Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, December 19, 2009

Gelombang Oren akan melanda Malaysia

Satu era baru politik negara sudah bermula dengan kemas apabila parti-parti alternatif kepada Barisan Nasional (BN) mula bergagasan dan berperancangan secara tersusun dengan mengadakan konvensyen dan merancang serta meletakkan 'goal' perjuangan lebih jelas dan berencana.

Saya telah perkatakan diblog ini berkaitan dengannya baru-baru ini.

Tinggal lagi 'folow up' dan kerja yang berterusan dan tersusun perlu diatur dari sekarang dan pelan tindakan disediakan dengan rapi berencana termasuk jangka pendek dan jangka panjang.

Saya menyokong penuh usaha murni ini dan inilah yang saya harapkan berlaku selama ini. Saya tidak suka satu kerja yang tidak berencana apa lagi hal berkait dengan politik.

Kerja yang tidak berencana meletihkan dan melemahkan organisasi politik itu sendiri. Sistem dua parti dalam era demokrasi berparlimen suatu yang mustahak difikirkan dan mungkin ia bersifat sementara atau kekal agak lama, bergantung kepada suasana politik.

Kita tidak boleh mengatakan bahawa sistem ini bersesuaian sepanjang masa kerana ia mungkin ada kelemahan di sana sini apabila ia dipraktikkan nanti kerana mungkin timbul sesuatu yang buruk di sebalik perlaksanaannya.

Bagi saya ia perlu diuji terlebih dahulu, kebaikannya atau keburukannya akan diketahui apabila timbul selepas dari itu.

Yang pentingnya ialah suatu era baru politik tanah air apabila pembangkang mempunyai status-quonya tersendiri dan berupaya memanjat lebih tinggi sebagai alternatif BN setidak-tidaknya 10 tahun akan datang jika perancangan yang diatur menjadi dan bertepatan dengan kehendak rakyat mulai sekarang.

Seboleh-bolehnya pilihan raya umum ke 13, Pakatan Rakyat (PR) dengan lambang baru dan gelombang oren menambat hati semua lapisan masyarakat di negara ini. Ia jangan digembar gemburkan dalam bentuk propaganda tetapi biar berpijak di bumi nyata sekaligus menyentuh hari nurani rakyat.

Pada keseluruhannya saya cukup gembira dengan perkembangan ini walaupun saya belum berpuas hati melihat kejayaan gerakan rakyat bertapak di Malaysia hari ini.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising