Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, December 4, 2011

Kewartawanan pembangkang yang lembab

Saya melihat satu keupayaan untuk menggarap dunia dan mewarnainya dengan apa yang kita mahu, ialah dengan dunia politik dan kewartawanan. Kedua-duanya rakan karib yang tidak boleh dipisahkan. Jika tidak dunia yang ingin digarapkan tidak akan lengkap dan tidak banyak memberi kesan.

Dengan dunia kewartawanan kita boleh mengkaji masyarakat dengan lebih dekat dan kita boleh memberi cadangan menasabah bagaimana menyelesaikan masalah masyarakat menurut kaca mata kita dan ilmu yang ada pada kita.

Kewartawanan adalah dunia pengkaji, membaca perkembangan, memberikan massa peluang untuk  menilai dan mencadangkan mereka penyelesaian terbaik.

Dunia pelapur ini, menjadikan sesiapa pun mempunyai banyak maklumat. Kosistennya dengan kerja setiap hari,  kepalanya penuh dengan maklumat, agak sukar ia hilang dari ingatan melainkan dia dihinggap penyakit lupa. 

Saya merenung masa depan dunia kewartawanan boleh memacu kejayaan bukan sekadar peribadi tetapi masyarakat juga. Namun ia juga ada politiking sendiri, ada manusia yang ingin  naik dan duduk selesa dengan mempergunakan orang bawahnya sebagai 'batu loncatan'.

Saya telah mengalami semua itu dan kini saya memberi amaran terhadap tindakan sedemikian rupa. Saya ingin bebas menjadi journalis dan beramal dengan peraturannya, bukan kecewa dengan dunia kewartawanan terutama ditaja pembangkang, tetapi saya dapati, ada sikap tidak profesional orang politik dalam menguruskan dunia kewartawanan pembangkang.

Dunia kewartawanan pembangkang tidak berkembang secara tulus. Dia boleh diperkembangkan dan boleh mendatangkan hasil lumayan kepada perniagaan tetapi manusia kadang-kadang ada yang tidak kreatif mahu terus memimpin dunia ini.

Bayangkan pembangkang menguasai empat buah negeri termasuk Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan tetapi ada akhbar pembangkang kekurangan peruntukan untuk terus mengurus pejabat, bayar gaji kakitangan  dan membayar honororium penulisnya.

Biasalah kalau kita suarakan semua ini, orang politik memang menjawab, semua itu tidak betul. "Kita cukup duit untuk uruskan akhbar kita." Biasalah tu, cakap orang politik tetapi hakikatnya tidak begitu.

Pemasaran tidak cekap diserahkan kepada orang yang gagal mengurus parti sebelum ini, memungkinkan mengapa kewangan hasil jualan tidak memberangsangkan. 

Sebenarnya banyak kita boleh buat walaupun pembangkang hanya menguasai empat buah negeri sahaja. Mereka yang terbabit boleh belajar dari media yang berjaya di sekeliling mereka, bagaimana cara mendapatkan sumber tambahan untuk bukan sekadar  untuk "survive" semata-mata  tetapi untuk berkembang maju.

Oleh kerana sikap dan kerjasama yang agak longgar dalam urusan dunia kewartawanan ini maka ada akbar  pembangkang tidak berkembang.

Saya perhatikan ini semua dari jauh dan mendapat maklumat dari jauh. Saya tidaklah suka campur tangan dan memandai-mandai dengan apa yang bukan di bawah tanggungjawab saya tetapi perkara seperti ini semua orang tidak mahu dengar, itu sahaja.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising