Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, June 13, 2009

BERHATI-HATI DENGAN RACUN UMNO

Saya melihat memang ada semacam satu racun berbisa disuntik ke dalam pergelutan politik antara PAS, Pakatan Rakyat, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Barisan Nasional (BN) khususnya menyentuh isu Kerajaan Perpaduan.

Apa bentuk sekalipun kerajaan itu, ia merupakan satu imej memperlihatkan kelemahan di pihak PAS kerana soal ini, Umno/BN tidak menampakkan dirinya merancang pembentukan kerajaan itu, yang menonjol ialah PAS beria-ia mahukan kerajaan berbentuk sedemikian rupa walau apapun penjelasan yang diberikan.

Sekarang percaturan dan strategi menghancurkan PAS dan Pakatan Rakyat menjadi agenda utama Umno di saat parti itu lemah berdepan dengan tuntutan suara rakyat dan kelunturan pengaruh parti itu di kalangan mereka.

Saya memang tidak bersetuju dengan Kerajaan Perpaduan jika asasnya dan sinonimnya sama dengan penyertaan PAS dalam BN sebelum ini ketika situasinya berlaku seperti sekarang ketika BN lemah dan perlu nafas baru untuk memenangi hati rakyat.

Soal keterbukaan PAS berbincang dengan sesiapa itu bukan soal penting, itu perkara biasa sahaja. Memang tidak ada sesuatu pun boleh menghalang kita berbincang dan memberi pandangan kepada mereka yang inginkan pandangan tetapi membuat pakatan dan ikatan perlu penilitian dan kajian dari segi syarak dan politik Islam sama ada ianya membawa kesan positif atau negatif kepada masa depan perjuangan Islam di Malaysia atau sebaliknya.

Macam seorang lelaki berbincang dengan seorang perempuan di tempat terbuka dan tidak menimbulkan fitnah, disaksikan dengan ramai saksi, boleh saja dilangsungkan tetapi untuk berkahwin dengan perempuan itu, ia perlu kepada suatu penilaian yang teliti dari segi kewajaran dan kesesuaiannya untuk berumahtangga.

Perempuan itu perlu dinilai dalam semua aspek sebelum dinikahinya. Apa lagi dalam soal pembentukan kerajaan, semua mesti diambil kira dan diperhalusi. Begitulah perumpamaannya.

Saya tidak lupa dengan ceramah-ceramah pemimpin PAS sebelum ini yang menentang habis-habisan pakatan antara PAS dengan BN berasaskan sejarah kemasukan PAS dalam BN , tahun 1970-an (kalau tidak silap saya).

Pemimpin PAS bercakap dengan berkata, pantang orang yang beriman tertikam dua kali pada satu lubang. Ia pasti tetap menjadi ucapan yang boleh menjadi panduan kepada ahli-ahli PAS agar sentiasa berhati-hati dalam mengatur strategi pakatan seumpama itu.

Kerajaan Perpaduan antara lain mungkin bermaksud penyertaan ahli-ahli parlimen atau ahli-ahli dewan undangan negeri dalam kabinet atau Exco kerajaan negeri berasaskan kemuafakatan bersama menjadikan Islam sebagai teras pentadbiran dan pemerintahan negara tanpa mengabaikan hak-hak penganut agama lain untuk bebas mengamalkan agama masing-masing, ia suatu asas yang harus diterima.

Tetapi persoalannya percayakah PAS kepada janji-janji manis Umno/BN, apa lagi pemimpin-pemimpin Umno selama ini, apabila sejarah telah membuktikan ketika mana BN kuat semula, semua janji manis itu dibangkulsampahkan dan PAS disisih secara halus dalam pentadbiran kerajaan BN?

Justeru saya tidak nampak ia boleh dipraktikkan secara jujur dan ikhlas sekiranya kuasa peneraju negara masih dipegang oleh Umno/BN.

Melainkan kuasa itu sudah tidak ada dan PAS dominan menguasai politik negara bersama Pakatan Rakyat, barulah saya nampak Kerajaan Perpaduan itu bolehlah dipertimbangkan dengan syarat-syarat tertentu yang boleh dibincangkan kemudian mengikut suasana politik semasa. Atau soal pembentukan Kerajaan Perpaduan tidak timbul dan tidak perlu ditimbulkan lagi.

Ini pandangan saya dan saya tidak dipengaruhi oleh sesiapa dalam melontarkan pandangan ini.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising