Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, February 2, 2010

'Political Millage' untuk Anwar?

Tanpa berniat untuk mendahului apa-papa keputusan mahkamah dan tanpa prejudis, kepada mana-mana pihak saya berpendapat, mendakwa Ketua Pembangkang di Parlimen Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan tuduhan terbabit dengan jenayah seksual meliwat bekas budak suruhannya Mohd Saiful Bukhari Azlan, suatu usaha untuk mempopularkan semula ahli politik tersebut berasaskan insiden sebelum ini.

Bukan orang ramai semakin benci kepada Anwar tetapi menjadikan beliau seorang manusia yang semakin popular dan mendapat simpati ramai rakyat termasuk orang Umno sendiri.

Ia jelas direalisasikan oleh luahan rasa melalui pilihanraya umum sebelum ini adalah rentetan Anwar menjadi pemimpin popular di kalangan rakyat.

Sekarang, Umno mungkin sudah ada agenda lain dari itu termasuk kalau boleh mahkamah menjatuhkan hukuman penjara walaupun sehari ke atas beliau supaya hilang kelayakan untuk bertanding dalam mana-mana pilihan raya di negara ini kerana disabitkan dengan kesalahan jenayah.

Popular Anwar mungkin sementara dalam beberapa bulan atau setahun ini sebelum kemungkinan hukuman itu dijatuhkan terhadap Anwar.

Walaupun keputusan itu dibuat, biasanya pihak pembelaan masih mempunyai peluang untuk membuat rayuan di mahkamah rayuan atau mungkin rayuan itu sampai ke mahkamah agung sekiranya segala keputusan hakim tidak menyebelahi Anwar.

Ia suatu jangka masa yang agak lama juga (saya rasa) untuk selesaikan kes berkenaan. Justeru sudah pasti Anwar berkeupayaan untuk mendapat simpati rakyat dan kepopularitiannya semakin meningkat dengan sebab berkenaan dari sebelum ini.

Membawa Anwar ke muka pengadilan bagi saya adalah suatu kesilapan besar dalam politik kerana asas dan bukti perkara yang sama berlaku sebelum ini. Bukan Anwar yang disisihkan rakyat tetapi bekas Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamed dicemuh dan dimarahi mereka dan dibuktikannya dalam pilihanraya umum dengan kemenangan besar pembangkang.

Tanpa prejudis lagi terhadap kemuliaan mahkamah dan keputusan hakim, saya juga berpendapat dan percaya tektik membabitkan pemimpin popular dengan jenayah seks adalah satu perancangan jahat anasir Israel atau kaedah serupa kononnya untuk mensirnakan karier politik orang seperti Anwar.

Tidak ada apa pun (hanya pelaksanaan teknikal yang belum tentu keberhasilannya) program merakyatkan pembangunan, mentranformasikan kerajaan dan seumpamanya yang diwawarkan kerajaan Barisan Nasional (BN) melalui perancangan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak, setatusnya sama sahaja dengan slogan-slogan yang dibawa oleh pemimpin-pemimpin tertinggi parti itu sebelum ini.

Ia berkubur dengan perginya atau pemimpin tersebut meninggalkan tapuk kuasa kerajaan. Perkiaraan Umno/BN mendakwa Anwar sekali lagi dengan perantaraan saksi dan bukti-bukti yang diada-adakan, sudah tentu 'political millage' nya berada di tangan Anwar.

Umno seringkali membuat perkiraan yang salah dalam percaturan politik dan padahnya akan menimpa parti dan gerabak BN sendiri. Tunggu dan lihat.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising