Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, February 13, 2013

Abai amanah kerana sikap tidak baik

Semuanya bergantung kepada sikap kita. Jika kita bertanggungjawab dan benar apa yang kita kata, kita beramanah, jangan sampai perkara penting untuk kepentingan orang ramai kita pandang remeh kerana ada agenda tertentu di sebalik sikap kita itu.

Sama ada ia untuk kelompok masyarakat yang kecil atau kelompok masyarakat yang besar, sama ada ia untuk keluarga kita sendiri atau masyarakat kampung kita. Apa lagi negara kita. Sikap memandang enteng kepada amanah yang diberikan, satu sikap yang amat memalukan.

Semua orang ada kelemahan masing-masing tetapi dalam soal menjaga amanah, ia perlu kepada tanggungjawab atau akauntibiliti seseorang, jangan sampai sesuatu yang diamanahkan hilang atau dilupakan atau diabaikan dalam jangaan kita.

Kita kadang kala sedap menghentam dan memperlekehkan orang lain  dalam masa yang sama tanpa kita sedari kita juga mempunyai sikap kurang peka terhadap memikul amanah dengan bertanggungjawab.

Sampai masanya kita berlepas tangan dari apa yang terjadi kepada kita apabila kita tidak dipilih semula memegang sesuatu amanah termasuk memegang jawatan dalam mana-mana pertubuhan.

Sesuatu yang menjadi milik orang ramai, serahkanlah kepada orang ramai, tidak perlu kita bersusah payah mempertahankannya, Jika kita sebagai pemegang amanah pulangkan sahaja harta benda orang ramai kepada mereka sebagaimana ianya diserahkan dahulu.

Jika hilang gantikan dengan serupa atau yang lebih baik daripada itu. Jika tidak, di situlah sikap tidak bertanggungjawab dilakukan kita dan ia amat mendukacitakan.


No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising