Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, September 13, 2015

PAS parti teras orang Melayu- kata Tan Sri Abdul Kadir

Kenyataan Tan Sri Abdul Kadir bin Sheikh Fadzir, Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) bahawa PAS dan UMNO adalah parti teras orang Melayu.
   Apa-apa tindakan politik di negara ini mesti mengambil kira dua buah parti teras orang Melayu ini. Beliau membuat kenyataan ini ketika berucap di Kongres Rakyat  di Auditorium Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz,  Shah Alam baru-baru ini.
  Ini menunjukkan bahawa kedudukan PAS di kalangan orang Melayu cukup berpengaruh berbanding dengan parti pembangkang yang lain.
  Bererti dari segi strategi politik PAS boleh bersendirian dalam gerakerja politik pilihan raya tanpa bantuan parti pembangkang lain apa lagi mereka tidak menghurmati pendirin PAS dalam banyak perkara.
  Bagaimana PAS dibuli DAP dalam isu hudud dan isu bill persendirian untuk membolehkan perlaksanaan Enakmen Syariah II di Kelantan. Ada pihak kecewa yang menubuhkan apa yang dinamakan Gerakan Harapan Baharu (GHB) yang mendakwa sia-sia sahja PAS mengemukakan bill persendirian tersebut kerana Barisan Nasional (BN) tidak akan melayan untuk membenarkan bill tersebut dibentangkan di Parlimen.
  PAS tetap mengemukakannya kerana perhitungannya ialah usaha untuk melihat perlaksanaan enakmen itu berjaya dilaksanakan.
  Jika masih belum berjaya, sekurang-kurangnya PAS sudah berusaha sedaya upaya membuktikan kegihihannya melalui Parlimen, mencari jalan agar enakmen tersebut berjaya dilaksanakan.
  Usaha berterusan inilah menunjukkan sikap PAS terhadap apa yang diperjuangkan selama ini iaitu berusaha untuk memastikan syariat Islam ditegak ketika dia mempunyai kuasa pemerintahan.
  Persoalannya ialah melaksanakan perintah Allah sekadar kuasa pemerintahan yang ada, bukan sebaliknya, menurut kehendak kelompok yang benci dengan syariat dan agama Allah.
  PAS telah berusaha dengan gigih meluluskan enakmen syariah di kedua- dua negeri yang diperintahkannya sebelum ini termasuk Kelantan dan Terengganu.
  Semua enakmen itu dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) di kedua- dua negeri tersebut sebelum ini. Enakmen tersebut telah diluluskan dan mendapat berkenan oleh ke bawah duli Tuanku Al-Sultan di kedua-dua negeri tersebut.
  Tidak ada usaha sia-sia di sisi Islam perkara yang diperinthkan Allah. Hari ini enakmen itu belum berjaya dilaksanakan lagi, tidak mustahil di.masa akan ia dapat dilaksanakan dengan jayanya.
  Kaedah fekah, jika tidak melaksanakan semua, jangan tinggal semua. Buat apa yang perlu dibuat jika peluang wujud untuk berbuat demikian.
  Ada peluang mengemukakan bill persendirian di Parlimen maka PAS telah berusaha berbuat demikian.
  Soal bila Parlimen mahu membentangkannya, itu terserah kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat membenarkannya. Jika dia merasa bertanggungjawab dari segi keimanan dan agamanya, dia takut kepada kemurkaan Allah, dia akan membenarkan usul dikemukan bagi membolehkan bill persendirian itu dibahaskan di Parlimen.
  Jika tidak dia mesti menjawab pertanyaan Allah di akhirat kelak, kenapa dia tidak membenarkan bill itu dikemukakan di parlimen. Semua tindakan dibuat oleh manusia ada dosa dan pahalanya, apa lagi dalam hal menegakkan undang-undang Islam.
  Apa yang mahu dibuat oleh kerajaan Kelantan ialah meminda perkara 355 dalam perlembagaan persekutuan supaya undang-undang takzir dilaksanakan di negeri negeri itu hanya untuk orang Islam sahaja, tidak ada mengena dengan orang bukan Islam.
  Orang bukan Islam tidak perlu masuk campur dalam urusan ini. DAP tidak ada hak mengkritik kerajaan Kelantan dalam melaksanakan usahanya itu kerana ia tidak ada kena mengena dengan parti itu.
  Pembangkang di negara ini mesti bersifat rasional dan menerima baik usaha melaksanakan syariat ini kerana manusia yang mempunyai akal yang waras, tidak akan menolak perlaksaan syariat, di mana bumi dipijak adalah milik Allah bukan miliknya. Maka hukum Allah sahaja yang sesuai untuk penduduk bumi-Nya.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising