Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, April 28, 2011

Malaysia Baru di bawah Pakatan Rakyat: Bersatu Ubah Sekarang


Saya berpendapat negara Malaysia boleh bertukar tangan dari BN ke Pakatan Rakyat (PR) dalam pilihan raya umum ke 13 tidak lama lagi sekiranya pelbagai kaum bersatu menolak BN yang Umno menjadi teras parti itu.


Yang penting kesedaran semua kaum untuk bertukar dan melihat Malaysia berwajah baru dalam semua aspek boleh menjadi kenyataan apabila mereka mengkaji kejayaan dan kelemahan BN menerajui negara ini sejak 54 tahun lalu.

Ke mana mereka dibawa? Apa yang mereka dapat? Apa permasalahan hidup mereka  telah diselesaikan? Apa tekanan kehidupan yang dihadapi di bawah BN? Kemajuan apakah yang merubah kehidupan rakyat secara menyeluruh di bawah BN? Bebanan apakah yang dipikul rakyat akibat mengekalkan BN memerintah?

Soalan pertama ke mana rakyat dibawa BN selama lebih lima dekad parti memerintah negara dan rakyat? Saya kata tidak ke mana, bahkan rakyat berada di zaman tidak tentu arah. Mereka menentukan nasib mereka sendiri dengan sisa-sisa hidup kerana wacana negara banyaknya hanyalah retorik BN untuk  menang dalam pilihan raya.

Kemana perginya wacana Kepimpinan Melalui Tauladan, Bersih Cekap Amanah, Penerapan Nilai-nilai Islam, Islam  Hadhari, Wawasan 2020, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan (sebagai menyebut beberapa wacana).

Menulis semua kepincangan hasil slogan itu, tidak cukup masa dan ruang untuk digarap. Cukuplah kesimpulan dibuat bahawa rakyat ditipu di atas darat (mentah-mentah) dengan retorik ke arah Malaysia Negara Maju tetapi kemajuan sebenarnya hanya membina bangunan mencakar langit membuat projek-projek besar dengan membazikan wang rakyat sedangkan rakyat dibebankan dengan pelbagai penyakit, tekanan ekonomi dan sosial yang pincang dan melakari kemajuan yang dibuat dan mahu dicapai.

Penyakit insaniah yang membarah dengan rasuah, penyelewengan kuasa, kebobrokan moral, ketandusan iman dan keyakinan kepada pencipta manusia penyebab utama mengapa rakyat berada dalam keadaan demikian hari ini. Sistem pendidikan hanya untuk melahirkan bijak pandai tidak beriman kerana keimanan dibuang dari sistem pendidikan negara.

kegagalan asas ini menyebabkan semua kegagalan yang dirancang dan jelasnya BN sudah tidak upaya lagi membentuk Malaysia lebih dinamik di masa hadapan.

Justeru keupayaan PR mengambil alih dan berusaha berubah negara dan rakyat ke satu tahap pentadbiran baru dan kemajuan berteraskan keadilan dan kesaksamaan kaum, warna kulit serta berteraskan keyakinan dan keimanan perlu dibentuk dan diwacanakan oleh rakyat sendiri mulai hari ini.

Kita tidak boleh mengharapkan Umno/BN menetapkan masa depan kita tetapi kita sendirilah menentukan masa depan kita, untuk apa kita hidup di dunia dan ke mana kesudahan kita sebenarnya.

Inilah hakikat kemajuan dan pembangunan yang perlu digarap oleh kita semua mulai sekarang.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising