Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, May 14, 2009

BUBAR SAJA DUN PERAK!

Barisan Nasional (BN) paling lemah dan berada dalam keadaan 'underdog' berdepan dengan kemelut politik Malaysia khususnya di Perak.

Untuk menang, BN rancang rampas kuasa di Perak melalui cara tidak bermaruah dan tidak mengikut perlembagaan negeri Perak (unconstitution).

Apa yang berlaku negeri bercelaru sehingga wujud dua menteri besar dalam satu masa. Soal kes ini dalam tindakan mahkamah atau tidak, tidak penting.

Yang penting wujud dua jawatan menteri besar dalam satu negeri. Apa kata masyarakat antarabangsa melihat perkembangan ini berlaku di Malaysia. bagaimanapun apa komen mereka terhadap kecelaruan dan status politik negeri ini, belum diketahui setakat ini.

Tiba-tiba menteri besar BN, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir membuat kenyataan, beliau mahu menumpukan sepenuhnya terhadap pembangunan negeri Perak yang dikehendaki rakyat. Soalnya siapakah Dr. Zambry di mata rakyat dan undang-undang?

Bagaimana mahu menumpukan pembangunan negeri Perak sekiranya politik negeri itu bercelaru? Pelabur mana yang cerdik sangat mahu melabur di negeri itu dalam keadaan politik sekarang?

Mengapa Umno tidak mahu menerima pandangan pakar-pakar politik dan orang ramai untuk selesaikan krisis politik negeri itu dengan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dan mengadakan pilihanraya peringkat negeri itu dalam masa terdekat?

Saya melihat laporan ketika penghujahan dalam kes tuntutan Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin, jelas menampakkan bahawa Umno dan kepimpinannya semacam mahu mengelak dari berlakunya pembubaran DUN Perak.

Ini kerana semua beranggapan BN takut kalah menghadapi Rakyat dan Pakatan Rakyat (PR) negeri itu buat masa ini. Kedudukan kerusi sama banyak iaitu 28 kerusi DUN milik Pakatan Rakyat (PR) dan 28 lagi milik BN sementara tiga kerusi bebas. Jika benar bebas menyokong BN, masuk BN sahajalah baru ia realistik bukan bersandiwara atau ada udang di sebalik batu.

Jika pilihan raya diadakan semula, tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas, sudah pasti sukar untuk dipilih semula sebagai calon dalam keadaan sekarang. Sudah pasti PR akan memilih calon berjiwa rakyat dan mendapat sokongan mereka di kawasan-kawasan berkenaan.

Dengan 'underdog' yang tercalit dalam kancah politik Umno melihat beberapa insiden pilihan raya kecil sebelum ini, sudah pasti Presidennya, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak terkena badi takut bayang-bayang sendiri atau trauma tidak kehabisan.

Lagi parah ialah apa jenis parti dan apa sistem yang mahu ditegakkan di negara ini sekiranya rampasan kuasa dan sikap kuku besi dipertahankan Umno?

Polis diperalatkan untuk tujuan ini dalam insiden di Persidangan DUN Perak baru-baru ini menjadikan politik Perak semakin tidak menentu.

Pemimpin Umno sepatutnya melihat masa depan politik Perak dan politik Malaysia sebagai teras keharmonian negara dengan menyerahkan rakyat membuat penilaian melalui pilihan raya sebagai komitmen mereka sebagai pemimpin rakyat bukan seperti apa yang berlaku sekarang.

Mengapa perlu meletakan diri dan negeri Perak dalam kecelaruan sedangkan sudah ada jalan untuk penyelesaian yang boleh diterima oleh semua pihak tidak kira bangsa dan agama iaitu membubarkan DUN Perak dan mengadakan pilihanraya peringkat negeri itu semula.

Kerana kepentingan parti Umno dan peribadi pemimpinnya, negeri dan negara diletak di bawah konflik perlembagaan dan melontarkan imej buruk politik di mata dunia.

Saya tetap meletakkan rasional pemikiran dan tindakan politik dengan memberi kebebasan kepada rakyat menurut undang-undang mengadakan pilihan raya semula di Perak sebagai jalan penyelesaian efektif bagi mengatasi kemelut politik negeri itu.

Semua pihak mesti bersikap terbuka menerima segala keputusan muktamad hasil dari keputusan pengundian pilihan raya itu sama ada BN menang atau PR menang. Itu sudah menjadi adat pertarungan politik.

Sementara, Umno tidak akan pulih dari kelemahan politik dan kepimpinannya sehingga sekarang tetapi jangan pula mahu menegakkan benang basah dengan mengenepikan kepentingan rakyat dan undang-undang dengan mengekalkan rampasan kuasa di negeri Perak.

Inilah elemen yang terbuku di hati dan menimbulkan kebencian mendalam rakyat terhadap Umno dan kepimpinannya sekarang.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising