Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, May 17, 2011

Catatan Petang: Fatamorgana slogan politik BN


Memang Rakyat tidak mahu hidup mereka dibebankan dengan kenaikan harga barang di saat kuasa beli mereka semakin mengucup.


Mengapa persoalan subsidi untuk minyak sering dibangkitkan dan menjadi alasan kerajaan untuk membenarkan harga minyak dinaikkan?

Kerajaan sekarang tidak memikirkan soal banyak subsidi lain diberikan kepada kroni Umno berbilion-billion ringgit begitu sahaja atas nama pembangunan dan kemajuan sedangkan ia bertujuan untuk merasuah Umno bagi menampung kewangannya secara tersembunyi.

Amalan rasuah yang tidak pernah surut dan bergerak secara berleluasa, sudah diketuahuii umum. Semua itu sebenarnya menyumbang ke arah membazirkan wang rakyat dan kepada sesuatu tindakan jenayah yang di diamkan oleh pemimpin Umno/BN.

Rakyat perlu sedar bahawa selagi mereka membiarkan BN memerintah, masalah ini tidak akan reda bahkan ia terus menghantui kehidupan mereka sepanjang masa.

Apabila minyak naik semua barang keperluas asasi akan naik. Malaysia adalah negara pengeluar minyak bukan pengimport minyak.

Sepatutnya, Malaysia mempunyai harga minyak lebih rendah dari negara pengimport minyak.  Salah urus negara oleh BN sudah banyak membuang masa rakyat.

Harga minyak di Brunei lebih rendah dari Malaysia. Kenapa ini boleh berlaku? Kenapa kerajaan tidak membuat perbandingan harga minyak negara dengan Brunei? mengapa kerajaan Malaysia tidak membuatkajian tentang masslah ini?

Pokoknya, sudah cukup mandat diberikan rakyat kepada BN lebih lima dekad. Tidak ada gunanya rakyat memberi mandat semula kepada BN untuk memeirntah negara sepenggal lagi dalam pilihan raya umum akan datang.

Cukuplah dengan cacamarba cara BN mengurus negara, segala slogan "hanya fatamorgana" (pinjam kata-kata Najib-gambar) semata-mata, tidak berpijak di bumi nyata.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising