Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, February 6, 2009

Nizar masuk bangunan SUK

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Sehari selepas dititahkan Sultan Perak meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin telah memasuki bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Ipoh pagi ini.

Beliau memasuki bangunan tersebut bersama 10 Exco Pakatan rakyat kira-kira pukul 9.50 pagi.

Pintu masuk ke bangunan SUK yang telah ditutup pada jam 9.25 pagi tadi.

Hanya kakitangan awam yang bertugas di bangunan tersebut sahaja yang dibenarkan masuk.

28 ADUN Pakatan pulau majlis angkat sumpah - Nizar

PENYOKONG Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hadir di ceramah khas di kediaman rasmi Menteri Besar malam ini.

IPOH: Kesemua 28 Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat (PR) di negeri ini akan memulaukan majlis angkat sumpah Menteri Besar yang baru esok, kata Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Beliau berkata, kesemua mereka yang bermesyuarat petang tadi telah memutuskan untuk tidak menghadiri majlis itu dengan alasan beliau masih Menteri Besar yang sah dan belum meletakkan jawatan.

"Saya telah diarahkan untuk meletakkan jawatan dan sekiranya saya berbuat demikian bermakna secara automatik keseluruhan Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah meletakkan jawatan.

"Niat buruk Barisan Nasional untuk menjatuhkan kerajaan negeri berpunca daripada perasaan takut selepas kekalahan dalam pilihan raya kecil di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu...pelbagai keadilan, ketelusan dan kebajikan yang telah ditunjukkan selama 10 bulan memerintah amat menakutkan mereka," katanya dalam forum khas yang diadakan di kediaman Menteri Besar di sini malam ini.

Lebih 10,000 penyokong PR berkampung di kediaman ini selepas perjumpaan yang dijadualkan berlangsung di Stadium Perak gagal kerana stadium telah dikunci.

Pada majlis yang sama, Anggota Mesyuarat Kerajaan Negeri, Nga Kor Ming berkata pimpinan tertinggi DAP menyokong 100 peratus kepimpinan Nizar.

"Kami menyokong Mohammad Nizar terus menjadi Menteri Besar Perak," katanya.

Nga turut menyelar sikap Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Rahman Hashim yang dikatakan bertindak biadab mengarahkan kesemua Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri mengosongkan pejabat mereka termasuk menyerahkan kunci kenderaan milik kerajaan negeri.

"Kami sedang bermesyuarat pada pukul 3 petang dan tiba-tiba mendapat panggilan telefon daripada beliau mengarahkan kami mengosongkan pejabat sebelum pukul 5 petang," katanya. BERNAMA

Azlan Shah buat keputusan salah?

Kemelut politik Perak tragis dengan insiden Umno bersikap pondan dan bacul merampas kuasa Pakatan Rakyat melalui belian 4 individu hipokrit politik dari pintu belakang.

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dipercayai membuat pertimbangan yang salah tidak menyebelahi rakyat tetapi menyebelahi kebaculan politik Umno pimpinan Abdullah Ahmad Badawi yang nanti Perak akan menerima akibat buruk keputusan itu.

Pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak perlu kerana perbezaan majoriti Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat amat tipis bahkan tiga calon bebas bukan komponen parti itu.

Menurut pakar-pakar perundangan rampasan kuasa seperti itu tidak mengikut Undang-undang Tubuh negeri Perak dan ia suatu yang salah.

Sepatutnya beberapa prosedur diambil kira untuk menentukan sama ada Kerajaan Pakatan Rakyat dibubarkan termasuk melalui undi tidak percaya dalam persidangan DUN yang tempoh dan peraturan persidangan ditetapkan.

Jika BN tubuh kerajaan melalui apa-apa yang cara sekalipun ia meletakkan Perak bagaikan telur di hujung tanduk kerana majoriti kedua-dua pihak Pakatan Rakyat dan BN terlalu tipis.

Maka wajarlah mandat politik Perak diserahkan semula kepada rakyat dengan mengadakan pilihan raya negeri itu dalam masa terdekat.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising