Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, February 4, 2010

Umno Terengganu kalut membolot harta rakyat

Secara kebetulannya, saya terserempak dengan seorang rakan lama saya di Bandar Kuala Terengganu petang ini. Beliau yang kini aktif dalam Umno Hulu Terengganu, bimbang perkembangan mutakhir, bagaimana harta rakyat digunakan semata-mata untuk kepentingan politik pemimpin parti itu.

Saya enggan menyebut nama beliau tetapi luahan rasa rakan saya itu walaupun suatu yang bukan luar biasa kerana ia menjadi amalan pemimpin Umno berjuang dalam parti untuk mendapat projek dan hasil keuntungan projek digunakan untuk mendapatkan pengaruh dari kalangan ahli Umno supaya kekal memberi sokongan kepada diri masing-masing agar kekal pula menjadi kepimpinan tertinggi parti di mana-mana peringkat termasuk di peringkat cawangan sekalipun.

Beliau yang mengakui tidak mempunyai kewangan yang banyak untuk diberikan sebagai habuan kepada rakan-rakan beliau yang bekerja keras memberi sokongan berkempen untuk menaikkan nama beliau, sudah pasti beliau kurang popular di kalangan ahli Umno di Hulu Terengganu tetapi mengakui orang kuat Dato' Tengku Putera Tengku Awang, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu.

Menurut penjelasan beliau, memang perpecahan berlaku dalam Umno, ia menjadi dua 'team' atau kem di bahagian tersebut, satu kem berpihak kepada Tengku Putera dan satu lagi Kem Dato' Rosol Wahid, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ajil.

Kem Tengku Putera adalah kem Menteri Besar sekarang Dato' Ahmad Said manakala kem Rosol adalah berkait rapat dengan Dato' Seri Idris Jusoh, Adun Jerteh yang juga bekas Menteri Besar sebelum ini.

Rakan saya yang baru secara langsung dan aktif terbabit dengan Umno sejak kebelakangan ini, merasa rimas dengan perkembangan Umno yang beliau yakin dengan sikap pemimpin Umno yang menjadikan kuasa memerintah kerajaan sebagai peluang untuk mendapat projek, akan merugikan orang Melayu sendiri.

Ini kerana mereka tidak mengambil kira, sama ada usaha pembangunan untuk rakyat mencapai matlamat sebagaimana slogan yang diwarwarkan Ahmad, merakyat pembangunan atau sebaliknya, itu bukan persoalan penting tetapi yang pentingnya ialah survival politik pemimpin Umno perlu dijaga terlebih dahulu.

Bagi menjaganya pemimpin Umno perlukan wang yang banyak. Untuk dapatkan wang yang banyak mereka perlu mendapat projek kerajaan. Untuk mendapatkan projek kerajaan mereka perlu kepada 'cable' kepimpinan atasan.

Untuk mendapatkan 'cable' kepimpinan atasan, perlu habuan duit 'under desk'. Untuk tujuan tersebut, harga projek sepatutnya RM10 juta menjadi RM12 juta atau lebih dari itu. RM2 juta itu adalah habuan kepada pemimpin atasan atau sebahagiannya boleh digunakan untuk membeli sokongan ahli dan rakyat terhadap mereka bagi mengekalkan survival politik masing-masing.

"Saya rasa takut dengan perkembangan ini dan ia boleh merosakkan masa depan orang Melayu sendiri dan memusnahkan harta mereka," jelas beliau.

Harta rakyat dipergunakan atas nama pembangunan untuk menjaga kepentingan pemimpin-pemimpin Umno bukan tujuan sebenarnya untuk membangunkan rakyat, kata beliau.

Sebab itulah banyak berlaku bangunan runtuh di sana sini di negeri itu akibat tidak adanya sikap kepenanggungjawaban (akauntabeliti) untuk mempastikan bangunan dan projek dilaksanakan lebih mementingkan keselamatan awam dari keuntungan material dan peribadi berlipat kali ganda.

Justeru beliau berpendapat dengan membiarkan insiden ini berlarutan dalam pentadbiran politik dan kerajaan Terengganu, ia akan membawa kesudahan yang tidak baik kepada masa depan orang Melayu dan rakyat negeri tersebut sekaligus akan memusnahkan keyakinan rakyat terhadap parti itu boleh membawa hala tuju pembangunan pada tahap maksima dan memuaskan.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising