Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, May 2, 2011

Pembunuhan Osama perlu dikutuk Dunia Islam

Pokoknya al-Qaeda sebagai lambang kemarahan Amerika Syarikat (AS) dan sebagai kambing hitam untuk menghalalkan tindakan memerangi perjuangan menegakkan Islam di mana-mana benua di seluruh dunia hari ini secara bersenjata.

Serangan 11 September 2001, hanya sebagai alasan untuk menghalalkan serangan itu ke atas Osama bin Laden (gambar) kononnya sebagai pemimpin al-Qaeda. Apakah wujud gerakan al-Qaeda sebenarnya atau ia hanya rekawarsa AS untuk tujuan tersebut, suatu yang perlu dibuat kajian dengan teliti.

Pembunuhan yang dikatakan berlaku ke atas Osama bin Laden yang diisytiharkan oleh Presiden AS, Barrack Obama, juga suatu yang perlu diteliti. Kemungkinan besar dakwaan itu benar jika ada bukti jelas bahawa Osama mati dibunuh di Pakistan ia suatu insiden yang patut semua umat Islam mengucap takziah.

Dan tindakan itu perlu dikutuk kerana Dunia Barat tidak pernah memberi keadilan dan ruang untuk Osama bin Laden  dibicarakan secara adil dan dibuktikan secara benar bahawa Osama terbabit dengan insiden 11 September itu.

Osama hanya menjadi kambing hitam untuk menghalalkan serangan mereka ke atas anasir-anasir yang dikatakan keganasan yang sudah tentu dituju ke arah golongan Islam yang memperjuangkannya dengan menggunakan senjata (ekstrimis).

Sedangkan Islam sendiri tidak pernah memisahkan penganutnya  dari memperjuangkan Islam dengan menggunakan senjata. Cuma bila masanya yang sesuai perlu ia digunakan, itu yang menjadi perbahasan di kalangan ulamanya.

Tanpa jihad bersenjata, Islam tidak akan dapat ditegakkan dalam erti kata sebenarnya kerana Rasulullah s.a.w. memperjuangkan Islam dengan menggunakan senjata dalam hidupnya.

Justeru perjuangan Islam dengan menggunakan senjata inilah yang amat ditakuti oleh Dunia Barat dan segala serangan dan tuduhan akan dibuat ke atas mana-mana pihak yang melaksanakan kerja murni ini.

Penulis dengan ini mengutuk sekeras-kerasnya tindakan membunuh Osama bin Laden tanpa dibuktikan jenayah yang dilakukan beliau dan kumpulan yang dipimpinnya ke atas kemanusiaan dan keadilan.


No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising