Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, November 7, 2008

Mufti Perlis: Azwira, Juanda ganti Dr Asri?

Dua tokoh agama dicadangkan kepada Raja Perlis sebagai calon mufti Perlis bagi menggantikan Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang tamat perkhidmatannya hujung bulan ini.

Pensyarah Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Azwira A Aziz dan bekas naib mufti Sarawak, Dr Juanda Jaya dicalonkan mengisi kerusi penting itu.

Sebelumnya bertugas sebagai ketua penolong mufti, anak Sarawak lulusan UKM dan Universiti al-Azhar itu kini ketua penolong pengarah di bahagian dakwah jabatan agama Islam negeri.

dr mohd asri zainul abidin perlis muftiPada 7 Oktober lalu, Dr Mohd Asri memutuskan bersara mengejut akibat "tidak selesa dengan permainan politik" oleh beberapa pihak dalam kerajaan negeri berhubung pengendalian kontrak perkhidmatannya.

Beliau menyifatkan cara pengurusan kontraknya "macam main silap mata".

Sehari selepas itu beliau diterima mengadap Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail bagi menyatakan hasrat untuk bersara.

Difahamkan dua calon ini dipersembahkan kepada baginda dalam pertemuan itu.

Menjunjung titah baginda, tambah bekas pensyarah agama di Universiti Sains Malaysia (USM) itu, beliau melanjutkan tempoh perkhidmatannya selama sebulan sebelum bertolak ke United Kingdom bagi menjalankan kajian berkaitan pengajian hadis dan politik.

dr azwira a azizDihubungi hari ini, Dr Azwira (kiri) mengesahkan telah dimaklumkan perkara itu oleh Dr Mohd Asri selepas pertemuan mufti popular itu dengan baginda.

Dr Azwira, 40, belum membuat keputusan akan menerima pelantikan itu jika terpilih.

Beliau menyerahkan keputusan tersebut pada kebijaksanaan baginda dan kerajaan negeri. Katanya, beliau yakin baginda dan kerajaan Perlis mampu mencapai keputusan yang tepat.

Pensyarah kanan di Jabatan al-Quran dan al-Sunnah itu lulusan doktor falsafah dari UKM, sarjana dari Jordan dan sarjana muda dari Universiti Islam Madinah.

Pengarang beberapa buku berkenaan akidah Ahli Sunnah wal-Jamaah berkata akan menerima pelantikan itu jika mendapat sokongan daripada rakyat Perlis dan tidak terlibat dengan unsur-unsur politik seperti yang didakwa berlaku terhadap Dr Mohd Asri.

Bapa kepada lima orang anak itu juga berkata beliau sedang menimbangkan faktor-faktor lain seperti sentimen kenegerian dan hal-hal peribadi melibatkan penghijrahannya ke negeri itu.

Anak kelahiran Kelantan itu kini menetap di Semenyih, Selangor.

Dr Mohd Asri yang berasal dari Bukit Mertajam memecahkan tradisi apabila dilantik sebagai mufti Perlis dua tahun lalu.

Dr Azwira bagaimanapun tidak kisah sesiapa pun mengisi jawatan itu selagi mempunyai pemikiran Ahli Sunnah wal-Jamaah.

dr juanda jaya perlis mufti candidate 081106Dihubungi Malaysiakini hari ini, Dr Juanda (kanan) berkata pencalonannya didengar daripada desas-desus rakan-rakan dekatnya.

Ia belum dimaklumkan secara rasmi oleh kerajaan negeri, tambahnya.

Beliau, 37, yang pernah bertugas sebagai anggota jawatankuasa syariah Perlis, enggan mengulas lanjut tentang perkara itu kerana ia berkaitan dengan kuasa istana.

Doktor falsafah dalam bidang pengurusan organisasi dakwah, Dr Juanda menghasilkan kira-kira 20 buah buku dalam pelbagai bidang agama.

mat isa sabu md isa sabuMenteri Besar Perlis Datuk Seri Mohd Isa Sabu pula ketika dihubungi semalam berkata kerajaan negeri belum dimaklumkan calon-calon untuk mengisi jawatan itu.

"Kita masih cari lagi (calon-calonnya)," katanya.

Majlis Agama Islam Perlis belum memaklumkan kepadanya berhubung calon-calon bagi mengisi jawatan itu, tambahnya.

Ditanya tentang ciri-ciri calon mufti baru yang diharapkannya, Mohd Isa berkata kerajaannya akan menerima siapa sahaja calon yang dicadangkan majlis itu dan yang diperkenankan Raja Perlis.

"Apapun bergantung kepada keputusan Tuanku. Baginda merupakan ketua agama Islam di Perlis," katanya.

Menurut prosedurnya, majlis agama Islam akan mencalonkan nama-nama pilihan sebelum dibentangkan dalam mesyuarat exco negeri.

Seterusnya, kata menteri besar, pelantikan akan dibuat jika mendapat perkenan baginda.

Bagaimanapun, wakil rakyat Bintong itu berkata, perkara itu belum dibincangkan dalam mesyuarat exco kerajaan negeri, termasuk semalam, tiga minggu sebelum jawatan itu kosong.

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

PAS calonkan bekas bendahari PKR ketuai PKNS

PAS Selangor mencalonkan bekas bendahari agung PKR Abdul Rahman Othman untuk mengambil alih teraju utama Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang kini dipangku oleh Low Siew Moi.

Malaysiakini melaporkan, Timbalan pengurus korporat dan akaun PKNS itu pada asalnya dijadual memangku jawatan pengurus besar perbadanan tersebut selama setahun sebelum ia mencetuskan kontroversi kerana Low bukan pemimpin Melayu.

Susulan siri bantahan itu, exco kerajaan negeri Datuk Dr Hasan Mohamad Ali mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membincangkan pengganti Low.

Dr Hasan, yang juga pesuruhjaya PAS Selangor, dilaporkan berkata, menteri besar bersedia memendekkan tempoh Low jika PAS mendapatkan calon penggantinya yang berkaliber dan berpengalaman.

abdul rahman othmanAbdul Rahman (foto), pernah bergiat dalam Umno bahagian Muar sebelum menyertai parti pembangkang, kini menyertai PAS. Ahli perniagaan itu berkelulusan dalam bidang perakaunan.

Ketua penerangan PAS negeri Saari Sungib berkata, seorang lagi calonnya tokoh korporat, Mohd Yusof Khan.

Katanya, pelantikan itu dibuat berdasarkan pengalaman kedua-duanya dalam bidang pengurusan organisasi besar yang diperlukan untuk memajukan lagi perbadanan itu.

Nama Mohd Yusof, tambah wakil rakyat Hulu Kelang, dicadangkan kira-kira sebulan sebelum pelantikan Low, manakala nama Abdul Rahman dicalonkan kepada menteri besar, kelmarin.

Menurutnya lagi, pencalonan itu dibuat berdasarkan keputusan mesyuarat dewan harian PAS Selangor baru-baru ini.

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor, Khalid Abdul Samad ketika dihubungi mengesahkan pencalonan Abdul Rahman.

Menurut beliau, seramai 20 calon dipertimbangkan untuk mengisi jawatan penting itu, 15 daripada mereka calon luar PKNS dan selebihnya pegawai kanan perbadanan itu.

"Jawatankuasa pemilihan akan memilih dua hingga tiga nama yang kemudiannya akan dimuktamadkan dalam mesyuarat bersama majlis tertinggi Pakatan Rakyat," katanya, yang juga ahli parlimen Shah Alam.

Jumaat lalu, lembaga pengarah syarikat kerajaan negeri itu dilaporkan sedang mempertimbangkan 15 permohonan daripada profesional bumiputera untuk mengisi jawatan pengurus besar PKNS.

Permohonan itu akan diteliti oleh jawatankuasa pemilihan yang dianggotai ketua setiausaha kerajaan Datuk Ramli Mahmud, pegawai kewangan negeri Datuk Mohd Ariff Ab Rahman, peguam Zain Azhari dan akauntan bertauliah Datuk Azlan Hashim.

Malaysiakini difahamkan semua nama calon diserahkan kepada panel penilaian hari ini.

Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Raja Petra dijangka bebas petang ini

KUALA LUMPUR, 7 Nov (MPO2) - Pengendali lama web Malaysia-Today, Raja Petra Kamaruddin akan dibebaskan sebelum pukul 4.00 petang hari ini.

Menurut isteri beliau, Marine Lee Abdullah yang dihubungi sebentar tadi, Mahkamah Tinggi Shah Alam memutuskan perintah penahanan ke atas suami beliau yang dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri tidak sah.

Raja Petra telah ditahan di bawah ISA kerana didakwa boleh mengganggu dan mengancam keselamatan dan ketenteraman awam pada 12 September lalu, lapor Harakahdaily.net.

Beliau dihantar ke Pusat Tahanan Kamunting pada 23 September lalu setelah Menteri Dalam Negeri menandatangani perintah tahanannya malam sebelumnya mengikut Seksyen 8 akta tersebut, yang membolehkan beliau ditahan tanpa bicara.

Mengikut akta tersebut, perintah tahanan ke atas Raja Petra itu boleh disambung setiap dua tahun.


Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Obama: Harapan Baru untuk Dunia - Anwar

KUALA LUMPUR, 7 Nov (MPO2) - Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengalu-ngalukan hasrat halatuju baru Bakal Presiden Amerika Syarikat Barack Obama antara AS dengan negara-negara dunia sambil menyifatkannya sebagai satu lembaran baru dalam sejarah kuasa besar itu.

Datuk Seri Anwar berkata kemenangan Obama bermula dengan satu harapan hampir mustahil tetapi berani, kini ianya sudah menjadi kenyataan.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media dalam blognya 5 November lalu.

Katanya, sokongan yang diterima bakal Presiden Amerika itu merentasi batas kaum, agama dan generasi.

"Malah mempunyai persamaan dengan apa yang berlaku pada bulan Mac lalu apabila rakyat Malaysia memilih untuk menolak rejim Barisan Nasional yang masih terikat dengan polisi usang dan gagal," jelasnya.

Katanya, keintiman Obama dengan rantau ini serta keprihatinan terhadap dunia membangun terutamanya benua Asia dan Afrika ketika prospek ekonomi tidak menggalakkan, memberi harapan baru kepada kerjasama yang lebih erat.

Menurut Anwar, negara-negara yang sebelum ini mempunyai pertikaian dengan AS melihat adanya peluang untuk meneruskan kerjasama berhubung isu dasar luar, pembangunan dan alam sekitar.

"Di bawah pentadbiran beliau, hubungan dan dialog di antara negara-negara Muslim dan Amerika Syarikat mempunyai harapan yang lebih cerah," ujarnya.

Isu-isu di Timur Tengah sememangnya memerlukan komitmen terhadap diplomasi yang konsisten, bersedia untuk menyertai dialog yang lebih bermakna dan tidak bertindak sendirian tanpa menghiraukan suara-suara serta pendapat lainnya.

"Kami berharap bakal Presiden Amerika ini akan memperlihatkan kepimpinannya berhubung isu-isu ini berbanding pentadbiran lepas yang gagal untuk berbuat demikian," katanya.

Anwar berkata, pemimpin diukur bukan melalui retorik kempen semata-mata, akan tetapi melalui dasar yang digarap serta pelaksanaannya.

"Kami mengucapkan tahniah kepada bakal Presiden; Barack Obama dan Naib Presiden; Joe Biden dan semoga mereka berjaya untuk membawa perubahan," katanya.


Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising