Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, June 6, 2010

Sarawak Berada Di Hujung Tanduk

KUALA TERENGGANU, Ahad (6 Jun)- "Memang rakyat Sarawak tidak suka Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Mohd. Taib Mahmud," dakwa seorang rakan lama media yang baru pulang dari Sarawak baru-baru ini.

Dakwanya, Tan Sri Taib dikelilingi oleh taukeh-taukeh besar dan sebahagian besar tanah Sarawak di monopoli milikannya oleh taukeh berkenaan.

Rakyat Sarawak sekarang mahu mencari pengganti beliau, setakat ini belum ada pengganti yang betul-betul boleh memberi manfaat kepada rakyat Sarawak, dakwanya lagi.
Sentimen pengaruh agama tertentu selain Islam, menghantui penduduk Sarawak khususnya di pendalaman, sehingga kepimpinan negeri pun turut terpengaruh dengan elemen tersebut, menyebabkan kepimpinan Sarawak berada di hujung tanduk, jelasnya.
Beliau menyimpulkan bahawa Umno begitu sukar untuk dominan dalam politik Sarawak, begitu juga dengan parti-parti lain dari Semenanjung.

"PAS juga sukar untuk berbuat demikian apa lagi parti-parti lain," dakwanya  yang lebih cenderong kepada parti Barisan Nasional (BN).

Beliau tidak menyatakan parti apakah yang lebih dominan di Sarawak ketika ini untuk menguasai rakyat negeri itu sekaligus membentuk kerajaan berwajah baru dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

Bagi beliau, kemenangan DAP di Sarawak baru-baru ini, suatu manifestasi kebencian rakyat negeri itu terhadap kepimpinan Ketua Menterinya yang lebih mementingkan kroni dari kepentingan rakyat jelata.


Walaupun beliau penyokong BN, namun beliau tidak nampak keupayaan parti itu untuk menguasai bumi Sarawak di masa hadapan jika sikap Kronisme Ketua Menterinya tidak dibendung segera.

"Projek membaiki pembentung najispun mahu dibolot oleh kroni Ketua Menteri, apa lagi projek yang lebih besar dari itu. Bayangkanlah bagaimana keadaan politik negeri Sarawak sekarang," dakwanya.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising