Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, November 24, 2009

Bina Malaysia Baru

Pena Lewat Petang.

Saya masih ingin mengimbau kesediaan Pakatan Rakyat (PR) untuk terus menyusur arus membentuk Malaysia Baru, Malaysia Harmoni dan Adil untuk semua.

Konsep ini perlu dibentuk bertujuan melihat pembentukan negara Malaysia secara realiti dengan menjenguk permasalahan kehidupan rakyat secara telus dan tulus dan penyelesaiannya pun telus dan tulus.

Pengukuhkan asas pembentukan negara Malaysia dengan prinsip keadilan dan kesaksamaan dan menteraskan kemurniaan hati setiap warganya untuk menjadikan negara ditadbir oleh undang-undang yang adil dan sempurna di samping kepimpinan yang berwibawa dan berkepakaran dalam bidang masing-masing bukan muflis idea, rasuah dan perosak negara.

PR sepatutnya sudah tersusun perancangannya dan sudah tidak timbul lagi perbezaan dasar perjuangan pembentukan negara Malaysia Baru ini.

Malaysia Baru adalah Malaysia yang menyahkan sistem pentadbiran yang tidak memberi keuntungan kepada semua lapisan rakyat yang meminggirkan golongan miskin, mengkelompokkan golongan koperat yang tidak prihatin permasalahan rakyat dan negara (masih menjaga kepentingan perniagaan dan kekayaan sendiri lebih dari segala-galanya).

Bagaimanapun persoalan rasuah yang parah di semua peringkat yang seringkali mengongkong para pemodal dan pedagang negara sepatutnya sudha selesai dibenteras atau menjadi satu agenda penting dalam pembentukan negara Malaysia Baru ini.

Bahkan Malaysia Baru adalah negara yang menjenguk permasalahan rakyat sebagai suatu usaha gigih pentadbiran dan politik untuk mencari jalan penyelesaian yang berkesan tanpa prejudis kepada mana-mana pihak.

Malaysia Baru tidak membezakan secara praktikalnya kepentingan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri, Malaysia Timur atau Malaysia Barat. Malaysia Baru adalah Malaysia yang mengenalpasti permasalahan rakyat dan negara dan perancangan serta melaksanakan penyelesaian yang berkesan dan saksama.

PR sepatutnya sudah kemas di peringkat dasar dan pembentukan 'team' kepimpinan serta sudah memasuki pelan pelaksanaan pemerintahan yang tersusun untuk menguasai Kerajaan Pusat selepas pilihan raya umum ke 12.

Negeri-negeri yang dikuasai PR sepatutnya disepekati penyelesaian di peringkatkan kepimpinan Pusat dan disepakati oleh kepimpinan negeri. Sepatutnya sudah ada garis dasar yang disepakati bersama di semua peringkat.

PR perlu ada pelan tersusun ini dan 'pelan perisai' menangkis perancangan jahat Umno mengagalkan usaha murni ini.

Idea ini sebagai cetusan tindakan dalam ruang sempit ini bukan untuk bertujuan mengajar sesiapa.


No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising