Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, February 25, 2010

MAC 2011: PRU 13?

Mungkin terlalu awal untuk membicarakan tentang pilihanraya umum (PRU)  ke 13 tetapi ada rakan wartawan menyebut pilihan raya itu mungkin dibuat seawal Mac tahun depan.

Suatu pilihan raya umum yang paling cepat dibuat, jika dakwaan itu benar. Ia mungkin dirasakan perlu ketika Barisan Nasional (BN) terkial-kial mencari formula bagaimana harus menang dalam pilihan raya umum dan berupaya untuk kekal memerintah.

Imej Najib dan gandingannya Rosmah tidak akan dipulihkan buat selama-lamanya kerana rakyat dan ahli politik kenal siapa mereka berdua dan dikatakan banyak bukti skendal masih tersimpan di dalam pengetahuan dan tangan orang tertentu untuk digunapakai semasa pilihanraya nanti.

Namun strategi BN yang dirancang Najib ialah peluang keemasan untuk menang terletak ketika mana kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) dan parti-partinya berjaya dilaga-lagakan sekaligus pakatan itu kelihatan lemah termasuk dilemahkan oleh media.

Ia mungkin muncul ketika rakyat melihat PR suatu ikatan yang rapuh, tidak boleh dipertaruhkan harapan untuk membela nasib rakyat. Semua ini dirancang BN mungkin dengan strategi begitu tersusun.

Bagaimanapun apakah BN merasa selesa dengan suasana itu ketika kekalahan PRU 12 belum lagi kebah dan rakyat boleh membaca kelemahan BN dalam banyak perkara yang masih belum reda sejak zaman Tun Dr. Mahathir Mohamed menjadi perdana menteri (bukan sahaja zaman Pak Lah).

Keadaan hari ini adalah rentetan dari zaman kejatuhan BN di akhir kekuasaan Mahathir sebagai PM.  Bagi menyelamatkan BN, tanpa prejudis kepada mahkamah dan keputusannya, suatu konspirasi untuk memenjarakan Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang di Parlimen perlu dilaksanakan segera.

Dalam sesetangah keadaan mahkamah tidak bebas untuk membuat keputusan dan dalam sesetengah kes ia didapati bebas dari pengaruh politik pemerintah.

Dalam kes ini dipercayai mahkamah terpaksa akur dengan kehendak kuasa eksekutif sama ada secara langsung atau tidak, demi menyelamatkan BN dari bertukar menjadi pembangkang selepas PRU 13.

Justeru apakah pengaruh PR masih kuat di saat ini? Penganalisis politik berpendapat berdasar kajian yang dibuat,  pengaruh PR agak menurun selepas PRU 12 kerana banyak faktor termasuk soal dalaman pakatan itu yang tidak berjaya diselesaikan dengan meyakinkan masih menghantui politik umum.

Sekarang rakyat telah memberi kuasa kepada BN untuk memerintah negara ini walaupun dalam situasi yang agak lemah kerana tidak berupaya menguasai 2/3 majoriti parlimen.

Dalam keadaan sekarang, ia bergantung kepada strategi politik dan sama ada berjaya Anwar dipenjarakan atau sebaliknya.

Mengapa kes tuduhan liwat kedua  Anwar menjadi penting kerana kes itu dilihat sebagai konspirasi BN untuk menamatkan riwayat politik Anwar dan melemahkan PR.

 Yang penting apakah Mac 2011 sebagai penanda aras untuk PRU 13, suatu perkembangan yang perlu diberi perhatian oleh semua pihak.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising