Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, November 12, 2013

Kepimpinan PAS Pasca PRU13

Pertandingan memegang amanah kepimpinan dalam PAS bukan bertujuan untuk menentukan siapa yang mendapat kemuliaan itu kerana sesuatu jawatan itu bukan untuk kemuliaan tetapi untuk memikul amanah yang akan dipersoalkan oleh Allah di akhirat kelak.

  Demikian pendapat Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Terengganu yang baharu, Ustaz Wan Shukairi Wan Abdullah ketika menerima amanah jawatan tersebut selepas Muktamar Tahunan PAS ke 39 Kawasan itu di Markaz Tarbiyyah Kuala Ibai, Kuala Terengganu baru-baru ini.

  Muktamar Tahunan PAS Ke 59 akan bermula di Shah Alam Selangor, 20 November ini. Pertandingan jawatan penting dilihat suatu perkembangan baik, bukan untuk menjadikan PAS parti jumud.
  Ahli PAS bebas memilih siapa yang diinginkan mereka untuk menerajui parti di peringkat Pusat sebagaimana mereka juga berhak menentukan kepimpinan di peringkat kawasan dan cawangan.

  Kebebasan memilih tidak boleh disalahertikan seolah-olah wujudnya kumpulan-kumpulan dalam parti sehingga ia didakwa boleh menimbulkan perpecahan sebagaimana berlaku dalam Umno.

  Aliran, budaya pemikiran dan kecenderungan ahli dan kepimpinan dalam parti tidak boleh terkeluar dari garis panduan perlembagaan PAS. Sesiapa yang membawa pemikiran dan aliran bercanggah dengan perlembagaan sudah pasti mereka boleh dipecat.

  Kepimpinan yang sedia ada yang masih kekal istiqamah dengan PAS sudah dinilai sejauh mana mereka setia dengan perlembagaan PAS. Jika tidak jawatankuasa disiplin memanggil mereka dan kepimpinan parti di peringkat pusat sudah membuat keputusan untuk memecat mereka dari parti.

  Jika senarai mereka masih kekal sebagai calon peringkat pusat bererti mereka telah melepasi kriteria kepimpinan berasas perlembagaan parti dan roh Islam yang menjadi asas perlembagaannya.

  Apa sahaja mazhab yang menjadi amalan fiqh mereka, bukan asas tersingkirnya mereka dari menjadi ahli PAS.

  Sifat gerakan Islam ialah menerima semua aliran fiqh dan menghormati pegangan fiqh setempat supaya tidak banyak pertikaian timbul di kalangan ahli menyentuh soal amalan tersebut dan akhirnya merugikan parti sendiri.

  Kepimpinan Jamaah Ikhwanul Mislimin (Ikhwan) sedikit sebanyak mempengaruhi PAS dan kepimpinannya. Namun demikian setakat ini keunggulan dan kesempurnaan sifat kepimpinan Ikhwan masih agak berbeza sedikit dengan kepimpinan PAS dari segi keupayaan ilmu dan kepakaran.

  Sebagaimana Dr. Muhd. Mursi, seorang pemimpin yang pernah dididik oleh Ikhwan dan masih menjadi Presiden Mesir yang sah sehingga kini sebagai contoh, dia adalah seorang hafiz al-Quran, Sarjana Kejuruteraan Metalurgi dari Universiti Kaherah, Mesir dan mendapat sarjana kedoktoran dalam bidang yang sama dari Universiti Southern California.

  Bagaimana pun tidak semestinya kepimpinan Islam itu terdiri dari mereka yang semuanya perlu memiliki kepakaran dan kesempurnaan dari segi keilmuan Islam tetapi sebagai asas kepimpinan ianya agak dituntut.

  Kaedah saling lengkap melengkapi antara satu sama lain dalam kepimpinan parti perlu terlaksana apabila tiada kepimpinan yang sempurna sifatnya ditemui untuk menerajui parti di peringkat mana sekalipun selagi ia dipilih dalam lengkungan perlembagaan parti.

  Menyingkap perubahan kepimpinan parti dan mukmatarnya era 70-an hingga sekarang dari era Dato’ Mohd. Asri Muda, kepada era kepimpinan ulama di bawah Yang Dipertua PAS, Yusof Rawa sehingga Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, kecenderungan ahli ialah melihat parti menjadi alternatif kepimpinan politik masa depan rakyat negara ini.

  Suatu usaha mesti digembelingkan di semua peringkat agar cita-cita dan harapan ahli dan rakyat Malaysia bagi melihat PAS sebagai gerakan politik berjaya membawa perubahan kepada politik dan ekonomi negara di masa depan.

  Pemilihan kepimpinan parti sebenarnya adalah gambaran kebijaksanaan ahli menentukan hala tuju parti untuk melihat kejayaannya lebih cemerlang  di masa hadapan. Kesilapan memilih kepimpinan masa depan boleh menggagalkan usaha murni ini atau melambatkannya.

  Ada kawasan tertentu PAS belum lagi merungkai keterikatan rakyat kepada Umno/BN. Barisan kepimpinan barulah yang merencana untuk merungkai kekusutan itu.

  Sementara tahalluf siyasi dengan parti-parti lain juga bertujuan merungkai kekusutan itu. Bagaimanapun kepimpinan parti dalam Pakatan jangan cuba menimbulkan keraguan dengan mengeluarkan pandangan yang boleh memecahkan kesatuan Pakatan.

  Asas kerjasama Pakatan perlu diperkemaskan agar tidak ada kepimpinan Pakatan mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan dan boleh menimbulkan kemarahan parti. Justeru, setiap komponen parti perlu berwaspada kerana musuh sentiasa mencari peluang untuk memecahkan Pakatan.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising