Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, December 8, 2009

PAS Terengganu perlu tetapkan 'goal'nya

Semalam bersama kira-kira 30 blogawan Terengganu di sebuah restoran di Titian Baru, Kuala Terengganu boleh disifatkan pertemuan untuk melangkah lebih jauh membentuk rangkaian blogawan negeri itu sedikit masa lagi.

Luahan Fikiran di Majlis Makan Malam anjuran Dewan Harian PAS Terengganu itu, menfokuskan supaya ada usaha seterusnya untuk mewarnai politik Terengganu di masa akan datang.

Target utamanya mempastikan perubahan berlaku dalam senerio politik negeri itu khususnya dan yang penting membantu parti membina imejnya semula selepas kekalahan teruk dalam pilihan raya umum ke 11 (2004) apabila gagal mempertahankan pemerintahannya.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Haji Harun Taib meletakkan matlamat membantu PAS mengembalikan sokongan rakyat terhadap parti itu, blogawan Terengganu seharusnya mempunyai komitmen tertentu untuk mencapai hasrat berkenaan.

Perjuangan ini bukan suatu yang mudah tetapi ia bukan suatu yang mustahil untuk dicapai. PAS seharusnya telah mempunyai suatu mekanisme atau sekriteriat khas untuk atur strategi perjuangan ini khusus untuk blogawan.

Parti itu harus mempunyai pelan tindakan terancang dan menetapkan 'goal'nya lebih awal agar gerakkerja boleh dirancang dari sekarang.

Jika 'goalnya' menawan semula Terengganu dengan persepsi lebih mantap dari zaman kemenangannya dahulu, parti itu harus mengenalpasti di mana kelemahan-kelemahannya terlebih dahulu dan berusaha mengatasinya secepat mungkin.

Ia memerlukan kajian dan penyelidikan yang menyeluruh sehingga ke peringkat akar umbi. Dan bertindaklah dengan jujur atas kajian yang dibuat.

Blogawan hanya pendokong dan mungkin perancang bersama dalam situasi tertentu tetapi pokoknya PAS itu sendiri mesti mempunyai mekanisme mantap ke arah itu sekarang.

Saya ulangi sekali lagi kerja ini tidak mudah tetapi tidak mustahil ia boleh dilaksanakan dengan jayanya jika usaha dirancang dengan rapi dan penuh setiakawan.

Saya tidak bersedia untuk membantu sekiranya usaha ini ada unsur-unsur tidak ikhlas di belakang tabir. Saya sudah lama berkecimpung dalam dunia politik dan journalisme. Justeru saya cukup berhati-hati sekarang berdepan dengan sebarang situasi dalam dunia ini.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising