Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, November 8, 2009

PAS sebuah parti lesu sekarang?

Hari ini saya tergerak untuk menulis tentang pergolakan dalam dan luar PAS sebagai pengamal media bersama PAS sekian lama.

Saya agak banyak juga mengetahui kerenah kepimpinan PAS termasuk yang tertinggi tetapi dari segi rakyat biasa kerenah itu bolehlah dimaafkan tetapi jika ia pemimpin sebuah parti besar seperti PAS, kerenah kepimpinan tidak bijaksana, kesannya cukup mendalam dari segi karisma politiknya dan mengerakkan hala tuju parti lebih ke depan dan memberangsangkan.

Saya telah mendengar secara sepintas lalu kenyataan dibuat oleh Dr. Aziz Bari, Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa, banyak kenyataan itu ada betulnya dan saya tidak mahu ianya dipandang remeh dalam masalah ini.

Jika kepimpinan tertinggi parti tidak mahu berubah sikap dan tindakan politiknya tumpul, tidak ada idea baru boleh dikedepankan untuk 'leading massa' maka saya rasa lebih baik sama ada buat perancangan teliti untuk adakan itu semua secara muafakat dan gerakkerja peringkat pusat secara terancang atau parti perlu fikirkan untuk menukar kepimpinan tertinggi yang ada dalam pemilihan parti setahun dua lagi.

Penukaran pula dibuat bukan dengan menggantikan orang yang lebih tidak berwibawa berbanding dengan kepimpinan yang ada sekarang khususnya dari karisma politik seorang pemimpin politik parti Islam.

Untuk tidak terlambat menjadi 'leader' rakyat, kepimpinan tertinggi PAS mestilah lebih terkemuka pandangan dan bijak menyelesaikan masalah parti secara peribadi atau pun secara jam'i.

Kalau tidak saya menjangkakan, mengikut ramalan politik saya, pilihan raya ke 13 nanti PAS akan kalah teruk terutama di Terengganu dan diikuti juga di negeri-negeri lain.

Rakyat Terengganu tidak nampak dengan kepimpinan tertinggi PAS hari ini, negara Malaysia boleh berubah ke satu era politik dan pentadbiran yang dihormati dan berkesan untuk menyelesaikan masalah rakyat.

Ini kerana kepimpinan tertinggi parti semacam tidak bermaya mendahului mana-mana idea dan kepimpinan politik tanah air ini walaupun di sana tidak dinafikan keterbatasan maklumat media meliputi dan membina imej kepimpinan yang ada, begitu ketara di sebabkan penguasaan Umno terhadap kebanyakan media main-stream negara cukup mendalam dan begitu kuat sekali.

Saya berpendapat kelemahan ini bukan tidak boleh diubah tetapi perlu diambil kira kepimpinan yang ada sekarang, keadaan pemikirannya dan keupayaannya menerajui massa sangat lemah dan terbatas.

Justeru PAS kini dalam dilemma menangani kemelut ini dalam waktu terdekat. Tanpa satu perancangan drastik untuk merubah kelesuan ini kesannya ialah kegagalan untuk memenangi Pilihanraya ke 13 amat terserlah dan membimbangkan.

Saya sentiasa mahukan PAS menjadi parti leader rakyat, saya tidak mahu menjadi lesu seperti sekarang.


Bagaimana GDI boleh menambah income bulanan anda sila saksikan video di bawah ini:-

http://website.ws/seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising