Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, November 22, 2011

Harimau Muda Membaham GarudaGambar dari my metro
Malam semalam, tengok bola Sea Games Final antara Malaysia melawan Indonesia berakhir dengan kemenangan Harimau Muda Malaya (Malaysia) mengalahkan Indonesia (Garuda) dengan sepakan menalti, 4-3. (Baca artikel berkaitan di sini)
Saya nampak ada satu perubahan sedikit pasukan bola sepak kita sejak akhir-akhir ini mungkin kerana kita membenarkan anak-anak muda kita menerima latihan profesional bolasepak di luar negara.

Bagaimanapun yang kita tidak mahu dengar ialah sikap tidak profesional penyokong Indonesia di Stadium  Gelora Bung Karno  dikatakan tidak menghormati bendera, lagu, kotinjen, jurulatih dan pasukan bolasepak Malaysia sendiri suatu yang boleh mencetuskan ketegangan berpanjangan antara Indonesia dan Malaysia.

Kita tidak mahu melihat insiden ini berlarutan sehingga membabitkan politik kedua-dua negara mengulangi konfrantasi antara kedua-dua negara berabad lalu (1962–1966).


Pergolakan biar terhad hanya sekitar persoalan sukan bukan sehingga mengancam keselamatan sesebuah negara. Perkara kecil jangan diperbesar-besarkan.

Ia boleh tercetus bukan sahaja di negara kurang maju tetapi di negara maju seperti di Great Britain sekalipun. Ia menyentuh persoalan nafsu serakah menguasai minda yang waras apa lagi ia diwarnai oleh penyokong-penyokong kemabukan arak dan dadah.

Ia  menyemarakkan lagi tercetusnya sesuatu yang tidak diingin. Orang politik perlu mengajar rakyat bersikap profesional ketika bersukan dan menghormati rakyat negara lain dalam semua aspek baik budaya, politik mahupun sukan.

Sekadar nak adakan perang saraf untuk lemahkan semangat pihak lawan tidak jadi masalah sekiranya tidak melampaui batas  dan jika tidak menimbulkan permusuhan berterusan sehingga membabitkan keselamatan negara.

Sukan sebenarnya boleh menimbulkan suasana buruk dan  boleh memberi impak yang baik terhadap ekonomi sesebuah negara.

Banyak aktiviti sukan memerlukan peralatan yang cukup untuk persediaan menyertai acara yang dipertandingkan.

Dari getah pengikat rambut kepada kereta lumba Formula 1, merupakan peralatan yang musthak dan perlu disediakan bagi menjayakan aktiviti sukan. Ia boleh menghasilkan wang kepada peniaga-peniaga peralatan sukan. Jika kena gayanya ia mendapat keuntungan besar dengan perniagaan ini.

Bagaimanapun sukan, jangan jadi penyebab menjauhkan atau melalaikan manusia dari mengadakan hubungan dengan Tuhan pencipta manusia. Sukan seperti inilah sepatutnya disekat atau diubahsuai supaya ia tidak menghalang perbuatan itu berlaku.


===============================================================Ditulis oleh: Suhaimi Taib

Penulis adalah  Perunding Hartanah dan Usahawan dan Journalis, pengamal media sejak 20 tahun lalu dan berkecimpung secara aktif dalam dunia perniagaan online sejak lebih lima tahun lalu.

Pengusaha jualan secara online di Lelong.com.my dan memiliki setor popular yang diberi nama Pelate Store di portal tersebut.

Masih aktif menulis artikel perniagaan,  politik dan agama. Bersedia untuk menyumbang khidmat sebagai penasihat perniagaan online dan offline, penasihat media dan menyediakan artikel atau teks untuk Kenyataan Akhbar, Skrip Berita, Suntingan Berita, Suntingan Video, Jururunding Berita TV, Dokumentari, Penasihat Politik dan Gerak Saraf Politik terutama untuk Rakyat Malaysia.

Sila hubungi saya di talian 013-9060111 untuk keterangan lanjut.
================================================================

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising