Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, August 16, 2015

Jangan biarkan negara di hujung tanduk

UMNO menggelabah apabila Presidennya Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak  dilihat mempunyai pelbagai masalah berkait dengan kredibiliti dan politik.

Kredibilitinya dipertikai apabila skendal 1MDB dan sejumlah RM2.6 billion dimasukkan ke dalam akaun peribadinya ketika beliau menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia.

Terbaru Perwakilan Pemuda UMNO Tampin Negeri Sembilan sebulat suara menyokong usul tergempar menggesa Najib meletak jawatan sebagai Presiden parti itu dan Perdana Menteri Malaysia.

Sebelum itu Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyidin Yassin mengkritik secara terbuka soal urus tadbir 1MDB dan dana yang didakwa sebagai derma itu, dimasukkan ke dalam akaun bank Najib sebelum Pilihanraya Umum ke 13 yang lalu.

Lalu dengan tindakan beraninya itu menyebabkan beliau digugurkan dari kabinet terbaru Najib, sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Tidak diketahui apa tujuan sebenarnya wang itu dimasukkan ke dalam akaun bank Najib, ada dakwaan dikatakan untuk tujuan pilihanraya umum berkenaan.

Justeru, satu saman atau tindakan undang-undang telah dikemukakan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) terhadap Najib berkait dengan wang RM2.6 Billion itu.

Ahli-ahli UMNO terasa rimas dengan isu yang berlegar di sekitar presiden mereka lalu meluahkan kritikan dalam mesyuarat bahagian termasuk di Langkawi Kedah.

Seorang wanita Umno bahagian tersebut meluahkan rasa geramnya terhadap Najib dengan mendakwa presiden mereka telah kencing tiga juta ahli UMNO berkait dengan isu berkenaan.

Banyak bahagian UMNO telah menunjukkan sikap tidak senang dengan tindak tanduk Najib dalam menangani isu berkenaan.

Sikap yang ditunjukkan oleh perwakilan UMNO itu menunjukkan bahawa Najib bukanlah satu-satunya presiden parti yang tidak boleh dikritik secara terbuka dalam mesyuarat agung mereka.

Jika perwakilan UMNO merasakan ada perkara yang tidak kena dilakukan oleh pucuk pimpinanan, mereka berani bersuara untuk menyatakan bantahan mereka terhadap apa yang dilakukan.

Bagi mereka, kepimpinan Najib sudah sampai ke penghujungnya dan mereka mendesak supaya beliau berundur secara terhormat.

Siapakah yang akan menggantikan Najib jika dia meletak jawatan dalam masa terdekat, ia dalam pengetahuan UMNO, jika senario politik negara masih tidak berubah.

Ramai pemerhati politik berpendapat tidak akan berlaku perubahan yang memberangsangkan sekiranya UMNO masih kekal pentadbir negara.

Ini kerana sistem pentadbiran negara yang dibawa oleh parti itu terus menerus membawa negara ke arah tadbirurus tidak telus, penyalahgunaan kuasa, rasuah dan pelbagai penyelewengan lain lagi.

Pertukaran pucuk pimpinan negara di tangan UMNO tidak akan membawa perubahan apa-apa dalam negara kerana corak pentadbiran negara pada asasnya adalah sama sahaja di bawah UMNO.

Kebobrokan sosial, ekonomi dan politik dalam negara adalah kebobrokan sistem asas pentadbiran negara. Di situ letaknya punca permasalahannya.

Untuk melihat perubahan negara secara total satu mekanisme pembentukan kuasa politik perlu diatur segera sebelum kejatuhan ekonomi semakin membarah.

Parti-parti politik yang ada wakilnya di Parlimen perlu berbincang bagi mengatur langkah menyelamatkan rakyat dan negara ini dari terus dihantui oleh kepincangan yang berlaku sebelum ini.

Apakah ia perlu melalui undi tidak percaya terhadap Najib di Parlimen dan seterusnya diatur sidang khas untuk tujuan memilih kepimpinan negara yang baharu, terserahlah kepada kebijaksanaan ahli-ahli parlimen yang berperanan membuat dasar negara.

Persoalan pentingnya, negara sekarang berada di hujung tanduk, bimbang penyakit yang melanda Greece dan negara-negara dunia ketiga berlaku di Malaysia akibat hutang luar negara yang membarah.

Perundingan ahli-ahli politik perlu dibuat dari hati ke hati untuk menyelesaikan masalah ini.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising