Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, October 24, 2009

Mengapa Mursyidul Am PAS Bersuara?

Saya telah membaca kenyataan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan penuh teliti sebagaimana ditulis beliau dalam blog ini.

Dengan penuh rendah diri saya berpendapat kenyataan Tok Guru itu ada relevannya dan perlu ada folow up segera dan dalam erti kata lain memang perlu ada Mesyuarat Agung Luar Biasa (Khas) untuk PAS dewasa ini.

Ini kerana kadang kala sesorang itu semacam kepimpinannya sudah menjadi tepu, tidak boleh bergerak melakukan perubahan, tidak ada anjakan paradigma terutama untuk parti sendiri, apa lagi untuk negara dan rakyat seluruhnya.

Kadang kala ada kepimpinan yang tidak mengerti membuat penyelesaian sendiri dengan penuh berkesan untuk partinya apa lagi untuk rakyat dan negaranya.

Dia tidak boleh memberi contoh terbaik penyelesaian isu rakyat dan dia tidak boleh memberi keyakinan kepada rakyat bahawa dia boleh menerajui negaranya.

Ada yang berpendapat (bukan saya berpendapat) seseorang itu hanya layak menjadi tok guru di masjid dan surau mengajar kitab dan memberi fatwa, tidak layak menjadi pemimpin orang ramai.

Kita back-up pemimpin macam ni pun, kesudahannya hanya tinggal back-up, dia sendiri tidak berkembang dan mendorong rakyat akur dengan kepimpinannya.

Kita bercakap atas prinsip kenyataan dan kita tidak mahu lagi rakyat tidak sepenuh hati cenderung dan menyokong setia kita dalam politik.

Kita tidak boleh bergantung dengan gelombang, tetapi kita seharusnya mencipta gelombang. Gelombang yang sewajibnya kita cipta ialah gelombang rakyat.

Untuk itu kita mesti mengetahui apa yang rakyat mahu. Bahkan kitalah yang menasihatkan rakyat apa yang sepatutnya rakyat buat untuk selesaikan masalah mereka secara kenyataan bukan retorik mendasar sahaja.

Kita perlu kenal pasti apa keperluan parti, apa permasalahnya dan bagaimana cara penyelesaiannya, jangan pentingkan politiking diri sendiri untuk menerajui parti.

Kepimpinana parti perlu mesra rakyat, lebih dari kepimpinan Umno. Kita perlu mendahului Umno dalam menawan hati rakyat.

Kita perlu bersikap terbuka, terhadap semua lapisan masyarakat dan mendalami permasalahan mereka dan membawanya ke satu penyelesaian terbaik bagi kebaikan mereka.

Kita perlu kenal pasti tenaga kepimpinan dan kepakaran dalam parti dan kita perlu membentuk dan mengembangkannya dengan bijaksana bukan untuk kepentingan tertentu tetapi untuk perjuangan yang lebih jauh sehingga ke akhirat.

Pentadbiran parti di peringkat negeri yang kucar kacir dan tidak profesional, mendorong ahli-ahli parti bersifat negative dengan kepimpinan yang ada. Apa lagi di peringkat kawasan dan cawangan. Sudah tentu lebih buruk dari itu.

Saya tidak nampak satu penyelesaian boleh dibuat melainkan cetusan rasa Mursyidul Am PAS perlu diambil kira bahkan ia perlu direalisasikan segera.

Mohon sokongan dari semua pihak.

Terima kasih.


Suhaimi Taib

Bekas Pengarang Warta Darul Iman.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising