Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 5, 2009

PAS Terengganu jangan syok sendiri hadapi kemelut Umno

PAS Terengganu tidak perlu senang hati dengan pergolakan atau perpecahan dalaman Umno negeri itu kerana berpaut pada kelemahan orang tanpa bergantung kepada kekuatan sendiri memberi kesan buruk kepada kesinambungan kuasa pemerintahan.

Ia terbukti apabila PAS diberi mandat memerintah Terengganu lebih empat tahun lalu (1999-2004) gagal mempertahankan kerajaan itu sehingga ia diambil alih oleh Barisan Nasional (BN) sehingga sekarang.

PAS perlu menguasai hati budi rakyat Terengganu peringkat akar umbi dengan mantap. Mereka yang menentukan kesinambungan kuasa itu berpihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat (PR).

Bagaimana caranya PAS, merencana untuk mengatasi kelemahannya, ia tidak perlu dibincang di sini secara terbuka, terpulang kepada kebijaksanaan kepimpinannya dari semesa ke semasa.

Kemelut Umno, bukan satu alasan PAS boleh duduk goyang kaki menerima bahana perpecahan parti itu tetapi satu perencanaan dan perlaksanaan strategi politik berkesan yang boleh menambat hati rakyat kepada parti itu sudah lama perlu diatur dan ia secara kosisten bukan bermusim.


Apabila tiba musim pilihan raya baru diatur perancangan itu dan ini. Sebalikny apabila jauh dari musim pilihan raya kerja-kerja mendekatkan diri dengan rakyat kurang diberi tumpuan.

Penolakan rakyat terhadap PAS di Terengganu dipercayai kerana mereka tidak nampak visi dan misi pemimpin parti tu secara jelas (tanpa retorik) untuk kebaikan mereka sebagai rakyat negeri Terengganu.

Mereka sudah lama dididik oleh Umno dan kebergantungan mereka kepada parti itu cukup menebal terutama di kalangan penduduk luar bandar yang kurang kemudahan infrastruktur pembangunan.

Saya masih belum nampak rakyat Terengganu keseluruhannya boleh menerima PAS kembali sebagai parti pemerintah kerana ironinya kepimpinan sedia ada tidak boleh memberi keyakinan kepada mereka tentang apa yang mereka akan perolehi secara keseluruhannya jika PAS memerintah negeri itu semula.

Keprihatinan PAS terhadap permasalahan kebajikan rakyat agak tidak kosisten seperti yang diberikan Umno dengan pusat khidmat masyarakatnya yang sentiasa berfungsi bagi tujuan menambat hati rakyat tersebut.

PAS Terengganu perlu belajar dari kesilapan lampau dan perlu belajar cara PAS dan Pakatan Rakyat negeri lain, bagaimana mereka bekerja untuk menang di negeri-negeri yang mereka kuasai sekarang.

Kesedaran rakyat Terengganu tidaklah sama dengan kesedaran rakyat negeri-negeri berkenaan terutama di kalangan penduduk pendalaman. Sentimen keumnoan mereka masih menebal walaupun mereka seringkali berdiam diri ketika berdepan dengan perdebatan politik di tempat-tempat awam termasuk di kedai-kedai kopi.

Kerja keras dan usaha berterusan seharusnya digembelingkan dan dokongan dari teras parti perlu diambil kira bukan berjuang dengan semangat syok sendiri sahaja, mengenang keseronokan kerusi-kerusi empuk semasa menjadi Exco dan seumpamanya ketika memerintah negeri itu tidak lama dulu.

Saya tidak nampak kepimpinan seperti ini boleh menarik perhatian rakyat dan undi mereka.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising