara.

  Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata, justeru itu PAS tidak bermimpi di siang hari untuk berusaha memenangi jumlah kerusi tersebut kerana parti itu mempunyai cawangan di seluruh negara manakala DAP dan PAN tidak sedemikian.

  "Kita (PAS) berpijak di bumi nyata, kita tidak bermimpi kerana kita mempunyai lebih dari 190 kawasan dan cawangan di seluruh negara, tidak seperti DAP dan PAN," katanya ketika ditemui pemberita di Majlis Sambutan Tahun Baru Cina (Lunar) di Perkarangan Pejabat Penyelaras PAS Kawasan Kuala Terengganu, di Jalan Banggol di sini 2 Februari lalu.

  Beliau mengulas dakwaan PAN kononnya, PAS bermimpi di siang hari untuk dapatkan 40 kerusi parlimen mempertahankan Selangor dan Kelantan serta merampas kembali Terengganu dari tangan Barisan Nasional (BoN) tanpa DAP dan PAN.

  Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi sambil menyindir kenyataan tersebut berkata jika tidur lena tanpa ada masalah sesiapa pun boleh bermimpi di siang atau malam hari.

  "Kita boleh bermimpi di siang hari atau malam hari kalau kita tidur dengan baik, yang pentingnya kita tidur dengan baik, jangan tidur dalam keadaan susah dan rungsing," ujarnya.

  Beliau menegaskan parti pembangkang lain termasuk DAP dan PAN bergerak di atas angin kerana parti-parti berkenaan tidak mempunyai kawasan dan cawangan seperti PAS.

  Sementara itu kira-kira 300 kaum Tionghua di sini diraikan oleh Presiden PAS dan beliau menyampaikan sendiri angpau kepada mereka di majlis tersebut.

  Turut hadir di majlis itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Haji Hanafiah Mat, ADUN Ladang, Dato' Tengku Hassan Tengku Omar, Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Terengganu, Ustaz Wan Shukairi Wan Abdullah, Pengarah Penerangan PAS Pusat, Haji Amzad Hashim, Pengarah Majlis Tindakan Dun (MTD) Bandar, Ustaz Ahmad Shah, Setiauasaha PAS kawasan itu, Ustaz Mohd. Soud Said dan beberapa pimpinan PAS kawasan itu yang lain.

  Haji Hanafiah dan Ustaz Wan Shukairi turut berucap di majlis berkenaan.

  Terdahulu dari itu Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi berkata, PAS akan berusaha mendapatkan 40 kerusi parlimen, mengekalkan kemenangan di Kelantan dan Selangor, menawan semula negeri Terengganu dari tangan BN.

  PAS mahu melihat penguasaan ahli parlimen Muslim lebih ramai berbanding dengan bukan Islam, di Dewan Rakyat khususnya.

  Katanya, sebelum ini penguasaan ahli dewan rakyat di Parlimen tidak mengikut demografi penduduk di Malaysia.

  "Siapa yang salah dalam masalah ini? Umno dahulu yang bersalah bukan Umno sekarang," tegasnya ketika berucap di Majlis Pelancaran Jentera Pilihan raya PAS Kawasan Kuala Terengganu di Markaz Tarbiyyah PAS Kawasan itu di Kuala Ibai di sini, 31 Januari lalu.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising