Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, October 12, 2009

Bagan Pinang: BN masih bertahan?

Bagi saya Bagan Pinang, satu pilihanraya kecil yang memecahkan tanggapan sebenar Barisan Nasional (BN) dan penyokongnya bahawa tidak mengapa pemimpin kerajaan rasuah asalkan BN boleh menang dalam pilihan raya tersebut.

Prestasi terburuk negara di mata dunia mengenai rasuah tidak menjadi pokok utama ketentuan politik Bagan Pinang apabila Tan Sri Mohd. Isa Samad dipilih menjadi Yang Berhormat atau Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang baru bagi kawasan tersebut.

Yang peting BN menang dulu. Rasuah kemudian kira. Inilah mungkin tertanam perasaan sedalam-dalamnya di hati penyokong dan ahli Umno Bagan Pinang.

Sebenarnya rakyat Bagan Pinang tidak kisah dengan telatah pemimpin BN sama ada dia perasuah atau tidak. Atau perasuah politik tidak menjadi malasah bagi mereka kerana mereka suka rasuah politik.

Duit atau benda yang dibagi dapat kepada mereka untuk digunakan mereka dalam kehidupan seharian.

Yang mustahaknya mereka boleh hidup seperti biasa, boleh berurusan dengan kerajaan seperti biasa. Dan memang rakyat Bagan Pinang mahu teruskan kehidupan seperti biasa, tidak mahu merubah peta politik di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut.

PAS sebenarnya sudah merasakan agak berat untuk parti itu memenangi kawasan pilihan raya kecil tersebut kerana jumlah peti undi pos terlalu besar sehingga mencecah kira-kira 5,000 undi.

Undi pos tentera di Bagan Pinang menjadi undi pertaruhan besar BN kerana parti itu secara tidak langsung boleh menguasai undian dengan mengarahkan pegawai-pegawai atasan menguasai kakitangan mereka agar memberi undi kepada parti itu.

PAS tidak ada kuasa ini kerana ia parti pembangkang. BN menjadi parti pemerintah boleh berselindung di sebalik kuasanya untuk memeras ugut anggota keselamatan agar memberi undi kepada Isa, perasuah Umno dalam pilihan raya tersebut.

Jelas, terbukti Isa mendapat kemenangan besar dengan majoriti
5,435 undi.
Isa mendapat 8,013 undi, sementara calon PAS Zulkefly Mohamad Omar pula meraih hanya 2,578 undi.

Undi rosak pula 223 daripada keseluruhan 11,170 undi yang diperolehi hari ini.

Pada pilihan raya umum 2008, rekod terburuk BN, parti pemerintah itu hanya meraih majoriti 2,333 undi.

Pada pilihan raya umum sebelumnya, prestasi BN yang paling baik sejak merdeka, ia memperolehi 4,411 undi.

Dari analisa ini menunjukkan bahawa rakyat Bagan Pinang masih tertutup minda, masih terbelenggu dengan propaganda Umno dan masih terpikat dengan janji-janji manis Umno dalam pilihan raya tersebut.

Piliahan raya kecil fokus utama ialah isu tempatan. Rakyat Bagan Pinang akan tersentuh apabila persoalan setempat ada bakal pemimpin dan wakil rakyat boleh memberi penyelesaian terbaik.

Namun begitu Umno menggunakan segala kepakaran yang ada untuk menang dalam pilihan raya tersebut dengan menakut-nakutkan pengundi sekaligus menampakkan PAS dan ahli serta penyokongnya suka menimbulkan huru hara dan pengacau dalam sesuatu pilihan raya.

Yang pentingnya PAS dan penyokongnya difokuskan dengan isu itu sehingga menenggelamkan semua isu lain yang lebih penting daripada itu.

Mungkin rakyat Bagan Pinang masih terhutang budi dengan Umno/BN dan masih tidak mahu merubah peta politik mereka di kawasan tersebut menjadi antara punca kemenangan itu.

Orang Negeri Sembilan agak ketinggalan dari segi sejarah kesedaran beragama mungkin itu juga menjadi punca mengapa agak sukar juga PAS mahu menembusi kubu lawan di Bagan Pinang.

Saya tidak mahu komen lanjut tentang perkembangan isu ini kerana saya memantau pilihan raya tersebut dari jauh dan mendapat khabar dan maklumat dari berita media termasuk dari internet dan kawan-kawan yang berkhidmat di sana.

Kesimpulannya, Bagan Pinang satu isu terpencil tetapi sedikit sebanyak ia menjadi pengukur kecendurangan atau aliran politik rakyat Malaysia semasa bahawa Pakatan Rakyat (PR) perlu suatu mekanisme politik dan gerakkerja yang lebih agresif untuk menyedarkan rakyat bagi menghadapi sekaligus menguasai Malaysia dalam pilihan raya umum ke 13 nanti.

Semua tenaga pakar digembelingkan seikhlas dan secergas mungkin sehingga cita-cita berkenaan berjaya dicapai nanti.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising