Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, February 20, 2009

Rakyat mesti mengikut kebenaran

Umno sudah kehabisan modal untuk beretorik dengan rakyat di saat dunia dilanda krisis ekonomi yang teruk.

Mewujud kemelut politik di Perak dan menyerang wakil rakyat Pakatan Rakyat secara peribadi dengan membongkar kehidupan peribadi mereka antara satu cara mengalihkan perhatian rakyat kepada isu sebenar parti itu.

Sebenarnya Umno sudah berada di penghujung jalan mati berhadapan dengan lubang puaka yang dalam.

Umno menunggu masa untuk dihumbankan dalam lubang itu oleh rakyat. Apabila Umno berhadapan dengan keadaan demikian, parti itu akan dan sedang berusaha dengan apa cara sekalipun termasuk dengan cara kejam dan jahat untuk menarik simpati rakyat mendokong semula parti itu dengan tindakan seumpama itu.

Perjuangan untuk mempertahankan Melayu, Raja-raja Melayu, ekonomi orang Melayu dan apa-apa lagi berkaitan dengan Melayu sudah lama gagal di telan zaman.

Sejarah membuktikan orang-orang Melayu tidak kedepan dalam semua aspek berbanding dengan bangsa-bangsa lain di Malaysia.

Kayu pengukur kekuatan orang Melayu hanyalah apabila Umno cuba menjadikan dirinya sebagai parti dominan dan berkuasa di negara ini tetapi parti itu tidak akan kekal selama-lamanya begitu selepas ini apabila semua bangsa bersatu menolak Umno.

Percikan kemaraan bangsa Malaysia menolak Umno atau Barisan Nasional (BN) sudah membara sejak pilihan raya umum ke 12, 8 Mac 2008, diikuti pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh dan Kuala Terengganu baru-baru ini.

'Mood' ini suatu perkembangan positif kepada negara Malaysia untuk melihat kehidupan politik, sosial  dan ekonomi negara diterjemahkan dan digambarkan  pada tahap realistik sebenarnya bukan  hanya retorik dan propaganda sebagaimana dipersembahkan Umno/BN selama ini.

Dan 'mood' inilah yang mahu dihentikan Umno. 

Justeru, rakyat perlu diberi kesedaran pada tahap manakah kedudukan politik, sosial dan ekonomi mereka dewasa ini dan apakah sumbangan mereka untuk memperbetulkan perjalanannya sehingga impaknya rakyat merasai keadilan, kemakmuran, keseimbangan hidup yang sebenarnya.

Umno/BN sebelum ini telah menutup kelemahan politik, sosial dan ekonomi negara kepada umum demi menyelamatkan kuasanya sebagai peguasa tetapi dengan adanya media bebas seperti blog dan internet, pekong Umno tidak berupaya lagi dibendung.

Inilah peluang rakyat dan suaranya berkumandang tetapi mesti sentiasa berpihak kepada kebenaran untuk mempastikan mereka menikmati kehidupan yang lebih baik dari sebelum ini melalui peralihan kuasa dari Umno/BN kepada Pakatan Rakyat.

Rakyat perlu mengambil kira undang-undang dalam membuat pertimbangan sewajarnya untuk perubahan kuasa itu di samping rakyat perlu juga memperbetulkan undang-undang yang tidak adil melalui wakil mereka di parlimen dan dewan undangan negeri apabila mereka memperolehi kuasa dari Umno tidak lama lagi.  

Bagaimanapun kuasa rakyat jangan sekali-kali  dibenarkan berada lebih tinggi dari kuasa Tuhan kerana inilah apa yang dinamakan mengerakkan negara ke arah sebuah negara sosialis kerana sosialis mengajar suara rakyat lebih tinggi dari kuasa Tuhan.

Dalam erti kata lain semua aspek perlu dilihat dari sudut kebenaran dan kebenaran sebenarnya terkandung dalam al-Quran yang tidak pernah  tercabar dan tergugat kebenarannya dari dahulu sehingga hari kiamat.

Beginilah penilaian yang perlu dibuat oleh rakyat, melihat pergolakan dalaman negara dewasa ini.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising