Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, December 10, 2009

Rakyat Malaysia Perlu Terima Kebenaran

Saya sebenarnya tidak gemar untuk menulis tentang sentimen perkauman dan ketuanan mana-mana agama di Malaysia hari ini. Tetapi rakyat Malaysia mesti sedar apa yang patut dan tidak patut mereka lakukan terhadap masalah ini.

Yang pentingnya ialah mereka mesti tulus memperakui betapa baik dan bahagia sekiranya mereka semua bersikap terbuka terhadap kebenaran. Kebenaran yang saya maksudkan di sini ialah kebenaran betapa perlunya mereka memberikan hak sepatutnya kepada Islam untuk bertapak di negara ini dengan kukuh tanpa ada sebarang cabaran lagi kerana itulah sebenarnya satu perkara yang mustahak diperakui oleh sesiapapun.

Saya tidak nafikan agama lain bebas di amalkan oleh penganutnya. Tetang perlunya mereka memperolehi peruntukan setimpal dengan peruntukan diberikan kerajaan terhadap pembinaan masjid untuk syiar agama Islam, sepatutnya mereka tidak menyentuh sentimen ini.

Kita tidak mahu ada rakyat Malaysia yang tidak memahami betapa perlunya mereka menghormati hak agama Islam untuk terus bertapak kemas dan berkembang di nagara ini atau di mana negara sekalipun di dunia ini kerana agama ini sahaja yang perlu diakui hak dan kesyumulan sekaligus mengatur keadilan sejagat hidup manusia ini kerana semua agama lain telah gagal membuktikan kejayaannya meruntun kehidupan manusia ke arah semua matlamat hidup tersebut.

Saya tidak setuju dengan sikap ada rakyat Malaysia tidak nampak kelebihan Islam dan syiarnya berkembang dan diberikan peruntukan besar bagi ianya berkembang berbanding dengan agama lain.

Bersihkan hati masing-masing dan terimalah hakikat sebenarnya kehidupan ini, tidak perlu bertopengkan nafsu dan kehendak yang merosakkan dunia dan masyarakatnya.

1 comment:

Sibontar Na Lomlom said...

Sangat setuju dengan anda tuan. Di Indonesia pun keadaannya sama. Sebenarnya ini juga terjadi di berbilang negara kaum muslim di dunia, tak terkecuali Mesir dan sejumlah negara di Middle East.

Akar masalah ini terletak pada suburnya pemahaman artificial yang mengaburkan perbedaan antara pluralitas (kami artikan di Indonesia dengan keberagaman)dengan pluralisme.Jeleknya lagi, pembangunan syiar Islam di negeri orang Islam dianggap tidak adil karena hal yang sama tidak dialami penganut agama lain. Padahal yang sebenarnya adalah hanya umat Islam yang memiliki konstruksi syi'ar yang lengkap sejak mula agama ini disampaikan oleh Rasul. Mereka (agama lain) tidak punya syi'ar yang lengkap dan minim kreatifitas.
Masalah lain adalah banyak saudara kita yang mahu cari muka di hadapan Barat dan sekutunya dengan cara menyetujui tuduhan buruk terhadap Islam.

Salam Hangat

Amir di Batam

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising