Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, April 22, 2012

Umno ibu segala kesesatan di MalaysiaPAS dituduh parti ajaran sesat, merupakan satu lagu lama diputarkan semula bertujuan untuk mengekalkan pemisah antara kelompok PAS dan Umno agar terus berpanjangan terutama di negeri Terengganu dan Kelantan.
  Umno merasa tergugat dengan tidak adanya isu kukuh untuk mempertahankan kedudukannya sebagai parti pemerintah buat masa ini. Justeru, parti itu perlu menarik perhatian ahlinya supaya tidak berganjak dengan memberi sokongan kepada Umno untuk terus menerajui negara.
  Ia juga bertujuan supaya ahlinya tidak terpengaruh dengan kenyataan-kenyataan Pakatan Rakyat (PR) terhadap Umno. Itu hasrat Umno untuk mememanjangkan hayat pemerintahannya.
  Jika ahlinya beralih arah, tidak lagi memberi sokongan padu kepada Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke 13 nanti, ini yang amat ditakuti Umno di saat sokongan hanya dipertaruhkan kepada orang Melayu dan golongan atas pagar. Umno tidak lagi mendapat sokongan padu orang Cina dan India.
  Parti itu mesti menampakkan PR terutamanya PAS sebagai satu parti yang amat buruk dalam semua aspek kerana parti itu adalah parti teras PR.
  Isu-isu lain, Umno mendakwa sudah tidak boleh menarik sokongan orang Melayu tetapi dengan isu dakwaan PAS Parti Ajaran sesat yang dirancang dan dilontarkan oleh Umno Terengganu, ia seolah-olah memalingkan seketika perhatian umum terutama penyokongnya untuk melihat situasi dan menarik sokongan lebih teguh ahlinya kepada perjuangan parti berkenaan yang kabur matlamatnya.
  Pemerhatian penulis terhadap pandangan dikemukakan oleh pelbagai pihak dan lontaran fikiran dalam media alternatif seperti facebook dan twitter banyak hujah dikemukakan dan mudah difahami termasuk amalan dan budaya parti-parti terbabit.
  Dengan membuktikan gambar-gambar berkaitan PAS yang dituduh sesat sentiasa menganjurkan majlis solat hajat, ceramah agama, forum dan lain-lain sedangkan Umno sering menyelitkan gerombolan penari dan artis yang memakai pakaian menjolok mata dan tarian ala lucah dalam majlsi mereka.
  Di sini pun sudah jelas bezanya antara dua parti berkenaan dan jelas parti manakah yang sebenarnya sesat dan tidak sesat.
  Sudah berpuluh tahun Umno tidak berani berdebat atau muzakarah mengenai  ajaran sesat dan kafir mengkafir dengan PAS, nampaknya Umno masih tidak serik dengan dakwaan bodoh dan jahat itu.
  Umno sedang menggeliat kepanasan seperti cacing di panas terik matahari, sudah ketandusan isu untuk memburuk-burukkan pembangkang terutama PAS, kerana seingat parti itu tidak ada jalan lain melainkan caranya menuduh PAS sesat supaya semua orang beri perhatian terhadap isu itu dan ahli Umno tidak mendekati PAS dalam apa jua majlisnya.
  Kalau boleh dan memang kehendak Umno supaya ahli dan penyokongnya jangan sekali-sekali terpengaruh dengan PAS dan PR. Jangan sekali-kali hadir dalam majlis anjuran PAS dan PR. Jangan membaca komen-komen PR tentang apa-apa isu mengenai Umno/BN dalam facebook, twitter dan lain-lain.
  Dengar sahaja dakyah media mereka termasuk RTM, TV3 dan seumpamanya yang menjadi alat Umno berkempen terutama di musim hampir pilihan raya umum sekarang.
  Penulis mendapat khabar bahawa ketua-ketua tempat mengundi yang dilantik akan hadir dalam kursus terakhir yang akan dianjurkan Suruhanjaya Pilihan raya Malaysia (SPRM) tidak lama lagi.
  Mengikut komen seorang pemerhati politik jika kursus itu dibuat dalam masa seminggu dua ini, pilihan raya ke 13 akan berlaku dalam masa 60 hari selepas itu dengan pembubaran parlimen akan diisytiharkan.
  Banyak ramalan dibuat pilihan raya umum dijangka di buat antara Mei hingga Julai tahun ini walaupun tempoh tamat penggal parlimen jatuh pada tahun hadapan.
Persoalannya isu-isu yang keras dan fitnah yang jahat dibuat menjelang pilihanraya bagi menarik sokongan padu ahli dan penyokong Umno dari seluruh negara. Itu antara harapan Umno untuk kekalkan survival pemerintahannya, di samping isu mendaftarkan pendatang asing sebagai pengundi hantu.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising