Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, November 12, 2008

Wakil Raja Bhumibol temui Nik Aziz di Wat Pikulthong

TUMPAT, 12 Nov (Hrkh) - Satu majlis bersejarah dapat disaksikan di sini apabila wakil istana Diraja Thailand, Dr Tej Bunnag bertemu dengan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat di Wat Pikulthong.

Pertemuan itu berlangsung sempena majlis penyerahan Kathin Diraja Thailand (kain kuning) pemberian Raja Thailand, Bhumibol Adulyadej kepada wat tersebut yang akan dijadikan pakaian sami.

Dr Tej Bunnag juga bekas Menteri Luar Thailand. Menteri Besar dan tetamu yang hadir menyaksikan perarakan kain tersebut dibawa masuk oleh Bunnag yang lengkap dengan pakaian istiadat Diraja Thailand ke wat terbabit.

Wat Pikulthong merupakan wat pertama di luar Thailand yang menerima anugerah tersebut.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz ketika bercakap kepada pemberita berharap hubungan antara Thailand dan Malaysia dapat dipertingkatkan lagi.Image

"Saya harap kami di sini mengambil tanggungjawab di pihak Kelantan, manakala Raja Thai melaksanakan tanggungjawabnya. Dua tanggungjawab itu menjadi bertambah baik," katanya.

Beliau juga berkata, rakyat keturunan Siam yang tinggal di Kelantan sama seperti kaum lain yang perlu diberi perhatian kerajaan negeri.

"Saya tidak pandang masalah bangsa. Mereka adalah rakyat saya. Semuanya dalam jagaan saya dan sekiranya mereka ada masalah, mereka boleh berjumpa ketua kaum masing-masing untuk diketengahkan kepada kerajaan.

"Tindakan saya adalah berdasarkan kepentingan insan. Kelantan dan Thailand cuma dipisahkan Sungai Golok sahaja," katanya.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato' Mustapa Mohamed yang sepatutnya hadir sebagai mewakili kerajaan Persekutuan hanya diwakili Setiausaha Politiknya, Dr Azmi Stapa.

Dr Azmi ketika ditemui berkata, kedatangan Menteri Besar menambah meriah lagi majlis tersebut bagi merapatkan lagi hubungan rakyat kedua-dua negara.

Turut hadir di majlis itu anggota-anggota Exco, Dato' Anuar Tan Abdullah, Dato' Takiyuddin Hassan, Che Abdullah Mat Nawi, Adun Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim dan pemimpin masyarakat pelbagai kaum.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Berhati-hati Dengan Empat Koperasi Palsu, Kata Noh

PETALING JAYA, 11 Nov (Bernama) -- Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) hari ini mendedahkan nama empat syarikat dan individu yang menggunakan nama koperasi dengan menawarkan peluang perniagaan, pelaburan dan kemudahan pinjaman palsu kepada orang ramai.

Empat koperasi terbabit ialah Koperasi Nabinco, Koperasi Gagasan Berjaya Enterprise, Koperasi Usahawan Siswazah Gagasan dan Koperasi Siswazah Islam Malaysia.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar berkata siasatan SKM mendapati koperasi berkenaan tidak wujud, menggunakan alamat palsu dan tidak berdaftar.

"Mereka menawarkan perkhidmatan melalui internet, akhbar, e-mel, risalah dan menggunakan ejen" katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar "Peniagaan Melalui Internet Dalam Gerakan Koperasi" di sini, Selasa.

Seminar tersebut dianjurkan oleh Maktab Kerjasama Malaysia.

Selain koperasi palsu itu, beliau juga berkata SKM telah mengesan lapan koperasi berdaftar yang didapati menjalankan pelaburan bercirikan Skim Cepat Kaya.

Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan nama koperasi berkenaan kerana kes tersebut masih dalam siasatan.

Beliau meminta orang ramai supaya berwaspada jika ada pihak koperasi yang menawarkan pelaburan yang menawarkan pulangan yang tinggi antara lapan hingga 12 peratus sebulan.

"Tidak ada koperasi dalam negara ini yang diberi kebenaran untuk melaksanakan aktiviti pelaburan seperti itu," katanya.

Dalam perkembangan lain, Noh berkata kementeriannya melalui SKM akan mengambilalih pentadbiran koperasi yang "tenat" dan dilanda masalah dalam urusan menjalankan aktiviti perniagaan.

Beliau berkata pihaknya akan melantik pentadbir baru untuk memulihkan semula koperasi bermasalah tersebut sebelum diserahkan semula kepada anggotanya.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Tiada kebebasan apabila wartawan ditahan ketika bertugas

KUALA LUMPUR, 12 Nov (Hrkh) - Wanita KeADILan membantah sekeras-kerasnya tindakan pihak polis Selangor yang menahan jurukamera Malaysiakini Syukri Mohamad dari menjalankan tugas sewaktu melaporkan berita Himpunan Bersih 9 November lalu.

Ketua Wanita KeADILan, Zuraida Kamarudin berkata, wartawan berhak mendapatkan laporan yang kebenaran dan menghormati hak orang ramai bagi mendapatkan maklumat yang benar.

Dalam kes ini rakyat ingin mengetahui kebenaran situasi yang berlaku sewaktu himpunan tersebut diadakan, kata Zuraida.

"Pihak polis tidak sewajarnya menahan beliau sewaktu menjalankan tugas. Malahan wartawan tersebut juga bedasarkan prinsip menghayati kebebasan memungut dan menyiarkan berita secara jujur," ujar Zuraida ketika diminta mengulas penahanan wartawan dalam himpunan Bersih.

Tindakan polis merupakan halangan kepada wartawan menyampaikan maklumat dan melanggar etika.

"Secara tidak langsung pihak polis telah menghalang wartawan tersebut menyiarakan maklumat yang telus kepada rakyat dan ianya bertenatangan di dalam prinsip kebebasan media," katanya.

DI dalam negara yang berteraskan demokrasi seharusnya pihak polis tidak menghalang wartawan tersebut dalam menyampaikan maklumat yang benar kepada rakyat, katanya.

Malah Zuraida juga menggesa Ketua Polis Negara menyiasat tindakan Ketua Polis Selangor, Dato' Khalid Abu Bakar yang di katakan telah menyuraikan hadirin yang hadir ketika hadirin sedang menyanyikan lagu negaraku.

"Tindakan tersebut seolah-olah menunjukkan contoh yang tidak baik dan memalukan negara sekaligus tidak menghormati kedaulatan negara dan jika ianya benar tindakan tegas perlu di kenakan terhadap beliau," katanya.


Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty
Krisis kehakiman 1988: 'Review' semula keputusan tribunal
Wan Nordin Wan Yaacob
Wed | Nov 12, 08 | 6:58:23 am MYT

KUALA LUMPUR, 12 Nov (Hrkh) - Isu pembayaran ex-gratia kepada hakim-hakim yang terbabit dalam isu krisis kehakiman 1988 tidak selesai dengan hanya menghadiahkan bayaran RM 10.5 juta, sebaliknya kerajaan Umno-BN perlu membersihkan nama hakim-hakim ini.

"Saya tidak mempersoalkan bayaran yang diberikan kepada hakim-hakim terbabit, tetapi persoalannya bayaran itu sebenarnya menandakan kerajaan Umno/BN bersalah dalam krisis 1988 yang menyebabkan pemecatan hakim," kata seorang peguam, Abdullah Abdul Karim.

Menurut Abdullah, meskipun pembayaran telah diumumkan dan secara signifikannya, pembayaran itu menandakan kerajaan lah sebenarnya yang bersalah memutuskan pemecatan Tun Salleh Abbas dan beberapa hakim yang lain.

Tetapi sehingga kini, walaupun keputusan pembayaran telah dibuat, kerajaan tidak pernah memohon maaf secara terbuka kepada rakyat dan hakim-hakim terbabit atas kesalahan mereka, katanya.

Sejak dahulu lagi, kerajaan Umno/BN di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad hingga kepada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi mempertahankan keputusan tribunal yang memecat Tun Salleh Abbas dan rakan-rakannya, kata Abdullah.

Menyingkap hakikat dalam sebuah penulisan buku Tun Salleh Abbas menceritakan bahawa tribunal diwujudkan khasnya oleh kerajaan ketika itu hanya untuk memastikan keputusan pengharaman Umno oleh Mahkamah Tinggi ketika itu kekal.

Dan tambahnya, Tun Salleh juga mendedahkan dalam bukunya bahawa krisis jawatan dalaman Umno yang berlaku antara Tun Dr Mahathir dengan Tengku Razaleigh Hamzah, isu kumpulan 11 dalam Umno sebenarnya yang menjadi punca kepada krisis kehakiman 1988.

Malangnya, ketika Tun Salleh mencadangkan permohonan rayuan ke atas pembatalan Mesyuarat Agung Umno 1987 didengar oleh korum 9 orang hakim, kerajaan tribunal diwujudkan khas untuk kononnya membicarakan kesalahan Tun Salleh, katanya.

Tujuan Tun Salleh mencadangkan agar 9 hakim mendengar rayuan kes pengharaman Umno dan membatalkan keputusan Mesyuarat Agung Umno 1987 adalah supaya keputusan tidak bias kepada mana-mana pihak, katanya.

Sebaliknya, kata beliau ketika itu Tun Mahathir yang telah menghidu sebarang masalah yang bakal dihadapinya jika 9 hakim memutuskan membatalkan Mesyuarat Agung Umno 1987 bertindak mengwujudkan tribunal.

Sekaligus ujarnya, pengwujudan tribunal itu ada kaitan ke atas usaha Umno ketika itu untuk memastikan usaha Tun Salleh gagal, dan mengheret Tun Salleh kepada pemecatan dengan pelbagai dakwaan.

Selepas Tun Salleh dan hakim-hakim terbabit dipecat, Umno meneruskan dakyah bahawa keputusan tribunal memecat mereka terbabit adalah benar dan ia dipertahan hingga kini, katanya.

"Persoalan bayaran adalah hal lain, tetapi membersihkan nama hakim-hakim terbabit adalah penting kerana disanalah mulanya krisis kehakiman, campur tangan eksekutif ke atas badan kehakiman yang menyebabkan badan itu tidak bebas," katanya lagi.

Begitupun kata Abdullah petsoalan siapa yang perlu dipertanggungjawabkan di atas krisis tersebut boleh selesai hanya dnegan review semula keputusan tribunal itu.

Sama ada dengan mengwujudkan semula tribunal khas atau sebagainya, usaha ini perlu dilakukan oleh kerajaan demi membersihkan nama hakim-hakim terbabit, katanya.

Selain itu beliau mencadangkan agar kerajaan mengwujudkan Suruhanjaya Kehakiman khasnya bagi urusan pelantikan hakim-hakim.

Hal ini katanya, boleh mengelak dari campur tangan eksekutif yang didakwa berlaku hari ini di atas pelantikan hakim-hakim.


Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Isteri pengebom Bali tulis buku tentang Mukhlas

Ali Ghufron alias Mukhlas ketika berbual dengan Paridah Abbas pada November 2007. - foto REUTERS

JOHOR BAHARU: Faridah Abbas, isteri kepada Mukhlas, salah seorang daripada tiga militan Indonesia yang dihukum mati Sabtu lepas kerana terlibat dalam kejadian pengeboman Bali yang mengorbankan 202 orang enam tahun lepas, telah menulis sebuah buku mengenai suaminya. Abbas Yusof, 72, bapa kepada Faridah, berkata buku berjudul "Orang Hilang Ayah Terroris" dihasilkan anaknya, seorang guru tadika Islam di sini, kerana ia amat menyanjungi suaminya yang dianggapnya mati syahid.

"Tidak ada perasaan kesal di pihaknya terhadap apa yang telah berlaku," katanya kepada Bernama dalam pertemuan eksklusif di sini, hari ini.

Abbas, seorang peniaga kecilkecilan berkata, hasil perkongsian hidup di antara allahyarham Mukhlas dengan anaknya, mereka telah dikurniakan enam orang anak, tiga lelaki dan tiga perempuan.

Pada ketika ini menurut beliau, Faridah yang ditemani oleh dua orang anaknya masih berada di Indonesia, untuk menghadiri upacara pengebumian Mukhlas di Tenggulun, Jawa Timur dua hari lepas.

Pada Sabtu lepas, Mukhlas, 48, adiknya, Amrozi, 47, dan Imam Samudra, 38, telah menjalani hukuman mati oleh skuad penembak khas di Nusakambangan, sebuah pulau yang dijadikan penjara.

Mukhlas atau turut dikenali sebagai Ali Ghufron dan Amrozi telah dikebumikan di Tenggulun, manakala Imam Samudra pula disemadikan di kampung halamannya di Serang, Banten.

Abbas yang kini menjadi penjaga kepada anakanak Mukhlas berkata, keenamenam cucunya kecuali seorang yang masih terlalu kecil, mengetahui tentang apa yang telah berlaku terhadap bapa mereka.

"Kami menonton televisyen bersama-sama dan mereka tahu tentang apa yang telah berlaku terhadap bapa mereka. Saya tidak mahu berselindung dengan mereka tentang kejadian itu (hukuman mati Mukhlas)," katanya.

Kesemua cucunya kecuali yang sulung menurutnya, telah menerima dengan tenang pelaksanaan hukuman mati terhadap bapa mereka dan tidak menunjukkan sebarang emosi yang keterlaluan.

Kebanyakan anak-anak Mukhlas masih kecil dan tidak begitu mesra dengan bapa mereka, katanya.

"Tetapi saya lihat raut wajah yang sulung (anak perempuan Mukhlas) berusia 16 tahun itu berubah apabila televisyen menyiarkan berita mengenai hukuman mati bapanya.

"Saya biarkan dan tidak bertanya, kerana bimbang tentang emosinya," kata Abbas.

Bagi Abbas pula, pandangan peribadi tentang menantunya adalah beliau merupakan seorang bapa yang baik terhadap anakanaknya tetapi "di dalam soal perjuangan beliau adalah seorang yang tidak mempunyai sikap tolak ansur."

Ditanya bagaimana titik pertemuan anaknya dengan Mukhlas, beliau berkata, mereka tidak pernah melihat atau mengenali di antara satu sama lain sebelum kedua-duanya berkahwin.

"Saya yang meminang Mukhlas kerana tertarik dengan ilmu (agama) yang dia ada dan sebagainya. Saya tanya kepada Mukhlas, 'Aku nak kahwinkan kau dengan anak aku, jangan kata setuju atau tidak. Aku beri kau tempoh satu minggu." LAGI

"Dia (Mukhlas) mahu melihat perempuan (Faridah) dan tidak lama selepas itu mereka bernikah," katanya.

Pasangan suami isteri, Mukhlas dan Faridah menurutnya, kemudiannya menginap di sebuah madrasah di Ulu Tiram di mana warga Indonesia itu merupakan salah seorang daripada tenaga pengajar selama beberapa tahun.

Apabila Faridah melahirkan anak kedua mereka, kata Abbas, adik Mukhlas, Amrozi mengikut jejak abangnya dan tinggal serta belajar dengan abangnya.

Di antara tahun 2000 dan 2001 katanya, menantunya itu telah meninggalkan madrasah di Ulu Tiram untuk mengajar di sebuah madrasah di Kelantan, sebelum kembali ke Indonesia.

Ditanya adakah beliau kesal kerana menjadikan Mukhlas menantunya, Abbas berkata, "Saya akan mengingati beliau (Mukhlas) sebagai seorang pejuang dan menantu yang baik terhadap keluarganya". BERNAMA


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Pembangkang sambut baik lantikan Aziz Pengerusi baru SPR


KUALA LUMPUR: Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkuat kuasa mulai 31 Disember ini.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata Yang diPertuan Agong memperkenankan pelantikan Abdul Aziz mengikut Fasal (1) Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan.

Pelantikan Abdul Aziz, 58, sebagai Pengerusi SPR berkuatkuasa mulai 31 Dis ini sehingga beliau genap berusia 66 tahun, selaras dengan Fasal (3) Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan, kata Mohd Sidek dalam satu kenyataan hari ini.

Abdul Aziz dilahirkan di Sabak Bernam, Selangor pada 24 Jan 1950.

Abdul Aziz, yang sebelum bersara wajib pada 24 Jan 2006 berkhidmat sebagai Ketua Setiusaha Dalam Negeri, dan dilantik semula memegang jawatan yang sama secara kontrak.

Pelantikan Abdul Aziz sebagai Pengerusi SPR adalah bagi menggantikan Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman yang tamat tempoh perkhidmatan kerana mencapai umur 66 tahun pada 30 Disember ini.

Mohd Sidek, bagi pihak Kerajaan, mengucapkan setinggitinggi penghargaan dan terima kasih di atas perkhidmatan Abdul Rashid sebagai Pengerusi SPR selama lapan tahun dalam melaksanakan tanggungjawab dengan cemerlang.

Dalam pada itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyambut baik pelantikan Abdul Aziz.

Kata Anwar, Pakatan Rakyat rakyat akan menunggu kenyataan awal Abdul Aziz berhubung pendekatan yang bakal diambil.

"Kita akan tunggu kenytaaan awal dan langkah-langkah yang beliau akan ambil sebelum ditentukan sikap kita berikutnya," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Pakatan Rakyat di Parlimen hari ini.

Anwar turut menyifatkan Abdul Aziz sebagai seorang yang baik serta berwibawa.

"Kita kenal Tan Sri Abdul Aziz sebagai pegawai pentadbir yang baik dan berwibawa, tapi kita tahu bahawa tugas SPR selama ini paling tidak menyenangkan pelbagai pihak dan dipertikaikan ketelusannya.

"Oleh yang demikian pihak pakatan amat mengharapkan seorang tokoh yang betul-betul dianggap bebas untuk mengendali atau memimpin SPR," katanya.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga berharap Abdul Aziz memikul amanah yang diberikan dengan bebas dan adil.

"Beliau kini sebagai seorang Pengerusi SPR bukan sebagai seorang setiausaha kementerian ataupun sebagai seorang kakitangan awam senior," katanya.

Menurut beliau lagi, Abdul Aziz perlu memikul tanggungjawab yang diberikan dengan profesional tanpa menimbulkan keraguan mana-mana pihak.

Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising