Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, November 12, 2009

Minum Racun 'Over Acting'

Kejadian jenayah dalam negara agak parah juga, menyebabkan ramai tidak sanggup berjalan di mana-mana waktu sekalipun secara seorang diri. Ia memang merbahaya. Apa lagi suasana negara seperti Malaysia sekarang.

Jenayah berlaku setiap hari bahkan statistik dunia pula difahamkan ia berlaku setiap saat. Apabila begitu, polis sebagai pihak dipertanggungjawabkan menjaga ketenteraman awam di samping tentera menjaga keselamatan negara sudah pasti bertindak menurut pertimbangan sewajarnya untuk menangani jenayah dan menjaga keselamatan negara.

Bagaimanapun ada pihak pertikaikan tindakan polis memburu penjenayah dan menembaknya mungkin kerana kredibiliti polis sudah tercalar dalam banyak kes atau mungkin polis bertindak keterlaluan.

Saya tidak pasti kedudukan sebenarnya tetapi dalam hal ini khususnya dalam hal menjaga keselamatan awam, polis mempunyai kriteria atau perkiraan sendiri menurut undang-undang dan tindakannya mengawal gejala jenayah dari berleluasa mempunyai panduannya tersendiri.

Saya menyokong tindakan polis bertindak terhadap orang yang melakukan jenayah termasuk orang yang melepas tembakan ke arah orang awam atau polis ketika berada dalam situasi mencurigakan.

Persoalannya orang awam perlu menyedari siapakah keluarga mereka sebenarnya, apakah aktiviti mereka?

Jika tidak diketahui apakah aktiviti keluarga mereka, serahkan kepada polis untuk menyiasat siapakah penjenayah dan bertindak sewajarnya ke atas mereka walaupun mereka merupakan keluarga sendiri kerana mereka tidak dikawal.

Bersikap over acting dengan meminum racun dan seumpamanya untuk menunjukkan simpati tidak kena pada tempatnya dan ia bukan amalan manusia normal.

Yang mustahaknya ialah jenayah perlu diperangi habis-habisan untuk keamanan negara dan rakyat serta pihak berkuasa hendaklah bertindak mengikut undang-undang negara ketika bertindak memerangi gejala tersebut bukan bertindak sewenang-wenangnya.

Jika ada pihak meragui tindakan polis, mereka boleh mendakwanya di mahkamah, biar mahkamah menentukan sama ada polis di pihak yang benar atau orang yang mendakwa itu di pihak yang salah.No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising