Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 29, 2012

Hudud dan Qisos: Sekadar polemik politik?

Penulis mempunyai pandangan bahawa perjuangan umat Islam tidak terhad kepada pelaksanaan hudud dan qisos semata-mata tetapi ia perlu bersifat menyeluruh.

Penulis sedar bahawa hudud dan qisos menjadi hukum Allah yang tersisih bahkan dikeji oleh sesetangah pihak sehingga ia menjadi polemik untuk memberi  'political millage' kepada Barisan Nasional (BN).

Hukum tersebut sebahagian dari tanggungjawab yang mesti dipikul yakni dilaksanakan oleh sesebuah negara Islam tetapi Islam itu bersifat syumul yang termasuk di dalamnya hukum hudud dan qisos.

Kadangkala kita perlu memikirkan soal siasah syar'iyyah untuk sekurang-kurangnya memberi peluang gerakan Islam menepatkan dirinya di dalam kuasa pemerintahan Malaysia terlebih dahulu supaya secara hikmah dan berhati-hati langkah menegakkan Islam secara syumul berjaya dilaksanakan dengan berkesan kemudiannya.

Tidak dinafikan tidak semua komponen penyokong kuasa rakyat merestui gerakan ini. Namun suatu strategi bijak dan berhemah menghasilkan natijah besar kejayaan gerakan Islam membentuk Malaysia sebagai sebuah negara harmoni bersama perlaksanaan Islam secara syumul.

Hakikatnya pelaksanaan itu akan dirasai dan dinikmati oleh semua lapisan masyarakat termasuk ia memberi kebaikan kepada masyarakat bukan Islam itu sendiri apabila dilaksananakan bukan hanya apabila ia hanya diperdebatkan semata-mata.

Tinggal lagi gerakan Islam mesti bijak meletakkan tektik dan strategi politik untuk meredakan polemik yang memberi inpak kepada musuhnya yang sentiasa mencari ruang untuk memecahbelahkan usaha murni ini dari mencapai kejayaan.

Pandangan ahli politik gerakan Islam  mengenainya perlu menjurus ke arah mencapai cita-cita murni ini.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising