Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, January 25, 2009

ADUN Bota dari Umno sertai PKR

PETALING JAYA 25 Jan, (MStar Online) - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota di Perak, Datuk Nasarudin Hashim menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkuat kuasa hari ini.

Ia diumumkan oleh Ketua Umum Pakatan Rakyat dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media di ibu pejabat parti itu dekat sini pukul 2.30 petang tadi.

Dengan perkembangan ini, Nasarudin yang juga bekas Ahli Parlimen Parit merupakan ADUN pertama dari Barisan Nasional (BN) dan ADUN kedua menyertai PKR sejak 8 Mac lalu.

Pada November lalu, ADUN Bebas Ngemah di Sarawak, Gabriel Adit menyertai PKR - salah satu anggota komponen Pakatan Rakyat.

Nasarudin juga merupakan bekas Pengerusi Felcra Berhad selama dua tahun sejak Oktober 2006.

Nasarudin ketika mengumumkan keputusannya itu berkata, beliau bertindak sedemikian setelah mempertimbangkan kepentingan rakyat khususnya penyokong dan pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bota.

Nasarudin, 58, berkata, beliau amat yakin dengan kepimpinan PKR yang mempunyai iltizam dan idealisme yang kuat untuk memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat yang terdiri daripada pelbagai kaum di negara ini.

"Setelah mengambil pertimbangan terutamanya melihat perkembangan suasana politik khasnya melihat arah tuju sokongan rakyat selepas pilihan raya umum ke-12 Mac lalu serta keadaan yang wujud dalam parti dan kepimpinan Umno masa kini, saya dengan ini mengambil keputusan untuk keluar dari Umno dan seterusnya menyertai PKR iaitu salah satu parti dalam Pakatan Rakyat," katanya.

Bagaimanapun beliau mengakui belum memaklumkan keputusan itu kepada Umno dan akan menulis surat dalam waktu terdekat.

Dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu, Nasaruddin menewaskan calon PKR, Usaili Alias dengan majoriti 2,068 undi.

Nasarudin dari Umno memperoleh 6,556 undi.

Pada pilihan raya umum ke-12, Pakatan Rakyat yang kini memerintah Perak, menguasai 31 kerusi DUN manakala BN pula 28 kerusi.

Ketua Umum Pakatan Rakyat dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula berkata, beliau gembira dengan perkembangan itu kerana Nasarudin merupakan seorang tokoh Umno yang penting di Perak terutama dalam Bahagian Parit.

"Beliau seorang yang aktif dalam Umno dan dianggap sebagai tokoh bukan sahaja di Bahagian Parit malah mempunyai potensi yang amat besar di Perak," katanya.

Anwar berkata, hal itu merupakan satu anjakan perubahan memandangkan salah satu sebab Nasarudin menyertai PKR adalah atas kehendak rakyat di kawasannya.

"Saya melihat ini sebagai satu permulaan baru dan anjakan perubahan dalam Pakatan Rakyat," katanya.

Wahid dijangka saman WATAN

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Haji Mohd. Abdul Wahid Endut menafikan beliau melepaskan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam sebagaimana didakwa Akhbar Mingguan WATAN Bilangan 22 Ahad 25-31 Januari.

Beliau mengakui tidak pernah dihubungi akhbar berkenaan untuk mendapat penjelasan berhubung dengan kenyataan tersebut.

"Mungkin wartawan ahkbar berkenaan hubungi saya dari jauh-jauh, saya tidak pasti sama ada saya bertemu dengan wartawan akhbar berkenaan atau tidak," jelasnya ketika dihubungi.

Bagaimanapun katanya, terdapat satu SMS dihantar ke talian telefon mudah alih beliau meminta supaya melepaskan jawatan tersebut untuk kononnya menumpukan perhatian kepada tugas baru di Parlimen Kuala Terengganu.

Tetapi beliau tidak dapat pastikan siapa yang mengirimkan SMS tersebut.

"Saya menyifatkan kenyataan semacam ini dikeluarkan oleh orang yang desperado dan cuba menfitnah diri saya," jelasnya lagi.

Justeru beliau meminta akhbar berkenaan membuat pembetulan atau menarik balik kenyataan tidak benar itu dengan menafikan beliau melepaskan jawatan sebagai ADUN Wakaf Mempelam.

Haji Mohd. Abdul Wahid kini dalam proses mendapatkan nasihat peguam bagi menyaman akhbar berkenaan kerana mengeluarkan kenyataan tidak benar berhubung dengan dirinya jika laporan itu tidak ditarik balik.

Baru-baru ini sebuah akhbar Mingguan WATAN Bilangan 22 Ahad 25-31 Januari mendakwa Ahli Perlimen Kuala Terengganu, Haji Mohd. Abdul Wahid Endut dijangka melepaskan jawatannya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam sekaligus satu lagi pilihanraya kecil di Terengganu akan diadakan.

Akhbar itu yang meletakkan tajuk utama muka depan 'WAHID LEPAS ADUN' dan tajuk kecilnya 'Satu lagi pilihanraya kecil di Terengganu untuk malukan BN' melaporkan dalam intro beritanya bahawa satu lagi pilihanraya kecil dijangka berlaku di Terengganu berikutan kemenangan ahli parlimen Kuala Terengganu yang baru, Abdul Wahid Endut

Dalam perenggan ketiga di muka yang sama akhbar itu menyebut Wahid dijangka melepaskan kerusi Dewan Undangan Negeri Wakaf Mempelam kerana mahu memberi tumpuan sebagai ahli parlimen Kuala Terengganu.

Akhbar itu seterusnya menyebut beliau kini memiliki dua kerusi, parlimen dan DUN setaraf dengan Presiden PAS, Datuk Seri Haji Hadi Awang yang juga ahli parlimen Marang dan ADUN Ru Rendang sedangkan Wahid adalah Bendahari PAS Terengganu.

Haji Mohd. Abdul Wahid berkata beliau tidak ada hasrat untuk berbuat demikian dan akan mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar berkenaan.

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty
Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising