Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, May 21, 2009

Ke Mana Malaysia di Bawah Najib?

Di hujung kerier Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri awal tahun ini sudah jelas kelihatan letih dan lemah tetapi penyandang baru kedua-dua jawatan tersebut lebih tidak bermaya kerana dia memegang jawatan dalam keadaan namanya tidak pernah dibersihkan melalui proses undang-undang dari dakwaan ebrpuluh-puluh skendal yang menjadi sebutan umum.

Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak diketahui umum menghadapi pelbagai tuduhan pembabitan dalam skendal atau jenayah di kebanyakan perdebatan umum dan bebas dari pengaruh politik Umno.

Namun ia tidak pernah disahkan bersih di mahkamah untuk memberi kredit positif terhadap kerier politiknya dan melayakkannya menjadi orang nombor satu Malaysia.

Jika Malaysia terus menerus menjadikan pemimpin sepertinya orang nombor satu negara sedangkan manusia penjenayahpun nampak tidak layak orang yang terpalit dengan pelbagai tuduhan skendal menjadi pemimpin politik, sudah pasti pertikaian dan kritikan massa terus menghantuinya.

Bahkan ada usaha menggagalkan kerier politiknya dari berterusan berada di atas dalam masa terdekat untuk sekurang-sekurangnya penjenayah tidak akan turut terkena penangan manusia yang berskendal dalam apa-apa urusan yang menyebabkan mereka rasa tertipu, menerima kerugian atau kesusahan tertentu.

Jika penjenayah mahu menghindar diri dari kejahatan sudah pasti dia mahu berurusan dengan orang yang bersih dan tidak ada skendal supaya dia terselamat dari sebarang gejala tidak sihat dan memberi kesan buruk terhadap dirinya.

Apa lagi orang yang bukan dikategorikan penjenayah. Politik yang dipimpin oleh penjenayah biasanya menimbulkan tentangan orang ramai dan mudah tumbang kerana nurani manusia walau siapapun mereka tidak suka dengan pemimpin seperti itu.

Sekarang dunia moden dan begitu terbuka mayanya, memudahkan seseorang mengetahui siapa manusia yang sepatutnya disanjung dan dijadikan pemimpin dan siapa sebaliknya, sekaligus akan memberi kata dua kepada sesiapa yang melihat dirinya berkeupayaan menjadi pemimpin politik dan negara.

Nah, di sini letak persoalan ke mana kesudahan Malaysia di bawah Najib sebagai Perdana Menteri.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising