Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, May 12, 2013

Persempadanan Pilihanraya menangkan BN?


 • PRU13: Pada pendapat saya, persempadanan pilihanraya memainkan peranan penting memenangkan BN di samping mijoriti undi.

  Dikira PR sudah menang kerana undi majoritinya berbanding BN tetapi kemenangan itu terhalang dengan persempadanan kawasan pilihanraya.

  Tetapi sayang, untuk persempadanan baru kawasan pilihan raya PR tidak boleh mengubahnya kerana BN berkuasa dan SPR menjadi talibarut BN.
  Like ·  ·  ·  · Promote
  • Suhaimi Taib Pertimbangan politik pilihan raya ialah siapa yang mendapat mijoriti dari peti undi bukan siapa yang berjaya menghimpunkan beratus-ratus ribu rakyat di sesuatu tempat. Perhimpunan adalah untuk menunjukkan sokongan dan semangat tetapi bukan untuk membuat keputusan kemenangan dalam pilihan raya kerana yang datang bukan penduduk setempat sahaja tetapi kadangkala dari seluruh negara.
   4 hours ago · Edited · Like · 1
  • Suhaimi Taib Gerakkerja hari ini untuk PRU14 ialah utamakan usaha berlipat kaliganda memenangkan hati penduduk setempat untuk memilih PR bukan BN lagi.
  • Tvtlee Lee ada berapa petisyen sedang dibuat, tetapi tidak optimis mengubah keadaan daripada ibu segala tipu.
  • Suhaimi Taib Ada hakim pernah buat penghakiman kalau hanya dua atau tiga undi yang terbabit dengan kesalahan pilihan raya ia tidak boleh mengubah keputusan pilihan raya di sesuatu kawasan pilihan raya. Yang buat penghakiman ini ialah Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, bekas Ketua Hakim Negara yang pernah menjadi hakim kes petisyen pilihan raya DUN Bukit Payong sekitar tahun 1990-an yang lalu.
  • Tvtlee Lee kluang sini didapati sekurang-kurantnya 4 kertas undi nusajaya dijumpai dalam peti undi. jika rayuan untuk mengira semula, kemungkinan dapat tukar keadaan.
  • Suhaimi Taib jika boleh menjejaskan undi majoriti itu ada kesan positif tetapi ia bergantung kepada hakim (cenderung BN atau PR).

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising