Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, March 9, 2013

Pulau Jeju: Dalam kenangan

Pulang dari Korea Selatan, seminggu  yang lalu, mempelajari bagaimana kehidupan rakyat  negara itu berkerja  dan bergerak dengan cepat, makan pun terpaksa dibuat dalam perjalanan, makan makanan segera kerana terpaksa berkejar ke tempat kerja.


Walaupun amalan ini kurang baik, tidak digalakkan dalam Islam, namun hakikatnya manusia kadang kala terlalu materialistik, apa lagi menjadikan kebendaan sebagai matlamat hidup sudah tentu dasar  kerja rakyat negara itu tidak boleh dipakai.


Pemandu lori sewa berkata, orang Korea tidak suka beranak ramai, kerana kos hidup mereka tinggi. Lelaki berusia 60-an masih bekerja sebagai boroh kasar, menunjukkan tubuh mereka masih kuat.

Nelayan di Pulau Jeju (Gambar), terdiri dari wanita dan Pulau Jeju yang terkenal dengan lokasi penggambaran drama 'My Girl' itu adalah sebuah sebuah pulau gunung berapi mati, sebagai pulau terkenal dengan kincir angin, limau dan wanita.

Angin sentiasa bertiup di Pulau ini menjadi fenomena alam semulajadi ciptaan Allah dan satu daya tarikan pelancong ke pulau ini. Kebun limau juga merupakan satu daya tarikan pelancong ke pulau ini, mereka boleh makan sebanyak yang mampu di kebun dengan bayaran tertentu, hanya dibenarkan bawa pulang beberapa biji sahaja untuk di makan di rumah.

Wanita bekerja sebagai nelayan, menangkap ikan dan mengutip makana laut seperti ikan, siput, cengkerang dan rumpair laut. ia suatu keajaiban kehidupan di pulau berkenaan.

Aku sempat menangkap ikan Macarell  (ikan sardin) di pulau tersebut, di satu malam dalam cuaca sejuk, di pulau tersebut. Makan isi ikan mentah dengan sos korea disediakan oleh pemilik bot pelancong.


Keaktifan dan kecergasan kerja penduduk Korea Selatan, perlu dipelajari oleh rakyat Malaysia. Bagaimanapun pembangunan material bukan segala-galanya dalam kehidupan manusia dan kenyataan ini bukan untuk menghalang manusia mencapai kemajuan kebendaan.Kebendaan bukan segala-galanya dalam hidup manusia, berapa ramai manusia kaya raya akhirnya bunuh diri, berapa ramai dari mereka yang terbabit dengan dadah, berapa ramai dari kalangan mereka merasakan kebendaan tidak boleh memenuhi kekosongan jiwa mereka.Islam, cara hidup yang boleh memenuhi segala kekosongan jiwa dan kehidupan mereka walaupun dipenuhi dengan pelbagai kemewahan dan kesenangan dunia. Islam, telah menjadikan Cat Steven seorang penyanyi Britsih, seorang muslim yang berdakwah dengan al-Quran yang diterima sebagai hadiah dari seorang rakan Muslim, menjadi panduannay sebagai Muslim.Rakyat Korea Selatan, bangun dari sejarah buruk penjajahan Jepun dalam Perang Korea, Islam bertapak di negara tersebut.Menurut Wekipedia bebas, Dianggarkan  seramai 45,000 orang penganut agama Islam di Korea,[1] tidak termasuk pekerja-pekerja hijrahan tetap. Islam juga merupakan agama yang berkembang dengan pantas di Korea Selatan.[2] Termasuk juga pekerja-pekerja Korea yang memeluk agama Islam yang pulang dari negara-negara Timur Tengah seperti Arab Saudi dan Emiriyah Arab Bersatu.Di Korea Selatan, populasi orang Islam semakin meningkat sejak pengenalan agama tersebut tidak lama selepas Perang Korea. Masyarakat Islam (kelahiran Korea dan asing) tertumpu di sekitar Seoul yang menempatkan masjid besar kurun ke-20 pertama yang dibina pada tahun 1976 dengan pembiayaan oleh Misi Dakwah Islam Malaysia dan negara-negara Islam yang lain.Terdapat pertumbuhan perlahan tetapi nyata penghijrahan orang-orang Timur Tengah (IranIraqKuwait dan Qatar) beserta Pakistan dan Malaysia ke Korea Selatan yang majoritinya beragama Islam semasa tahun 1990-an dan 2000-an, selalunya datang sebagai pekerja undangan ke negara ini.Dipercayai bahawa tiada kehadiran nyata Islam di Korea Utara yang kegiatan keagamaan berautonomi secara umumnya hampir tidak wujud. Di sebalik fakta bahawa orang Islam Korea adalah masyarakat yang kecil, mereka merupakan sebahagian daripada struktur pelbagai agama masyarakat Korea yang melibatkan penganut agama Buddhaajaran Tao dan agama Kristian.Perkembangan Islam di Korea Selatan menampakkan ada usaha-usaha bersungguh dari pendakwah di negara tersebut untuk melihat lebih ramai lagi rakyat negara tersebut memeluk Islam.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising