Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, November 1, 2009

Umno bawa ajaran sesat: Politik tidak boleh masuk ke masjid

Ketua Umno Bahagian Besut, Dato' Seri Idris Jusoh dilaporkan mendakwa terdapat orang PAS mengamalkan 'ajaran sesat' mendewakan pemimpin dengan menganggap melihat gambar dan meletakkanya di bawah bantal dapat pahala.

Yang pertamanya, Idris mesti membuktikan apa yang didakwa itu benar dan membawa kes tersebut ke mahkamah syariah jika ia bukan bertujuan politik. Jika tidak, ia hanya satu fitnah yang cuba ditaburkan pemimpin Umno yang disingkirkan pihak istana itu.

Sejarah membuktikan dan kenyataan sekaligus, Umno membawa ajaran sesat, memisahkan politik dari agama. Masih ramai pemimpin Umno termasuk wakil rakyat mereka bercakap demikian termasuk menyebut politik tidak boleh dibawa masuk ke masjid.

Siapa yang mengajar ajaran seperti ini? Nabi Muhammad s.a.w. bermesyuarat menguruskan soal negara Madinah di dalam masjid Nabawiyy di Madinah. Adakah ia hanya soal agama sahaja tidak ada kena mengena dengan politik?

Bukankah dakwaan seperti pemimpin Umno itu merupakan cakap-cakap orang yang memisahkan agama dari politik yang berasal dari ajaran Keristian sebagaimana disebut dalam Injil Matta, 'biarkan politik diuruskan pemerintah (Kaisar) dan biarkan agama untuk Tuhan?"

Antara ajaran sesat dibuat oleh Umno ialah melakonkan sembahyang dua imam di Besut. Islamkah mengajar umatnya melakonkan sembahyang dan kemudian mendakwa orang PAS mewujudkan sembahyang dua imam di daerah itu satu ketika dahulu?

Peristiwa ini disiarkan bertubi-tubi dalam televisyen untuk memburuk-burukkan PAS dan memecahbelahkan umat Islam dalam era politik 1980-an.

Umno bolehlah dikategorikan satu kumpulan yang setanding dengan ajaran sesat yang lain dengan tindaktanduk dan teras perjuangan parti berkenaan jauh terpesong dari ajaran Islam.

Bagaimana boleh PAS beria-ria ingin bermuafakat dengan kumpulan atau parti seperti ini? Saya percaya PAS tidak akan bekerjasama dari segi dasar politiknya untuk membentuk kerajaan Unity Goverment (UG) sebagaimana diwarwarkan media.

Keduanya, Idris cuba mencetuskan semula insiden lama untuk terus memperlekehkan PAS dan ahli-ahlinya di Besut supaya pemisahan antara orang Umno dengan PAS terus menebal di Besut.

Umno cukup senang melihat orang PAS tidak bergaul dengan orang Umno supaya mereka tidak terpengaruh dengan PAS. Pemimpin seperti Idris dan orang sepertinya hanya mahu ahli-ahli Umno bergaul dan bermesra dengan sesama mereka sahaja jangan menghampiri program PAS dan ahli-ahli mereka.

Justeru, isu ini dibangkitkan untuk menimbulkan kejengkelan di kalangan orang ramai terhadap orang PAS.

Bagaimanapun, jika benar dakwaan itu buktikan di mahkamah terbuka termasuk mahkamah syariah atau ambil tindakan undang-undang terhadap mereka terbabit, jangan buat tuduhan sebrono.

Buktikan tindakan itu bercanggah dengan ajaran Islam sebenar dan bercanggah pula dengan enakmen syariah negeri Terengganu dan jatuhkan hukuman yang setimpal dengan kesalahan mereka, semua orang mahu melihat kenyataan itu. kalau tidak, ia suatu tuduhan politik oleh seorang ahli politik yang dipinggirkan Istana.

Ketiganya, Idris juga dianggap cuba mencetuskan gelombang lama yang diperbaharui dengan menfitnah orang-orang PAS dengan pelbagai dakwaat karut marut tanpa bukti yang sah di mahkamah.

Adanya pemimpin seperti ini dalam Umno, ia boleh merosakkan bukan sahaja Umno tetapi rakyat juga kerana orang sepertinya bertindak apa sahaja untuk menang dalam pilihan raya dan menampakkan PAS buruk di mata orang ramai.

Ia tindakan politik tidak bertamaddun dari orang yang pernah bercakap tentang tamadun ketika menjadi menteri besar dahulu tetapi tiba-tiba tamaddun kebendaan yang dibina memakan diri sendiri.

Lihatlah bagaimana Stadium Sultan Mizan Gong Badak Kuala Terengganu (tidak elok dikaitkan stadium seperti ini dengan nama ke bawah duli Tuanku kerana ia memalukan) yang dibina runtuh tidak sampai dua tahun pembinaannya. Apakah tamaddun jenis seperti ini?

Difahamkan pembinaannya dibuat di bawah projek tertentu kendalian kerajaan negeri dengan kelulusan Jabatan Kerja Raya (JKR) yang tidak banyak prosedor digunapakai kerana memerlukan pembinaan cepat untuk temasya Sukan Sukma 2008 di Terengganu namun soal keselamatan adalah merupakan asas pembinaan bangunan walau apa projek dibuat sekalipun. Itu adalah piawaian antarabangsa.

Justeru cukuplah orang seperti Idris mahu berpolitik, rakyat sudah matang dengan kerenah pemimpin sepertinya.


Jika anda mahukan barangan untuk sambutan hari jadi dan perayaan keluarga dan sambutan tahun baru atau sebagainya, sila ke laman Pelate Store

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising