Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, September 13, 2015

PAS parti teras orang Melayu- kata Tan Sri Abdul Kadir

Kenyataan Tan Sri Abdul Kadir bin Sheikh Fadzir, Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) bahawa PAS dan UMNO adalah parti teras orang Melayu.
   Apa-apa tindakan politik di negara ini mesti mengambil kira dua buah parti teras orang Melayu ini. Beliau membuat kenyataan ini ketika berucap di Kongres Rakyat  di Auditorium Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz,  Shah Alam baru-baru ini.
  Ini menunjukkan bahawa kedudukan PAS di kalangan orang Melayu cukup berpengaruh berbanding dengan parti pembangkang yang lain.
  Bererti dari segi strategi politik PAS boleh bersendirian dalam gerakerja politik pilihan raya tanpa bantuan parti pembangkang lain apa lagi mereka tidak menghurmati pendirin PAS dalam banyak perkara.
  Bagaimana PAS dibuli DAP dalam isu hudud dan isu bill persendirian untuk membolehkan perlaksanaan Enakmen Syariah II di Kelantan. Ada pihak kecewa yang menubuhkan apa yang dinamakan Gerakan Harapan Baharu (GHB) yang mendakwa sia-sia sahja PAS mengemukakan bill persendirian tersebut kerana Barisan Nasional (BN) tidak akan melayan untuk membenarkan bill tersebut dibentangkan di Parlimen.
  PAS tetap mengemukakannya kerana perhitungannya ialah usaha untuk melihat perlaksanaan enakmen itu berjaya dilaksanakan.
  Jika masih belum berjaya, sekurang-kurangnya PAS sudah berusaha sedaya upaya membuktikan kegihihannya melalui Parlimen, mencari jalan agar enakmen tersebut berjaya dilaksanakan.
  Usaha berterusan inilah menunjukkan sikap PAS terhadap apa yang diperjuangkan selama ini iaitu berusaha untuk memastikan syariat Islam ditegak ketika dia mempunyai kuasa pemerintahan.
  Persoalannya ialah melaksanakan perintah Allah sekadar kuasa pemerintahan yang ada, bukan sebaliknya, menurut kehendak kelompok yang benci dengan syariat dan agama Allah.
  PAS telah berusaha dengan gigih meluluskan enakmen syariah di kedua- dua negeri yang diperintahkannya sebelum ini termasuk Kelantan dan Terengganu.
  Semua enakmen itu dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) di kedua- dua negeri tersebut sebelum ini. Enakmen tersebut telah diluluskan dan mendapat berkenan oleh ke bawah duli Tuanku Al-Sultan di kedua-dua negeri tersebut.
  Tidak ada usaha sia-sia di sisi Islam perkara yang diperinthkan Allah. Hari ini enakmen itu belum berjaya dilaksanakan lagi, tidak mustahil di.masa akan ia dapat dilaksanakan dengan jayanya.
  Kaedah fekah, jika tidak melaksanakan semua, jangan tinggal semua. Buat apa yang perlu dibuat jika peluang wujud untuk berbuat demikian.
  Ada peluang mengemukakan bill persendirian di Parlimen maka PAS telah berusaha berbuat demikian.
  Soal bila Parlimen mahu membentangkannya, itu terserah kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat membenarkannya. Jika dia merasa bertanggungjawab dari segi keimanan dan agamanya, dia takut kepada kemurkaan Allah, dia akan membenarkan usul dikemukan bagi membolehkan bill persendirian itu dibahaskan di Parlimen.
  Jika tidak dia mesti menjawab pertanyaan Allah di akhirat kelak, kenapa dia tidak membenarkan bill itu dikemukakan di parlimen. Semua tindakan dibuat oleh manusia ada dosa dan pahalanya, apa lagi dalam hal menegakkan undang-undang Islam.
  Apa yang mahu dibuat oleh kerajaan Kelantan ialah meminda perkara 355 dalam perlembagaan persekutuan supaya undang-undang takzir dilaksanakan di negeri negeri itu hanya untuk orang Islam sahaja, tidak ada mengena dengan orang bukan Islam.
  Orang bukan Islam tidak perlu masuk campur dalam urusan ini. DAP tidak ada hak mengkritik kerajaan Kelantan dalam melaksanakan usahanya itu kerana ia tidak ada kena mengena dengan parti itu.
  Pembangkang di negara ini mesti bersifat rasional dan menerima baik usaha melaksanakan syariat ini kerana manusia yang mempunyai akal yang waras, tidak akan menolak perlaksaan syariat, di mana bumi dipijak adalah milik Allah bukan miliknya. Maka hukum Allah sahaja yang sesuai untuk penduduk bumi-Nya.

Rasuah: Barah ekonomi tahap empat

Siapa kata PAS tidak berpihak kepada rakyat berbilang kaum di Malaysia? PAS tidak mencetus pergaduhan kaum di negara ini termasuk dalam peristiwa 13 Mei 1969 yang tercatat dalam sejarah.
  UMNO bertanggung jawab terhadap peristiwa hitam dalam sejarah tanahair. Penglibatan UMNO dalam peristiwa ini sengaja disembunyikan dalam catatan buku sejarah yang dipaparkan di sekolah-sekolah.
  Ini kerana Barisan Nasional (BN) mahu menyembunyikan pekong di dadanya supaya keburukan parti itu dapat ditutup dari pengetahuan umum.
  Tetapi mana boleh bangkai gajah ditutup dengan nyiru, UMNO tidak berupaya berbuat demikian. Perhimpunan 16 September ini mungkin boleh disifatkan sebagai usaha untuk mencetus peristiwa 13 Mei kedua oleh pihak tertentu yang bersembunyi di sebalik baju merah.
  Sebenarnya perjuangan nasionalisme telah memporakpurandakan pentadbiran negara, orang Melayu dengan sifat kemelayuannya, orang China dengan kecinaannya, kaum India dengan keindiaannya dan begitulah juga bangsa-bangsa lain di seluruh tanahair.
  Nasionalismelah yang menyebabkan rakyat berbilang kaum di negara ini berpecahbelah dan bertelingkah untuk menuntut hak kepentingan bangsa masing-masing.
  Dengan gambar orang Melayu memakai tengkolok memegang parang menetak orang Cina sudah mempamerkan provokosi berunsur perkauman yang tidak sepatutnya dicetuskan semula agar tidak berlaku lagi peristiwa 13 Mei kedua.
  Apakah perkara yang meluapkan rasa tidak puashati di kalangan orang Melayu terhadap kaum Cina? Apakah kaum Cina tidak berpuashati terhadap bangsa Melayu?
  Orang Melayu menguasai tapuk pemerintahan negara, manakala orang Cina pula menguasai atau monopoli ekonomi  dan hartanah strategik di pusat-pusat bandar.
  Mengapa ia terjadi demikian? Kenapa orang Melayu tidak boleh jadi lebih baik dari segi penguasaan ekonomi dan hartanah di kawasan strategik? Atau wujudkah perjanjian tertentu antara orang Melayu dengan orang Cina dari segi penguasaan sektor, Melayu menguasai pemerintahan, Cina menguasai ekonomi.
  Apakah Dasar Ekonomi Baru Kerajaan BN gagal membentuk penguasaan ekonomi orang Melayu dalam banyak sektor untuk melebihi kaum Cina?
  Apakah benar orang Cina memang menjadi budaya dan darah daging mereka, membabitkan diri dalam perniagaan?
  Jika kaum Cina boleh maju dan berkembang dalam bidang perniagaan kenapa orang Melayu tidak boleh maju seperti kaum Cina atau lebih baik dari mereka?
  Sebenarnya asas hubungan bangsa di kalangan manusia, telah dinyatakan oleh Allah di dalam al-Quranul Karim
yang bermaksud, "Wahai manusia! Sesungguhnya Kami (Allah) telah mencipta kamu terdiri dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah jadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan antara satu sama lain, sesungguhnya yang lebih mulia di antara kamu di sisi Allah ialah yang paling bertaqwa di kalangan kamu."
  Allah SWT menjadikan suku kaum dan bangsa di kalangan manusia adalah untuk berkenal- kenalan antara satu sama lain.
  Antara lain mengenali tabiat atau budaya sesuatu bangsa itu suatu perintah Tuhan, bukan untuk diperjuangkan atau menjadi matlamat perjuangan. Menerusi cara mengenali kejayaan bangsa Cina dalam perniagaan yang mana ekonomi Malaysia dipengaruhi oleh perkembangan perniagaan orang Cina, bangsa Melayu boleh mempelajari sesuatu darinya.
  Banyak buku dikarang mengenai perniagaan orang Cina. Boleh rujuk buku-buku berkenaan untuk mengetahui rahsia perniagaan orang Cina di pasaran buku negara ini.
  Penulis tidak merasa terkilan sekiranya memang orang Cina berjaya dalam perniagaan kerana mereka jujur menjalankannya. Penulis bimbang mereka banyak dapat peluang perniagaan kerana mereka lebih terkedepan dalam 'pemberian under caunter'.
  Ada peniaga Melayu dan rakan penulis mendakwa kes monopoli kontrak ada kaitan dengan rasuah besar sebesar sebuah kereta marcedice sebagai habuan kepada yang meluluskan tender.
Yang mampu memberi rasuah sebesar itu ialah taukeh-taukeh Cina, taukeh-taukeh Melayu jarang boleh berbuat demikian.
  Ada bekas kontraktor Melayu Terengganu menceritakan bagaimana beliau terpaksa memberi gaji tambahan (rasuah) dalam jumlah besar setiap bulan kepada kakitangan kerajaan setelah, dia memperolehi satu projek kerajaan. Katanya, pegawai berkenaan berkata seseorang bergelar Dato' kirim salam kepada bekas kontraktor itu. Maka fahamlah apa maksud kirim salam itu.
  Sebenarnya Dato' berkenaan tidak pun berbuat demikian, hanya pandai-pandai kakitangan kerajaan tersebut berkata demikian untuk meminta habuan rasuah setiap bulan daripada bekas kontrsktor berkenaan.
  Bekas kontraktor itu telah berhenti atau bersara antara lain tidak mahu lagi terbabit dengan kerja-kerja kotor itu.
  Maknanya, siapa yang berkemampuan memberi rasuah lebih besar dia lebih diberi perhatian untuk mendapatkan tender kerajaan. Sudah pasti taikun-taikun Cina berkemampuan besar berbuat demikian.
  Penulis bimbang penguasaan peniaga atau usahawan Cina dalam ekonomi negara diwarnai dengan amalan tidak bermoral ini.
  Siapa atau konglomerat mana yang lebih berkemampuan dalam memberi rasuah kepada pihak yang meluluskan tender, merekalah golongan yang boleh mengusai ekonomi negara.
  Di damping sistem riba, rasuah adalah barah ekonomi tahap empat, menunggu masa ekonomi negara hancur. Walaupun ada kumpulan pengamal ekonomi, boleh hidup dengan kebangkrapan ekonomi tahap ini kerana masih mempunyai stok kewangan cukup, namun sampai satu tahap stok kewangannya akan habis, strategi mengumpul wang atau meminjam wang dari institusi kewangan untuk menghidupkan perniagaan, gagal secara total sebagaimana berlaku di Greece.
  Kita ketahui ada konglomerat Cina dan segelintir dari kalangan Melayu mempunyai bank mereka sendiri tetapi sampai bila bank mereka boleh bertahan bila mana penyakit ekonomi tahap empat ini menjadi tuan perniagaan.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising