Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, February 6, 2009

Azlan Shah buat keputusan salah?

Kemelut politik Perak tragis dengan insiden Umno bersikap pondan dan bacul merampas kuasa Pakatan Rakyat melalui belian 4 individu hipokrit politik dari pintu belakang.

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dipercayai membuat pertimbangan yang salah tidak menyebelahi rakyat tetapi menyebelahi kebaculan politik Umno pimpinan Abdullah Ahmad Badawi yang nanti Perak akan menerima akibat buruk keputusan itu.

Pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak perlu kerana perbezaan majoriti Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat amat tipis bahkan tiga calon bebas bukan komponen parti itu.

Menurut pakar-pakar perundangan rampasan kuasa seperti itu tidak mengikut Undang-undang Tubuh negeri Perak dan ia suatu yang salah.

Sepatutnya beberapa prosedur diambil kira untuk menentukan sama ada Kerajaan Pakatan Rakyat dibubarkan termasuk melalui undi tidak percaya dalam persidangan DUN yang tempoh dan peraturan persidangan ditetapkan.

Jika BN tubuh kerajaan melalui apa-apa yang cara sekalipun ia meletakkan Perak bagaikan telur di hujung tanduk kerana majoriti kedua-dua pihak Pakatan Rakyat dan BN terlalu tipis.

Maka wajarlah mandat politik Perak diserahkan semula kepada rakyat dengan mengadakan pilihan raya negeri itu dalam masa terdekat.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising