Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, May 1, 2011

Jangan Gadai Maruah Kita Kerana Umno

Hari Pekerja 1 Mei disambut untuk memperingatkan kita bahawa Barisan Nasional (BN) dengan parti terasnya, Umno telah membebankan pekerja dengan kenaikan harga minyak beberapa kali mendorong pula kenaikan harga barang keperluan asasi seperti minyak masak, beras dan gula.

Jika di luar negara khususnya Asia Barat ia antara  pencetus kebangkitan rakyat dan dorongan untuk menolak kekuasaan pemerintah kuku besi dan diktator dari terus berkuasa.

Tetapi rakyat Malaysia, tidak begitu. Mereka membiarkan gelodak rasa tidak puas hati itu bersarang dalam diri mereka dan saya percaya ia akan meletup tidak lama lagi.

Sebelum ia meletup dan menjadi satu gerakan rakyat, BN perlu mengambil kira segala hasrat rakyat marhein dan perasaan hati mereka yang mahu melihat kuasa politik digunakan untuk memberi keadilan kepada semua pihak, memberi peluang dan kedudukan sebenar supaya Islam dapat dilaksanakan sepenuhnya sebagai asas perubahan dan keharmonian pemerintahan negara ini.

Pekerja terhimpit dengan masalah gaji minima, mendorong kuasa beli terhad sekaligus mendorong pula berlakunya rasuah di kalangan mereka untuk menampung pendapatan yang tidak berubah berbanding kenaikan harga barang walaupun ia diketahui salah di sisi undang-undang dan  akhlak manusia.

Pekerja tidak mempunyai peluang meluas dalam sektor pekerjaan kerana sikap kepergantungan rakyat untuk mendapatkan pekerjaan makan gaji masih ketara kerana sistem pendidikan negara menggarap semua ini di samping BN gagal mencipta peluang pekerjaan baru yang relevan.

Pekerja menjadi manusia yang digunakan untuk kepentingan Umno dalam sektor-sektor tertentu sama ada mereka rela atau tidak. Dengan erti kata lain BN sanggup melanggar undang-undang yang mereka luluskan sendiri di parlimen sekaligus telah menjatuhkan maruah parlimen dengan menyalahgunakan kuasa untuk memperalatkan institusi polis dan keselamatan yang lain demi menjaga kepentingan kuasa dan kepimpinan tertinggi parti itu.

Ini satu jenayah besar yang telah merosakkan struktur politik dan arah tuju negara dan berlaku kelemahan dalam pelbagai sektor akibat kebejatan kuasa ini yang sengaja dipelihara dan digunakan sepenuhnya oleh Perdana Menteri sepanjang mereka memegang tapuk kuasa itu di sepanjang sejarah Malaysia sehingga hari ini.

Kepakaran dan bakat anak Malaysia dalam bidang tertentu sudah tidak banyak kerana akibat aliran keluar tenaga pakar ke luar negara akibat kelemahan BN yang tidak dapat menyediakan sistem ekonomi negara yang berdaya saing, kondusif dan maju serta tidak juga dapat menyediakan gaji minima pekerja yang memberangsangkan bagi membolehkan mereka kekal bekerja dalam negara.

Pertambahan tenaga kerja asing sudah menjadi lumrah di negara ini akibat kepincangan tersebut.

Penulis melihat dan membuat kesimpulan bahawa sudah cukup masanya rakyat memberi peluang Umno/BN memerintah negara lebih lima dekat kerana semakin lama lagi mereka biarkan negara digayang Umno secukupnya semakin jelas kepincangan dan ketidakmampuan parti itu menunaikan kehendak rakyat dan merangsang dinamisme negara lebih baik dari negara-negara lain serantau termasuk Korea Selatan dan lain-lain.

Selagi semakin lama rakyat menyerahkan kuasa politik ke tangan parti dan manusia yang tidak beraqidah dan bermoral dan tidak ada cita-cita untuk melaksanakan Islam sepenuhnya di negara ini selagi itu rakyat dan negara akan terus diruntun dengan pelbagai penyelewengan dan ketidakdilan kaum, ekonomi dan sosial.

Kita perlu menilai masa dan politik kita bukan untuk tujuan kita diperbodohkan dan menghancurkan kita. Kita mesti menilai semua itu begitu berharga untuk kita semua. Jangan gadai maruah kita kerana beberapa kerat manusia yang tidak beraqidah dan korup serta parti yang pincang dalam mengurus negara, ia cukup merugikan kita buat selama-lamanya.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising