Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, April 14, 2011

Apa Taib Mahmud Nak?

Saya sudah meneka apa Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud inginkan, walaupun beliau dilihat berkata bahawa beliau mahu rakyat bumi Kenyalang itu hidup mewah sebagaimana ucapannya dalam satu kempen pilihan raya negeri itu baru-baru ini.

Kenyataan yang ada ialah kemewahan 30 tahun bukan di pihak rakyat tetapi di pihaknya dan keluarganya sendiri sebagaimana dilaporkan banyak pihak.

Tiba-tiba dalam pilihan raya kali ini cakap nak ubah bagi rakyat mewah pula. Selama 30 tahun tidak berjaya diubah, dalam masa singkat ini dan dalam pilihan raya berjanji nak ubah, rakyat Sarawak kenalah fikir baik-baik cakap seperti itu.

Mengapa kita tidak boleh memberi peluang kepada orang lain untuk mengubah sinerio politik negeri dan negara kita jika 30 tahun atau 50 tahun kita memberi peluang parti sekarang memerintah, mereka hanya banyak omong kosong sahaja.

Banyak membuang masa hidup generasi kita dengan janji-janji manis pilihan raya, bersikap retorik dalam banyak perkara. Kita warga Malaysia sepatutnya sudah pandai berpolitik dan cepat bertindak menangani soal ini dengan tidak payah menunggu 30tahun, 50 tahun atau lebih untuk membuat perubahan.

Hari ini rakyat Sarawak ada kuasa di tangan, diberi peluang oleh ruang demokrasi yang ada untuk membuat perubahan maka buatlah perubahan segera. Jangan tunggu-tunggu lagi, tidak ada gunanya.

Kita adalah manusia suka melihat realiti, kalau realiti yang ada, rakyat masih ditakuk lama, kehidupan terhimpit dengan pelbagai permasalahan termasuk ekonomi , kemudahan asas, korupsi dan jenayah akibat kepimpinan politik korup, maka tidak perlu kita meneruskan kesinambungan kepimpinan semacam itu kerana ia membazirkan masa dan wang kita sahaja.

Mereka menggunakan khazanah rakyat yang diamanahkan kepada mereka untuk dijaga dan manfaatkan untuk rakyat sebaiknya padahal ia banyaki dimanfaatkan untuk mengekalkan kuasanya bukan untuk rakyat. Sementara rakyat hanya digula-gulakan dengan pelbagai janji kalau dilaksanakanpun sekadar tempuh pilihan raya itu sahaja.

Selepas itu rakyat terus dibebani dengan masalah sedia ada tanpa ada kesudahan penyelesaiannya. Maka dengan cara kita menggunakan kuasa pengundian secara total kita gunakan sebaik mungkin untuk menukar kuasa politik yang ada sekarang kepada pihak yang sudah terbukti berjaya memimpin negeri-negeri di Semenanjung termasuk Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Kelantan sejak tiga hingga 20 tahun yang lalu.

Jika rakyat Malaysia memberi kuasa lebih yakni memberi peluang Pakatan Rakyat, terdiri dari PAS, PKR dan DAP memerintah Malaysia sudah pasti kebaikannya lebih menyeluruh dan lebih efektif kerana kuasa itu lebih besar, banyak benda yang boleh dibuat dengan kuasa itu untuk rakyat dan negara ini.

Oleh kerana itulah Barisan Nasional (BN) berusaha sedaya upaya menggambarkan betapa buruknya Pakatan Pembangkang dan betapa gagalnya pemerintahan mereka dengan menggunakan apa cara sekalipun termasuk media yang mereka miliki bagi propaganda mendakwa bahawa hanya BN mampu mentadbir negara dan rakyat buat selama-lamanya.

Rakyat Sarawak sepatutnya sudah boleh berfikir dengan baik untuk menilai semua perkara ini berdepan dengan kehidupan yang dipaksakan ke atas mereka selama ini oleh BN.

Mengapa tidak, Rakyat Sarawak mempunyai kekayaan minyak tetapi kekayaan itu hanya dikecapi oleh Taib Mahmud dan kroninya sahaja. Kaum Iban, Kadazan, Melayu dan Cina masih ditakuk lama, tidak berubah, tidak ada kemajuan yang sebenar sebagimana dijanjikan.

Kemewahan itu tidak dikecapi oleh mereka tidak seperti rakyat Brunei di sebelah negeri mereka. Pelbagai kemudahan asas, kebajikan dan sosial dijaga begitu sekali oleh kerajaan Brunei dengan hasil minyak yang diperolehinya.

Buatlah perbandingan itu supaya kita boleh menentukan hala tuju kehidupan dan generasi kita lebih baik di masa depan.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising