Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, June 5, 2011

Pemilihan Pimpinan PAS: Kehendak ahli akar umbiMeneliti perubahan kepimpinan tertinggi PAS selepas Presiden, ia suatu manifestasi kehendak akar umbi parti bahawa era kepimpinan parti harus terdiri dari aktivis yang sudah lama menyelami hati budi rakyat dan jatuh bangun bersama susah senang rakyat di semua peringkat.

Mereka adalah rangkaian kepimpinan kontemporari rakyat yang boleh mendekati  semua lapisan masyarakat tanpa masyarakat berkenaan segan mengadu hal kehidupan bermasalah sejak sekian lama di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN).
Kebimbangan Umno terletak kepada kemampuan PAS melahirkan kepimpinan kontemporari ini yang lebih senang dan selesa mendekati rakyat sehingga rakyat merasakan mereka tidak perlu lagi kepada Umno kerana PAS melalui kepimpinannya boleh menyelesaikan permasalahan mereka lebih baik dari Umno.
Timbalan Presiden, Haji Mohamad Sabu suatu ketika dahulu pernah penulis mewawancarakannya dan berhasrat menjadi orang tua selepas beliau dengan sendirinya cukup umur untuk memimpin Dewan Pemuda PAS Pusat sebagai Ketuanya. Beliau kini bukan sahaja menjadi orang tua tetapi orang nombor dua parti.
Mungkin dimaksudkan orang tua ketika itu ialah pemimpin yang berpengalaman dalam parti, boleh dibuat rujukan pendapat serta boleh memberi nasihat dan mungkin juga orang penting dalam parti suatu ketika nanti. Penulis tidak sempat bertanyakan apa maksud mahu menjadi orang tua itu. Bagaimana dengan perlantikan sebagai orang nombor dua dalam parti, hasrat itu semua telah terbukti pada hari ini walaupun masih dalam spekulatif penulis.
Kita tidak bimbang dengan prinsip mempertahankan kepimpinan ulama kerana beliau adalah pejuang kepimpinan ulama tegar sebagaimana ditegaskan dalam interbiu beliau sempena perlantikannya sebagai Timbalan Presiden.
Karismanya yang bersahaja dan mudah didedakati rakyat sekaligus lantang mendedahkan kepincangan politik Umno sudah pasti ia mendatangkan masalah besar kepada Umno.
Pokok penting sekarang bukan persoalan berdepan dengan Umno semata-mata tetapi mendekati dan menyelami masalah rakyat adalah prioriti (aulawiyyat) berteraskan “Membangun  Negara Berkebajikan” yang menjadi tema muktamar PAS ke 57.
Sama ada pilihan raya umum ke 13 akan di adakan cepat atau lambat, gerak kerja menawan hati rakyat ini harus bergerak tanpa kira waktu dan suasana.
Sudah tentu dengan pemilihan naib-naib presiden juga terdiri dari aktivis PAS teras termasuk Salahudin Ayub, Datuk Haji Mahfuz Omar dan Datuk Paduka Haji Husam Musa, suatu iringan kepimpinan serasi dan seimbang sebagai penggalas tugas-tugas Presiden ketika diperlukan berhadapan dengan suasana dan realiti rakyat semasa.
Haji Mohamad Sabu (Abang Mat) mempunyai hasrat besar untuk PAS berganding bahu dengan badan-badan bukan kerajaan lain (NGO) menjalankan usaha dalam pelbagai aktiviti kemasyakatan termasuk melihat wajah pilihan raya berjalan di atas landasan demokrasi sebenar, bersih dari sebarang penipuan, rasuah dan penyalahgunaan jentera kerajaan.
Kerjasama erat dengan badan-badan ini membuka ruang yang lebih lebar untuk mendekati masyarakat, walaupun Umno juga cuba berusaha berbuat demikian tetapi parti itu tidak akan berjaya sebagaimana PAS kerana masalah Umno itu sendiri menyebabkan kegiatan ini terbatas.
NGO sedar dan tahu siapa Umno dan tahu juga siapakah PAS dalam memperjuangkan nasib rakyat. Era perjuangan rakyat ini adalah suatu kesinambungan perjuangan selepas kemerdekaan yang sepatutnya menjadi lebih hebat dari perjuangan memerdekakan Malaya dari penjajah British yang didokong oleh pejuang-pejuang kemerdekaan sebenar seperti Dr. Buhanuddin al-Helmi dan rakan-rakannya yang lain.
Justeru di sinilah kepimpinan PAS ini bermula membentuk rangkaian kesinambungan perjuangan ini dengan gigih.
Rakyat menjadi pilihan utama dibentuk dan diperkasakan dengan kesedaran mendalam untuk perubahan dan membentuk negara Malaysia baru yangh adil serta berkebajikan.
Sekaligus PAS pasti berjaya menjadi alternatif kepada Umno untuk menerajui negara bersama-sama parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat (PR)dengan usaha berterusan sehingga PR berjaya didaftarkan sebagai  parti komponan kedua selepas BN menduduki Putrajaya tidak lama lagi.
Bagaimanapun ia bukan semudah apa yang disebut tetapi bukan mustahil ianya berjaya dilaksanakan.

Era Baru Perjuangan PAS


Satu era baru perjuangan  PAS dekad ini ialah menentukan parti memenangi hati rakyat berbilang kaum dan agama, budaya dan taraf ekonomi.

Kecenderungan ini dapat dibaca apabila era pasca revolusi rakyat Asia Barat mencetuskan kesedaran rakyat seluruh dunia betapa mereka perlu kembali kepada hakikat sebenarnya keperluan kehidupan mereka.

Mereka memerlukan undang-undang yang adil untuk melihat segala kesalahan yang dilakukan oleh sesiapa sahaja dalam kehidupan mereka dapat diadili dengan baik. Pembahagian kekayaan di kalangan rakyat diagihkan secara adil tidak hanya kepada kroni pemeritah semata-mata.

Gelombang ini merayap bukan sahaja di Asia Barat tetapi ke dalam masyarakat Malaysia sendiri yang berbilang kaum.

Orang Cina, India, Melayu, Kadazan, Bidayoh dan lain-lain hari ini bercakap tentang ketidakadilan pembahagian kekayaan di kalangan rakyat. Mereka telah terpedaya dengan kepincangan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) terlalu lama lebih lima dekat. Menyifatkan selama ini bagus dan membanggakan. Tetapi hakikatnya tidak.

Perasaan tidak puas hati itu telah membuak-buak di dada mereka, menunggu masa untuk diadaptasikan dalam pilihan raya umum akan datang.

Di sinilah PAS memainkan peranannya untuk bersama mencetuskan perubahan di kalangan rakyat berbilang bangsa dan agama itu.

Sebagaimana dinyatakan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam ucapan dasarnya bahawa PAS akan bersama dengan rakan dalam Pakatan rakyat untuk menggerakkan agenda perubahan sebagaimana yang dipersetujui dalam dokumen Polisi Bersama Pakatan Rakyat yang sudah dibahas dan diterima oleh PAS.

“Ianya melibatkan suatu paradigma baru pendemokrasian, suatu islah menyeluruh dalam sistem pemerintahan dan urustadbir negara,” jelas Datuk Seri Presiden PAS di Dewan Datuk Haji Fadzil Mohd. Noor di Taman Melewar, Gombak Selangor baru-baru ini.

Suatu perubahan menyeluruh ini khususnya menyentuh soal dasar pemerintahan negara yang banyak memberi ruang kepada aktiviti-aktiviti rasuah telah merosak akauntabiliti kepimpinan negara dan pegawai-pegawai kerajaan semua peringkat.

Bermula dari pemandu kenderaan kerajaan sampai kepada wakil rakyat parti pemerintah khususnya BN. Indeks rasuah yang merudum sebelum ini terbukti benarnya dakwaan ini.

Tidak wujudnya urustadbir yang baik negara berpunca dari tidak wujudnya sistem pentadbiran yang tidak memberi ruang kepada berlakunya rasuah berleluasa di semua peringkat, mengakibat bahana menimpa kepada perancangan kerajaan khususnya pembangunan yang dirancang.

Banyak projek gagal dilaksanakan dengan baik kerana puncanya rasuah. Kos pembiayaan tinggi tetapi kualiti pembangunan tidak berada di tahap memuaskan dan mengikut piawaian yang dibenarkan. Akibatnya banyak bangunan runtuh dan mengorbankan nyawa rakyat tidak berdosa.

Wang rakyat disalahgunakan untuk membiyai parti kerajaan (Umno) secara tidak langsung dengan memasukkan wang dikatakan untuk projek pembangunan dalam akaun syarikat tertentu dan kemudianya disalurkan kepada Umno dalam bentu dana tertentu.

Perkara inilah PAS dan Pakatan Rakyat berusaha membenterasnya supaya bukan sahaja ia menghasilkan pembangunan berkualiti dari semua sudut bahkan telah terbukti menarik ramai pelabur datang untuk membuat pelaburan dalam negara terababit sebagai contoh Singapura dan lain-lain kerana berpunca dari rasuah berada di bawah tahap minima atau pembangunan tanpa rasuah.

Indonesia kini mengorak langkah ke arah membentras rasuah. Tetapi Malaysia gagal melaksanakan tugas menghapuskan rasuah walaupun berlaku penambahbaikan kepada Badan Pencegah Rasuah bertukar menjadi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Yang penting ialah rakyat menerima inpak besar dari jika gerakan Pakatan Rakyat berjaya membuat perubahan tanpa mempedulikan serangan dan fitnah yang ditaburkan BN sepanjang perjalanan mereka melaksanakan tugas untuk rakyat itu.

Justeru gandingan usaha yang tidak pernah putus arus, lambat laung akhirnya akan membuahkan hasilnya. Ini kerana keburukan rasuah dan penyelewengan itu tidak selama-lamanya kekal ditakuti dan disokong apabila ianya dapat kejahatannya dizahirkan di hadapan mata rakyat hari demi hari.

Oleh itu PAS dan Pakatan Rakyat sekali-kali tidak perlu jemu menyatakan kebenaran ini sama ada menang pilihan raya atau kalah.- Harakahdaily.net.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising