Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, July 20, 2009

PAS Terengganu perlu perubahan

PAS perlu merubah pendekatan untuk berjaya menjadi parti alternatife kepada Umno sebelum pilihan raya umum akan datang, kata seorang ahli politik dari Terengganu.

PAS katanya, tidak perlu terlalu idealisme atau suka beretorik ketika mendekatkan diri dengan rakyat kerana rakyat mahu melihat kemampuan PAS memerintah Terengganu lebih baik dari Umno selepas parti itu dilihat gagal membawa perubahan kehidupan rakyat selepas empat tahun memerintah negeri Terengganu baru-baru ini.

Ketika dihubungi pemerhati politik yang enggan namanya disebut itu beliau berkata, PAS perlu melihat dan mengkaji bagaimana seharusnya perancangan dan apakah tawaran yang perlu dibuat kepada rakyat Terengganu khususnya dalam menyelesaikan kemelut ekonomi negeri itu dan lain-lain permasalahan mereka sekaligus lebih praktikal dan menjiwai kehendak rakyat.

Generasi lama yang masih memimpin parti perlu membuat perubahan ini dan generasi kepimpinan baru perlu lebih berketerampilan dalam mendepani segala permasalahan rakyat dalam menangani isu rakyat negeri itu.

PAS tidak perlu terlalu bergantung kepada sumber petroleum dan gas untuk penyelesaian ekonomi rakyat tetapi perlu memikirkan satu mekanisme lain termasuk memanfaatkan dan mengembelingkan kepakaran yang ada di kalangan rakyat sendiri untuk menyelesaikan kemelut ekonomi dan pengangguran yang berlaku di kalangan mereka.

Kepimpinan PAS perlu menjadikan kelemahan yang lalu ketika mentadir negeri sebagai suatu pengajaran yang berguna kepada mereka untuk membuat perubahan sekaligus memberi keyakinan baru kepada rakyat negeri itu menjelang pilihan raya umum ke 13 akan datang bahawa PAS mampu berbuat sesuatu untuk kebaikan rakyat lebih baik dari Umno.

Antara kegagalan PAS ialah dalam hal mengurniakan geran tanah kekal kepada rakyat negeri Terengganu. Katanya, Umno berjaya memberi geran tanah kekal kepada rakyat Terengganu tidak seperti di zaman PAS memerintah negeri itu.

PAS terlalu bergantung kepada sumber petroleum dan gas sebagai sumber ekonomi seolah-olah PAS tidak berupaya memikirkan alternatif lain untuk mengatasi kemelesetan ekonomi negeri pada hal Terengganu mempunyai banyak sumber lain termasuk tanah pertanian, boleh dimanfaatkannya untuk menjadikan negeri itu sebagai negeri utama makanan halal (halal hub) di Malaysia.

Tasik Kenyir menjadi tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara dan mempunyai sumber air yang banyak. Ia boleh difikirkan sebagai sumber import, air mineral terbesar negara ke negara-negara timur tengah atau negara lain sekaligus sebagai satu sumber pendapatan baru bagi negeri Terengganu.

Terengganu berpotensi sebagai negeri pertanian berteknologi tinggi sekiranya sumber yang ada dimanfaatkan sebaik mungkin dengan mengembelingkan segala kepakaran yang ada kerana kedudukan negeri itu lebih sesuai untuk industri berkenaan.

Amerika Syarikat sebagai negara besar dunia sudah lama memikirkan tentang bagaimana negaranya harus menjadikan industri pertanian atau makanan sebagai sumber keselamatan negara bukan sekadar untuk eksport.

Ia penting bagi mengatasi masalah keperluan makanan rakyat negeri untuk jangka panjang supaya negara itu tidak menghadapi masalah apabila bekalan makanan asasi dunia berkurangan.

Bagaimanapun tidak dinafikan mempertahankan hak rakyat seperti mendapatkan royalti petroleum dan gas merupakan suatu perjuangan yang berterusan tetapi perjuangan untuk menjaga kepentingan rakyat tidak berlegar sekadar itu sahaja.

PAS perlu menjadi parti prihatin terhadap permasalahan rakyat, menjiwai kehidupan rakyat, bukan sekadar retorik dengan melontarkan idealismenya semata-mata kepada rakyat.

Perjuangan PAS ialah menyelami permasalahan mereka dan menyelesaikannya sebaik mungkin.

Rakyat Terengganu masih melihat PAS tidak berupaya berbuat demikian dalam masa empat tahun memerintah negeri itu baru-barui ini.

Justeru agak sukar PAS mahu mengambil alih teraju pemerintahan negeri buat masa ini sekiranya perubahan tersebut tidak dibuat dengan segera.

Justeru suatu usaha drastik perlu digembelingkan dengan mengumpulkan segala kepakaran yang ada dalam parti itu untuk merancang dan menawarkan apa yang terbaik untuk rakyat bagi mengatasi segala permasalahan mereka dewasa ini.

Pengalaman ditarik balik penerimaan royalti petroleum dan gas bukan suatu perkara yang boleh membantutkan kerancakan pertumbuhan ekonomi negeri itu tetapi dengan pengembelingan tenaga dan kerja keras pemimpin dan rakyat royalti petroleum dan gas tidak seharusnya menghantui PAS sekiranya memerintah negeri itu semula di masa akan datang.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising