Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, November 28, 2009

'Kolonel Mat' metos atau realiti?

Pena Larut Malam.

'Kolonel Mat' mencetus konspirasi terhadap Kerajaan PAS Kelantan di bawah Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dikatakan merancang agenda menjatuhkan kerajaan Tok Guru, satu hal yang besar kemungkinan berlaku? Atau hanya satu simbolik dikaitkan dengan seseorang.

Saya tidak mengetahui secara dekat, tetapi saya ada pengalaman sedikit sebanyak berhubung dengan ada benarnya dakwaan itu apabila bekas anggota tentera banyak terlibat dalam politik khususnya politik pilihan raya.

Mereka dipercayai di arah oleh orang politik dan parti politik tertentu untuk merancang dan mewujudkan perang saraf dalam semua pilihan raya di Malaysia ini.

Mereka ada yang menyokong Umno dan ada juga yang menyokong PAS tetapi mereka bekerja di bawah seorang ketua yang diarahkan bertugas di sesuatu pilihan raya dan ketua berkenaan sudah tentu bertanggungjawab untuk menerima arahan dari peringkat atasan sekaligus orang politik tertentu yang menguasai Kerajaan Pusat.

Dengan gerakkerja ini saya tidak menolak wujudnya kerja-kerja konspirasi memandangkan kebanyakan mereka bukan sahaja tentera biasa tetapi dari bekas anggota unit inteligent sendiri yang fungsinya amat besar menggerakkan organisasi ketenteraan.

Mereka bekerja di bawah arahan tertentu yang saya percaya ada kaitannya dengan Umno/BN. Sama ada usaha mereka berjaya atau tidak itu bukan soal utama tetapi ada kerja mereka buat untuk tujuan tersebut.

Saya percaya unit ini bekerja mengikut landasan dan pengalaman yang mereka ada dan dipercayai mereka dibayar oleh pihak-pihak tertentu untuk menyelesaikan tugas mereka.

Bagaimanapun dalam PAS pun ada golongan seperti ini yang memberi nasihat bagaimana seharusnya tindakan perlu diambil bagi mengatasi soal konspirasi yang dirancang menggunakan golongan tersebut.

Kita lihat perkembangan seterusnya sama ada pihak terbabit yang cuba mengada konspirasi terhadap kerajaan pimpinan Tok Guru itu benar-benar wujud atau sebaliknya. Saya tidak ada maklumat lengkap berhubung dengan isu ini kerana saya bukanlah manusia yang hampir dengan batang tubuh Tok Guru.

Cuma adalah pernah berjumpa dengan beliau dan menemubualnya suatu ketika dahulu di Pusat Tarbiyyah PAS Taman Melewar, Kuala Lumpur untuk akhbar Harakah (lebih 10 tahun lalu).

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising