Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, February 1, 2013

Tip selamatkan diri dari disaman


1 Februari 2013
Aku masih di bilik sebuah hotel di Lahad Datu bersendirian. Sepatutnya ada teman apa lagi di kejauhan di negeri orang. Namun kebiasaan bertandang banyak negeri dan negara dunia termasuk China, India, Pakistan, Thailand dan Bangladesh, bersendirian bukan sesuatu yang menggerunkan.

  Namun keselamatan diri perlu dijaga, zaman manusia sinonim dengan insiden-insiden jenayah kadang-kadang secara tiba-tiba berlaku di hadapan mata kita. Mohon Allah beri perlindungan kepada ku dari kejadian dan insiden yang tidak diingini. Anda juga doakanlah untuk keselamatan ku di sini.

  Oh ya, semalam aku berbincang dengan rakan politik di Sabah ini untuk menghadiri dan menyampaikan ceramah dalam satu seminar media kepada petugas-petugas pilihan raya Ahad ini di satu lokasi (akan di maklumkan kemudian). Tajuk dirahsiakan buat sementara waktu untuk 'kejutan'.

  Aku menggariskan beberapa tip berguna kepada mereka antara lain, maklumat yang didedahkan kepada umum jangan membabitkan isu saman menyaman.

  Sejak akhir-akhir ini oleh kerana terlalu ghairah berpolitik, terlalu ghairah mendedahkan maklumat yang tidak diusul periksa kesahihannya terlebih dahulu, ia mengundang padah dibawa ke mahkamah oleh pihak tertentu.

Ya, memang benar tidak ada siapa pun boleh menghalang pihak yang didakwa itu mengambil tindakan undang-undang terhadap kita, walaupun apa yang kita sebarkan di internet (di Facebook- contohnya) adalah berita benar sahih dan berfakta.

  Namun kita perlu berhati-hati ketika menyebarkan maklumat dan berita kepada umum tak kiralah apa medium yang kita gunakan. Antara tipnya ialah kita perlu berlapik sedikit dalam menyebarkan maklumat ini khususnya apabila ia menyentuh peribadi seseorang atau kredibilitinya, apa lagi membabitkan pemimpin sebuah organisasi politik atau syarikat berpengaruh di sesebuah negara.

  Kita perlu berlapik dengan perkataan-perkataan, didakwa, difahamkan, dilaporkan, dikatakan, dipercayai atau sama waktu dengannya supaya jika disaman pun keputusannya tidak efektif (saman tak lekat).

  Peguam atau pengamal undang-undang tahu dalam masalah ini dan kami ketika bertugas sering dinasihatkan oleh mereka supaya menggunakan perkataan-perkataan tersebut ketika melaporkan berita khususnya apabila menyentuh persoalan yang berkait dengan peribadi seseorang.

  Laporan polis berkait dengan jenayah yang dilakukan oleh individu berpengaruh atau tidak berpengaruh dalam masyarakat adalah penting untuk dirujuk supaya berita itu ada sandaran kukuh sekaligus saman menyaman dapat dielakkan.

  Laporkan sahaja maklumat itu diambil dari laporan polis yang dibuat oleh si fulan bin si fulan dan tanya pihak polis bagaimana kesudahan kes tersebut sama ada mereka terbabit dikenakan tindakan undang-undang atau tidak.

  Jika tidak ada laporan polis jangan kita laporkan atau sebarkan berita jenayah seseorang itu kepada umum walaupun kita ada saksi kukuh melihat kejadian. Orang berkenaan mesti buat laporan polis terlebih dahulu sebelum menyebarkan maklumat itu kepada orang ramai supaya ia berada di bawah perhatian pihak berkuasa.
  Jika tidak, jangan disebut nama seseorang dan segala perkara berkaitan dengan latarbelakang seseorang itu yang dia sahaja ada orang lain tak ada, ia mengundang sesiapa terbabit mengambil tindakan mahkamah.

Sebutkan sahaja secara umum misalnya seorang pemimpin sebuah organisasi tertentu dikatakan terbabit dengan aktiviti pelacuran di Lahad Datu, Sabah. Modius operandinya sekian-sekian. Dalam kes begini orang terbabit tidak boleh mengenakan tindakan undang-undang  terhadap kita atas dakwaan fitnah kerana kita tidak menyebut latar belakang paling hampir dengannya iaitu namanya dan peranannya dalam organisasi tersebut.

  Nama organisasi berkait dengan politik tidak boleh dijadikan sandaran untuk diambil tindakan mahkamah jika disebut secara umum mereka terbabit tetapi kita perlu berhati-hati melaporkan kejadian menyalahi undang-undang yang berkait dengan organisasi yang lebih khusus dan jumlah ahlinya tidak ramai tetapi pengaruhnya besar di kalangan masyarakat dan dunia perniagaan.

  Ada beberapa tip lagi yang aku garapkan untuk seminar itu dalam slide yang akan dimanfaatkan nanti. Ia tak penting untuk disebut di sini.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising