Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, April 27, 2011

Perkauman: Tinggalkan Umno/BN


Perkauman adalah isu yang boleh memakan tuan khususnya Umno kerana rata-rata mana-mana bangsa benci dengan provokasi perkauman ini.


Ia akan merealisasikan ketidakadilan dalam pembahagian kekayaan, kemudahan asas, kekuasaan, ekonomi dan kebajikan sosial. Siapa suka dengan kata-kata "bangsa kamu tak dak hak untuk dapatkan itu ini kerana kaum kamu begian-begian..." Siapa suka dengar semua ini kalau kena atas batang tubuh sendiri atau bangsa sendiri.

Justeru perjuangan kebangsaan tidak pernah memberi input keadilan buat selama-lamanya. Perkauman @ kebangsaan membuang masa dan harta benda, meminggirkan eleman-eleman kebenaran, keadilan serta keamanan, rasa kebebasan manusiawi jika dikaji secara mendalam.

Umno pelopor perkauman akan terdesak meniupkan semangat Melayu dan mengajak Melayu bersatu, membela nasib Melayu yang tidak pernah terbela pun sampai bila-bila. Yang terbela ialah kronisme, nepotisme yang kadangkala membabitkan bangsa lain untuk terus mengekalkan kuasa dan kemenangan.

Biro Tata Negara (BTN) diperalatkan untuk meniupkan semangat perkuaman Melayu di kalangan pelajar dan kakitangan kerajaan dalam banyak medium program yang diacarakan sebelum ini.

Persoalannya kenapa kita takut sekali kembali kepada kebenaran yang ditetapkan Ilahi?  Yang sebenarnya Dia Maha Mengetahui cara penyelesaian permasalahan bangsa, puak, hukum, pentadbiran, akhlak, kebajikan sosial, ekonomi, kestabilan politik dan sebagainya.

Kenapa umur dan kehidupan yang dianugerahkan oleh-Nya sering dibazirkan kepada sesuatu yang menyusah dan menimbulkan banyak konflik dan pertikaian bahkan peperangan dan pergaduhan?

Manusia tidak usah tunjuk pandailah terhadap apa ketentuan Ilahi kerana mereka sebenarnya banyak kelemahan. Justeru apa sebabnya kita tidak kembali kepada kebenaran? Yang jelasnya kita mempertuhankan hawa nafsu kita sendiri sedangkan ia sudah jelas banyak menyusahkan kita.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising