Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, February 17, 2013

Are you ready for BN? NO... Bola Tanggung untuk PR

Untuk memulakan missi percutian ke luar negara memerlukan persiapan sedikit sebanyak, pertama mengetahui latar belakang negara yang ingin dilawati, mengkaji budaya, politik, perkembangan ekonomi dan kehidupan sosial masyakat negara berkenaan.

Korea Selatan, sebuah negara kini terkenal dengan generasi hiburan berteraskan K-Pop. Menurut Wekipedia K-Pop adalah muzik popular Korea Selatan masa kini.

Hiburan K-Pop ini menjadi "Demam Korea" (Korean Wave) masyarakat negara tersebut terutama golongan Belia. Satu kegilaan muda mudi termasuk di kalangan Belia di Malaysia, mereka turut terpengaruh dengan budaya K-Pop ini. Sebut saja K-Pop anak-anak sekolah rendah dan menengah tahu kewujudannya.

Menurut sejarahnya, Muzik pop Korea pra-moden pertama kali muncul pada tahun 1930-an akibat masuknya muzik pop Jepun yang juga turut memengaruhi unsur-unsur awal muzik pop di Korea.

Penjajahan Jepun  ke atas Korea juga membuat genre muzik Korea tidak boleh berkembang dan hanya mengikuti perkembangan budaya pop Jepun pada saat itu. 


Pada tahun 1950-an dan 1960-an, pengaruh muzik pop Barat mulai masuk dengan banyaknya, pertunjukkan muzik yang diadakan oleh pangkalan tentera Amerika Serikat di Korea Selatan.

Muzik Pop Korea awalnya terbagi menjadi genre yang berbeza-beza, pertama adalah genre "oldies" yang dipengaruhi muzik barat dan popular di era 60-an. Pada tahun 1970-an, muzik rock diperkenalkan dengan pionirnya adalah Cho Yong-pil. Genre lain yang cukup digemari adalah muzik Trot yang dipengaruhi gaya muzik enka dari negara Jepun.Penampilan kelompok Seo Taiji and Boys di tahun 1992 menandakan awal mula muzik pop moden di Korea yang memberi warna baru dengan aliran muzik rap, rock, techno Amerika. Suksesnya Kumpulan Seo Taiji dan Boys diikuti Kumpulan muzik lain seperti Panic, dan Deux
Trend muzik ini turut melahirkan banyak kumpulan muzik hingga sekarang. Muzik pop dekad 90-an cenderung beraliran dance dan hip hop. 
Pasaran utamanya adalah remaja sehingga dekad ini muncul banyak kumpulan “teen idol” yang sangat digilai seperti CLONH.O.TSechs KiesS.E.S, dan g.o.d. Kebanyakan dari kelompok muzik ini sudah bubar dan anggotanya bersolo-karier. Yang paling Popular sekarang ialah Kumpulan PSY yang mencetuskan budaya politik Barisan Nasional (BN) di Malaysia ("Are you ready for PSY? YES 3X, Are you ready for BN? NO 3X').

Pada tahun 2000-an pendatang-pendatang baru berbakat mulai muncul. Aliran muzik R&B serta Hip-Hop yang berkiblat ke Amerika mencetak artis-artis semacam MC Mong1TYMRainBig Bang yang cukup sukses di Korea dan luar negeri. 
Beberapa artis underground seperti Drunken Tiger, Tasha (Yoon Mi-rae) juga mempopularkan warna muzik kulit hitam tersebut. Muzik rock masih tetap digemari di Korea ditambah dengan kembalinya Seo Taiji yang menjadi penyanyi solo, sekaligus menjadi penyanyi rock popular di samping  Yoon Do Hyun Band yang sering menyanyikan lagu-lagu tentang nasionalisme dan kecintaan terhadap negara. 
Muzik techno memberi nuansa moden yang tidak hanya disukai di Korea saja, penyanyi Lee Jung-hyun dan Kim Hyun-joong bahkan mendapat pengakuan di Cina dan Jepun. Muzik balada masih tetap memiliki pendengar yang paling banyak di Korea. 
Muzik balada Korea umumnya dikenal dengan lirik sedih tentang percintaan, seperti yang dibawakan oleh Baek Ji YoungKCMSG Wannabe, dan sebagainya. Muzik balada umumnya digemari karena sering dijadikan soundtrack drama-drama television terkenal seperti Winter Sonata,Sorry I Love YouStairway to Heaven dan sebagainya.
Berbagai artis Korea menangguk kesuksesan di dunia internasional seperti BoA yang menembus Jepun dan digemari di banyak negara. Kemudian artis-artis lain seperti RainSe7enShinhwa,Ryu Shi-won, dan sebagainya berlomba-lomba untuk menaklukkan pasar muzik di Jepun. 
Rain tercatat sebagai artis Asia pertama yang mengadakan konser internasional bertajuk RAINY DAY 2005 Tour, di Madison Square Garden.
Begitulah susur galur dunia hiburan Korea Selatan sehingga difahamkan mengundang BN membayar PSY mengadakan pertunjukkan di Pulau Pinang baru-baru ini sebanyak RM2 juta.

BN ingin berkempen dengan PSY tetapi sayangnya Presiden BN, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak dimalukan denagn tindakan sendiri bila penonton menolak BN terang-terangan di majlis hiburan tersebut.

Keberanian rakyat satu perkara yang mengembirakan semua pihak kecuali Umno/BN. Ketua Pembangkang di Parlimen Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam satu majlis memperli tindakan Najib melontarkan soalan kepada hadirin yang disifatkannya sebagai suatu tindakan yang tidak cerdik.

"Najib tu bukan dia cerdik sangat, sepatutnya dah orang ramai kata NO, hentikan sajalah, cakaplah harap semua sokong BN," kata beliau.

Fenomena PSY jadi satu bahan kempen di facebook sekarang di kalangan facebooker Pakatan Rakyat (PR) satu bola tanggung yang diberikan BN/Najib kepada mereka.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising