Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, January 22, 2009

Cetusan Baru Parlimen Kuala Terengganu

Kira-kira 50,000 penduduk Terengganu mendengar ucapan pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat di Kampung Tanjung, Kuala Terengganu semalam.

Mereka termasuk Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nikmat, Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasarudin Mat Isa, Ketua Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali dan Ahli Parlimen baru Kuala Terengganu, Haji Mohd. Abdul Wahid Endut.

Keseluruhan ucapan menyorot kejayaan calon PAS, Haji Mohd. Abdul wahid memenangi dengan majoriti besar, 2,631 undi dalam Pilihanraya Kecil P036 Kuala Terengganu, mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan calon bebas, Azharuddin Mamat.

Apapun ulasan BN terhadap kejayaan Pakatan Rakyat dalam pilianraya tersebut, ia satu mesej jelas bahawa rakyat mahukan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan Malaysia.

Rakyat sendiri kini merancang peralihan kuasa pemerintahan itu. Justeru, Pakatan Rakyat perlu menggarap 'mood' ini dengan baik agar ia berkekalan sehingga pilihanraya umum ke 13 nanti jikapun tidak berupaya mengajak ahli parlimen berjiwa rakyat dari semua parti termasuk Umno membentuk kerajaan baru di bawah Pakatan Rakyat di masa terdekat.

Persoalan penting ialah perubahan perlu dibuat segera, bukan perlu ditangguhkan hingga ke waktu tertentu kerana suasana politik dan ekonomi dalam dan luar negara mendesak satu perubahan segera berlaku ketika BN tidak berupaya lagi menghadapi krisis ekonomi dan politik yang melanda negara dan luar negara sekarang.

Natijahnya rakyat begitu getir berada di bawah BN apabila kehidupan mereka terus terpinggir dari mengecapi kekayaan sebenar negara termasuk hasil minyaknya.

Tempias kemelesetan ekonomi dunia sedikit sebanyak sedang menimpa kehidupan rakyat negara ini apabila syarikat-syarikat bermasalah giat membuang pekerjanya bagi mengurangkan kos operasi sekaligus menghalang syarikat dari memperolehi kerugian besar dalam perniagaan.

Pembentukan sekritari bersama negeri di bawah Pakatan Rakyat termasuk Kedah, Perak, Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan dilihat satu perkembangan positif ke arah memperkukuhkan keutuhan kerjasama politik Pakatan Rakyat dan satu usaha mencari jalan bagaimana diskriminasi kerajaan BN terhadap mereka diatasi dengan cara berkesan.

Impaknya rakyat di bawah pentadbiran masing-masing, selesa dengan kerajaan baru itu, walaupun negeri-negeri masing-masing dihimpit penindasan kerajaan pusat terutama pengagihan projek dan melambat-lambat pemberian geran wajib setiap tahun.

Negeri-negeri Pakatan Rakyat adalah tonggak kemajuan ekonomi dan politik Malaysia, ia kini diserahkan rakyat untuk kepimpinan baru menggarap kemajuannya bersesuaian hasrat rakyat untuk melihat pengagihan hasil negeri dibahagaikan secara adil bagi menyelesaikan kemelut ekonomi rakyat.

Yang penting hak rakyat untuk menikmati kehidupan sosial, ekonomi dan politik yang lebih baik di bawah Pakatan Rakyat mestilah dibuktikan dengan keupayaan merancang dan mentadbir di bawah kepimpinan kerajaan negeri Pakatan Rakyat tersebut.

Inilah cetusan baru dari kemenangan pilihanraya kecil Kuala Terengganu.

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising