Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, May 11, 2009

Ada pihak mahukan Perak Haru Biru

Lama juga saya tidak menulis di blog ini. Maaf kerana saya terasa semacam tidak senang dengan berkecamuknya politik di Malaysia akibat terlalu lama rakyat membiarkan Umno/BN menguasai negara ini.

Umno boleh bertindak seperti Mafia di Dewan Undangan Negeri Perak dengan menculik atau membawa lari Speaker Dun itu, Sivakumar sebelum satu perlantikan speaker baru dibuat selepas itu.

Ini tindkan tidak bertamaddun dan mencemarkan maruah dan undang-undang Tubuh negeri Perak.

Saya nampak Umno paling pengecut berdepan dengan dunia politik negara ini atau berdepan dengan pembangkang sendiri. Umno takut kepada bayang-bayang sendiri apabila mereka sendiri yakin jika ada pilihan raya kecil di negeri itu, BN akan menghadapi kekalahan.

Kekalahan kerana Umno/BN bukan lagi pilihan rakyat akibat haru biru dan bercelaru polisi dan pentadbirannya selama ini memberi gambaran buruk kepada rakyat sekaligus rakyat menolak Umno sebagai parti pemerintah.

Tetapi dengan sifat lanun dan mafia dia merampas Perak dari tangan Pakatan Rakyat (PR). Tiba-tiba Datuk Seri Nizar Jamaludin menang petisyen di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sekaligus beliau diisytiharkan sebagai Menteri Besar yang sah kerana tidak ada usul undi tidak percaya dibuat dalam persidangan DUN Perak sebelum ini.

Difahamkan Datuk Seri Nizar akan mengadap baginda Sultan Perak untuk memaklumkan keputusan mahkamah tersebut dan untuk menasihatkan baginda supaya membubarkan DUN Perak bagi memberi laluan kepada rakyat jelata membuat pilihan semula siapakah sepatutnya memerintah negeri Perak sama ada Pakatan Rakyat atau BN.

Saya turut berpendapat bahawa mengembalikan hak kepada rakyat membuat pilihan semula dalam pilihan raya kecil negeri itu adalah suatu yang wajar dan rasional jika keamanan dan kedamaian dikehendaki oleh semua pihak.

Jika sebaliknya, pihak yang tidak membenarkan pilihan raya tersebut sebenarnya tidak rasional dan sengaja mahukan negeri itu terus haru biru dan dilanda krisis demi menunaikan niat jahat pihak tertentu di sebalik krisis di Perak.

Antara niat jahat itu ialah sifat perkauman sempit pihak tertentu dan sikap gelojoh mabuk kuasa memungkin perancangan ala mafia dibuat bagi mengizinkan secara paksa satu kerajaan haram BN diwujudkan di negeri Perak.

Dengan menyerahkan semula mandat kepada rakyat untuk membuat pilihan parti manakah yang akan memerintah negeri itu, merupakan satu tindakan bijak dan berhemah bagi menjaga kepentingan semua pihak khususnya keamanan dan kedamaian negeri Perak sekaligus bagi menegakkan undang-undang negeri itu sendiri.

Tidak kira siapa memerintah selepas itu, sama ada PR atau BN, ia adalah pilihan rakyat dan semua parti mesti akur dengan keputusan yang dibuat oleh rakyat.

Akibat tidak mahu akur dengan keputusan rakyatlah menyebabkan Perak menjadi negeri haru biru dan ia amatlah dikesali dan mencatatkan satu lagi tragedi hitam dalam senarai sejarah politik negara.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising