Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, August 20, 2015

Agenda PAS: Ikhlas dalam perjuangan

Memang PAS bersikap terbuka untuk menerima siapa sahaja yang mahu menjadi ahli. Tetapi jangan ada pihak tertentu mengambil kesempatan merancang agenda kumpulan mereka di dalam PAS.
  Ini satu tindakan yang merugikan banyak pihak dan membuang masa dan ia adalah satu perbuatan yang merugikan perjuangan Islam itu sendiri. PAS dijadikan platform untuk mengatur agenda pihak tertentu di luar parti itu sehingga mengabaikan dasar dan matlamat perjuangan PAS.
  Ahli PAS juga bersikap terbuka apabila golongan yang mencari kesempatan ini dilihat di peringkat awalnya, jujur pada zahirnya untuk berkhidmat dengan PAS sebagai wakil rakyat, pemimpin di mana-mana peringkat sekalipun.
  Tetapi sayangnya ahli PAS akhirnya dapat menghidu tindakan licik mereka dan apabila rancangan mereka tidak berjaya menguasai pucuk pimpinan parti, mulalah mereka buat hal (onar).
  Ada di kalangan mereka berpuluh tahun berjuang dalam PAS. Dengan kegagalan itu mulalah mereka bercakap untuk menunjukkan bahawa sikap dan perjuangan mereka berbeza dengan kepimpinan parti dewasa ini.
  Yang lebih parahnya lagi, ada yang mendakwa perjuangan mereka baru bermula. Selama ini berpuluh-puluh tahun mereka duduk di dalam PAS, ia bukan dinamakan perjuangan. Penulis tidak pasti apakah yang hendak dikategorikan masa yang diambil mereka begitu lama di dalam PAS jika ucapan mutakhir itu diambilkira.
  Ini gara-gara kepimpinan mereka ditolak dalam PAS. Ia disifatkan sebagai satu penapisan saf kepimpinan, ditapis oleh ahlinya sendiri melalui pemilihan dalam muktamar PAS yang lalu. Mereka akhirnya menubuhkan kumpulan baru yang bagi saya ia hanya baru pada namanya sahaja tetapi pada hakikat nya mereka adalah satu kelompok ahli politik yang sudah lama mempunyai wadahnya sendiri di luar PAS.
  Mereka ada usrahnya sendiri, agenda kerja, dan program mereka sendiri walaupun mereka menjadi ahli PAS dan menjadi saf kepimpinan parti pada waktu yang sama. Memang kehadiran mereka dalam PAS diraikan melalui ucapan-ucapan dasar muktamar oleh Presiden PAS, al-Marhum Datuk Fazdhil Mohd Noor dalam ruang lingkup komitmen mereka mesti diberi kepada agenda dan dasar perjuangan parti bukan membawa agenda jamaah lain ke dalam PAS.
  Bagi saya, kesilapan di sini ialah berlakunya 'conflict of interest', (percanggahan kepentingan) menyebabkan timbulnya rasa tidak senang hati mereka terhadap pucuk kepimpinan parti.
  Agenda luar parti yang tidak selari dengan keputusan parti, menjadi halangan kenapa mereka tidak boleh mencari alternatif untuk menubuhkan kumpulan bagi melangsungkan agenda mereka kononnya untuk meraih kuasa yang menjadi agenda penting dalam perjuangan mereka.
  Sejarah Islam apabila Khalid Ibnul Walid r.a. digugurkan sebagai panglima perang oleh Khalifah Umar Ibnul Khattab r.a., Khalid tetap beristiqamah kekal dalam jamaah Islam, tidak menjadi panduan mereka.
  Ada di kalangan kelompok yang kecewa ini yang dulunya bercakap, perbezaan pendapat dalam parti tidak menjadi satu kesalahan tetapi jangan tubuh parti baharu.
  Ambillah pengajaran apa yang berlaku di Indonesia, parti-parti Islam cukup banyak tetapi tidak berupaya menghantar seorang presiden pun untuk memerintah negara itu.
  Inilah cakap-cakap mereka sebelum ini tetapi air ludahan mereka itu kembali ditelan dengan rancangan penubuhan parti baharu tidak lama lagi untuk menandingi PAS.
   Al-Marhum Datuk Fazdhil Mohd Noor menyelar sikap kepimpinanan seperti ini yang disifatkan sebagai mempunyai agenda 'Hubbuz Zat' (kepentingan diri) mahu kekal menjadi kepimpinan tertinggi lebih dari kepentingan perjuangan Islam dan kesatuan ummah sehingga sanggup menubuhkan jamaah lain bagi menandingi PAS sebagai gerakan Islam yang sedia ada di bumi Malaysia ini.
  Feqah perjuangan politik Islam ada yang tetap dan ada yang boleh berubah mengikut perkembangan semasa (waqi').
  Agenda perlaksanaan syariat Islam, suatu yang sudah lama diperjuangkan oleh PAS, diperjuangkan sebelum adanya Pakatan Rakyat (Pakatan) dan ia telah berjaya dijadikan enakmen atau undang-undang di Kelantan dan di Terengganu.
  Tinggal lagi untuk dapat diadaptasikan, dilaksanakan dalam masyarakat di kedua-dua negeri tersebut, perlulah diusahakan bersungguh-sungguh oleh kedua-dua kerajaan negeri berkenaan bagi melihat dan merasai kesan dari undang-undang syariah tersebut.
  Agenda ini hanya membabitkan orang-orang Islam sahaja tidak membabitkan orang bukan Islam.
  Tidak wajarlah kepimpinan PAS berkomperomi dengan mana-mana pihak untuk menggagalkan rancangan perjuangan parti ini.
  Justeru, senario ini menghantui mereka yang tidak terpilih dalam pemilihan pucuk kepimpinan parti dalam muktamar yang lalu, sehingga akhirnya terserlah sikap mereka dan terbentuklah kumpulan hasil dari ketidakpuasan hati mereka tersebut.
  Bagi saya, dunia ini tidak pernah lekang dengan sejarah gerakan Islam dan perjuangan politik. Kejayaan dan kegagalan dalam perjuangan mereka terdahulu perlulah diambil iktibar sewajarnya sebelum mereka terus mengatur langkah perjuangan sehingga akhir hayat mereka.
  Dalam persoalan kritikal ini penulis suka memetik sepotong hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, "Jika sesiapa mendapati ada sesuatu yang tidak disenangi berlaku kepada seseorang pemimpin (amir), maka bersabarlah, sesungguhnya sesiapa yang keluar dari jamaah walaupun sejengkal, kemudian dia mati, maka matinya adalah mati dalam keadaan jahiliyyah."

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising