Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, June 28, 2010

Pasar Payang akan jadi kenangan?

(GAMBAR ATAS) Satu pemandangan di koridor Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu. Difahamkan Kerajaan Terengganu mempunyai perancangan untuk meroboh pasar ini dan akan didirikan satu pasar baru ditapak asal pasar berkenaan.

Peniaga gelisah kerana mereka mendakwa perniagaan mereka terumbang ambing dengan perancangan kerajaan tersebut. Mereka tendakwa  tidak ada tempat mengadu.

Kini,  aktiviti pembangunan baru di tengah-tengah Muara Sungai Terengganu giat dijalankan (GAMBAR TENGAH) menggambarkan kegigihan kerajaan negeri itu mahu mewujudkan pembangunan dipercayai sebagai alternatif pusat perniagaan sedia ada berhampiran pasar tersebut.

Menambak sungai suatu kegiatan tidak sihat kerana ia boleh menganggu sistem aliran air sungai, pasang dan surut.

Jika berlaku banjir besar, ia dipercayai boleh membawa bencana di kawasan sekitar akibat lencongan air luar dari landasan dan  laluan sebenar.

Sementara itu, (GAMBAR BAWAH) Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Haji Mohd. Abdul Wahid Endut membuat lawatan mengejut dan menemui peniaga di pasar berkenaan, baru-baru ini.

Beliau telah mendengar segala rintihan peniaga berkenaan terutama berhubung dengan kemudahan infrastruktur pasar termasuk masalah saluran air tersumbat dan peniaga terpaksa bersesak-sesak berniaga di tempat sempit.

Beliau berkata, PAS akan berusaha membawa permasalahan peniaga berkenaan ke pengetahuan kerajaan, namun parti itu tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya kerana ia hanya parti pembangkang.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising